Διαδικτυακά, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα διεξαχθεί στις 10 Δεκεμβρίου το 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών.

Η δράση αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχει εξελιχθεί σε θεσμό, αποτελεί βήμα ανταλλαγής, προώθησης και ενθάρρυνσης βέλτιστων πρακτικών, εμπειριών και καινοτόμων ιδεών για τους νέους Ευρωπαίους αγρότες.

Η Ελλάδα συμμετέχει μέσω της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών που αποτελεί τη θεσμική οργάνωση των νέων αγροτών στη χώρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απονεμηθούν Βραβεία σε Νέους Αγρότες, στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • «Ψηφιακή Γεωργία»: για την υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων γεωργικών πρακτικών.
  • «Περιβαλλοντικά Βιώσιμη Γεωργία»: για την υιοθέτηση και εφαρμογή περιβαλλοντικών και κλιματικών πρακτικών στο χωράφι, που συνεισφέρουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων.
  • «Τρόφιμα»: για τη διάθεση προϊόντων διατροφής στην αγορά, την εφαρμογή επιχειρηματικών ιδεών στην τροφική αλυσίδα, στην παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, διανομή, κατανάλωση και διάθεση τροφίμων.

Στη διαγωνιστική διαδικασία θα λάβουν μέρος περισσότεροι από διακόσιοι νέοι αγρότες από 21 κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θα παρουσιάσουν τις υποψήφιες προς βράβευση προτάσεις τους.

Μεταξύ αυτών, από την Ελλάδα, ο Παύλος Τσακίρης από τη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, στην κατηγορία “Τρόφιμα”.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων: ο Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Janusz Wojciechowski, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Norbert Lins, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών Jannes Maes, και ο Γενικός Γραμματέας της COPA-COGECA  Pekka Pesonen.

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης που από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγκάλιασε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών και αποτελεί κάθε χρόνο ενεργό μέλος της διοργάνωσης, δήλωσε: «Φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία του κορωνοϊού, δεν θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στις Βρυξέλλες τους νέους αγρότες από όλη την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών που διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το φετινό συνέδριο των Νέων Αγροτών θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και για αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι αφιερωμένο σε όλες τις νέες αγρότισσες και όλους τους νέους αγρότες που εργάζονται σκληρά για να μη διακοπεί η προμήθεια τροφίμων στην Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες και την αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας. Το ΕΛΚ και η Νέα Δημοκρατία στηρίζουν έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο. Και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την περαιτέρω ενίσχυση των νέων αγροτών μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021-2027. Γιατί χωρίς τους νέους αγρότες, η γεωργία δεν έχει μέλλον, και χωρίς ισχυρό αγροτικό τομέα το ευρωπαϊκό σχέδιο θα καταρρεύσει».

Σύνδεση του συνεδρίου: