Δέσμη αιτημάτων Χαρίτου προς Μενδώνη για τα αρχαία & βυζαντινά μνημεία της Ροδόπης

Από τη Μαρώνεια ως τον ίασμο - "Η Ροδόπη έχει ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα που διαμορφώνει μία ισχυρή πολυπολιτισμική ταυτότητα και χρειάζεται να αναδειχθεί και να προβληθεί".
Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου Διακομματική υπουργός Πολιτισμού

“Η Ροδόπη έχει ισχυρό πολιτιστικό απόθεμα που διαμορφώνει μία ισχυρή πολυπολιτισμική ταυτότητα και χρειάζεται να αναδειχθεί και να προβληθεί”.

Αυτό τόνισε εμφατικά, προς τη Λίνα Μενδώνη, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν μέλη της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης με την υπουργό πολιτισμού, ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου.

  • Ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Μαρώνειας

Ιδιαίτερη μνεία ο κ. Χαρίτου έκανε στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας, αναφερόμενος τόσο στην εκστρατεία για την ένταξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, υπενθυμίζοντας πως το εν λόγω αίτημα της τοπικής κοινωνίας πρώτος υπέγραψε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και στους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εργασιών ανάδειξης του γνωστού και ως “σπηλαίου του Πολύφημου”, αλλά και στην προφανή αναγκαιότητα ανάδειξης του ψηφιδωτού δαπέδου του 4ου-3ου αιώνα π.Χ., του ρωμαϊκού πρόπυλου Αγίου Χαραλάμπους, και της τοποθεσίας φυσικού κάλλους της Σύναξης.

  • Ανάδειξη βυζαντινών οικισμών, μοναστικής Πολιτείας Παπικίου Όρους και Θρακικών Μετεώρων

Ακόμη, ο βουλευτής επεσήμανε την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των βυζαντινών οικισμών Μοσυνούπολης και Αναστασιούπολης, και ιδιαίτερα του μοναδικού Επισκοπικού Ναού της Μοσυνούπολης, καθώς και της μοναστικής Πολιτείας του Παπικίου Όρους και των “Θρακικών Μετεώρων” στην περιοχή του Ιάσμου.

  • Να επισπευστεί το ξαναζωντάνεμα του “Μεγάρου Μουσικής” 

Επίσης ο Δημήτρης Χαρίτου ζήτησε από την υπουργό να προχωρήσει γρήγορα η έγκριση του Οργανισμού Λειτουργίας του Πολιτιστικού Κέντρου “Μελίνα Μερκούρη” (Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής), σημειώνοντας ότι “μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού της νότιας βαλκανικής, με την προϋπόθεση να αρθούν τα εμπόδια διέλευσης λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας”.

  • Μνημεία του πολυπολιτισμιού χαρακτήρα της Κομοτηνής

Επιπλέον ο κ. Χαρίτου τόνισε ότι “η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής που είναι σε εξέλιξη, μαζί με τα έργα που εκτελούνται στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής, και σε συνδυασμό με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα άλλα Μουσεία της πόλης, καθώς και την ανάδειξη των μουσουλμανικών τεμενών, συγκροτούν μία ισχυρή πολυπολιτισμική ταυτότητα που χρειάζεται επαρκώς να αναδειχθεί και να προβληθεί. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές στην παραθαλάσσια και ορεινή ζώνη, μπορούν να αποτελέσουν έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό”.

  • Να παραχωρηθεί το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο στον Δήμο Κομοτηνής

Από την ατζέντα του βουλευτή δεν έλειψε και το αίτημα για τη διάσωση του παλαιού δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής με την μεταβίβασή του από το ΤΑΧΔΙΚ στον Δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να αξιοποιηθεί.

  • Πέραν των παραπάνω, ο κ. Χαρίτου ζήτησε από την κ. Μενδώνη:

-“να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία εν μέσω πανδημίας, όπως επίσης να παραμείνουν ανοιχτές οι βιβλιοθήκες μόνο για δανεισμό από τους πολίτες”.

-“την οικονομική στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων που ασφυκτιούν εν μέσω πανδημίας, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης δραστηριοτήτων για έσοδα”.

-“να ενισχυθούν οικονομικά οι μουσικοί, λαϊκοί οργανοπαίχτες, μουσικοί σε ωδεία, ηθοποιοί στα ΔΗΠΕΘΕ, που χρειάζονται ενίσχυση και σήμερα είναι «αόρατοι» από την κυβέρνηση”.

  • Τι απάντησε η υπουργός

Από την πλευρά της η υπουργός πολιτισμού μεταξύ άλλων απάντησε οτι τα κριτήρια για την ένταξη του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας στον κατάλογο της UNESCO “είναι πολύ αυστηρά”, καθώς και οτι “δεν είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου πολιτισμού να γίνουν νέες ανασκαφές”, σε Μοσυνούπολη-Αναστασιούπολη”, με τον κ. Χαρίτου να ζητά “να προχωρήσει τουλάχιστον η απαλλοτρίωση των τετρακοσίων στρεμμάτων του αρχαιολογικού χώρου της βυζαντινής Μοσυνούπολης”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood