Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, θα μιλήσουν ο κ. Raimondo Tocci και η κ. Μαρία Κωνσταντινίδου με θέμα “Digital Humanities-Scutariota digitalis / Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες”.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00, και είναι ανοιχτή στα μέλη ΔΕΠ, στους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές, στους υποψήφιους διδάκτορες του ΔΠΘ και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

O κ. Raimondo Tocci είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή Φιλολογία». Έχει σπουδάσει Βυζαντινή Φιλολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 2004 έως το 2007 ήταν επιστημονικός βοηθός του Albrecht Berger στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η Βυζαντινή χρονογραφία και ιστοριογραφία, η έκδοση Βυζαντινών κειμένων, και η Ελληνική Παλαιογραφία. Έχει δημοσιεύσει μελέτες που άπτονται αυτών των ερευνητικών πεδίων σε έγκυρα διεθνή περιοδικά. Από κοινού με τον Επίτιμο Καθηγητή Κωδικολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, Έριχ Λάμπερτζ, ετοιμάζει τον δεύτερο τόμο του Καταλόγου των ελληνικών χειρογράφων της Ι.Μ.Μ. Βατοπεδίου. Τo 2015 δημοσίευσε την πρώτη κριτική έκδοση των Χρονικών του Θεοδώρου Σκουταριώτη στη γνωστή σειρά Corpus Fontium Historiae Byzantinae.

Η κ. Μαρία Κωνσταντινίδου είναι λέκτορας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με γνωστικό αντικείμενο «Πρώιμη Βυζαντινή Φιλολογία».  Έχει σπουδάσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την πρώιμη Χριστιανική γραμματεία, την έκδοση κειμένων, την παλαιογραφία, την παπυρολογία, και τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.