Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, θα μιλήσει η κ. Σταυρούλα Τσιπλάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Κοινωνική διγλωσσία και γλωσσική αλλαγή στην Κύπρο».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00, και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ., αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η Σταυρούλα Τσιπλάκου είναι η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία». Σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και Θεωρητική Γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Λονδίνου. Η διδακτορική της διατριβή (Focus in Greek: Its Structure and Interpretation, 1999) εκπονήθηκε στο School of Oriental and African Studies. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Hull (1995-1998), στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser (1998-2001), και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2001-2009). Από το 2010 είναι Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια Γλωσσολογίας στο ΑΠΚΥ. Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σύνταξη, την πραγματολογία, την κειμενογλωσσολογία και την κοινωνιογλωσσολογία, αλλά και στην εκπαιδευτική γλωσσολογία. Έχει εκπονήσει πάνω από εκατό ερευνητικές εργασίες, που έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Lingua, Linguistic Inquiry, Pragmatics, Journal of Pragmatics, Multilingua, Current Issues in Language Planning, Linguistics and Education. Έχει εκδώσει τα Current Issues in Educational Linguistics, Language Variation: European Perspectives ΙΙ και Intermediate varieties: Koinai and Regional Standards in Europe. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών για τη Γλώσσα στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα, και έχει εκπονήσει ψηφιακά προγράμματα για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της για την πολύγλωσση εκπαίδευση, συμμετέχει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού Πολύδρομο. Έχει διευθύνει δύο ερευνητικά έργα (Mapping the Linguistic Landscape of Cyprus και From Diglossia to Diaglossia), και έχει παρουσιάσει πάνω από 150 εργασίες σε διεθνή συνέδρια.