Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση του Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών

Τους εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κλάδου υποδέχτηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Αλέξης Τσίπρας, εν όψει του Προεδρικού Διατάγματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών στον βαθμό του απολυτηρίου Λυκείου.
1_ABN9802

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη, και εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό που αφορά και στα επαγγελματικά δικαιώματα, κυρίως όμως στο μέλλον των μεταλυκειακών σπουδών στην Ελλάδα. “Εδώ υπάρχει ένας σχεδιασμός που ξεκίνησε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με την επιλογή να μένουν χιλιάδες μαθητές εκτός των ΑΕΙ, πάρα πολλές σχολές να φυτοζωούν γιατί τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σε αυτές και να πηγαίνουν ως επί το πλείστον σε κάποιες ιδιωτικές σχολές”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επιλογή αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να οργανωθεί η μεταλυκειακή εκπαίδευση μέσω των ΙΕΚ, που κάποια από αυτά είναι και δημόσια, αλλά η κυβέρνηση άφησε τα δημόσια ΙΕΚ στη μοίρα τους και έδωσε τη δυνατότητα σε κάποια κολέγια – συνεργαζόμενα μάλιστα με κολέγια του εξωτερικού – να μπορούν να έχουν πτυχία που δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με των ΑΕΙ. “Έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εξισώνει προς τα κάτω τους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών, δημόσιων και ιδιωτικών, ώστε να ωθήσει κάποιες από τις ιδιωτικές σχολές σε αυτή τη φάμπρικα της συνεργασίας με τα κολέγια του εξωτερικού. Προφανής ο λόγος και σαφής η πολιτική σκοπιμότητα” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση του Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών ΣχολώνΕπίσης ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού με δύο όψεις. “Από τη μια είναι το πώς διαμορφώνεται το πλαίσιο των σπουδών και η αρχιτεκτονική της τριτοβάθμιας και της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων. Από την άλλη έχουμε να κάνουμε με μια ευθεία επίθεση στους ανθρώπους του πολιτισμού, που δεν έχουν υποστεί και λίγα τα τελευταία χρόνια” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας με νόημα πως “μας αφορά διπλά αυτή η εξέλιξη”, δεσμεύτηκε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποσύρει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα ώστε να επανέλθει τουλάχιστον σε επίπεδο Τ.Ε. – ανώτερης εκπαίδευσης το πτυχίο από όλες τις καλλιτεχνικές σχολές, και ότι την επόμενη ημέρα θα υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση για το πώς μπορεί να αναμορφωθεί το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει μια διαβάθμιση που θα αντιστοιχεί και στο επίπεδο των σπουδών και στη σημασία των παραστατικών τεχνών. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να στοχεύσουμε όλοι μαζί να αποσυρθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, και εφόσον δεν αποσυρθεί, από εμάς έχετε τη δέσμευση ότι θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση” ανέφερε εμφατικά.

Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση του Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών

Πρόεδρος ΠΟΘΑ: “Προσβολή των καλλιτεχνών το Προεδρικό Διάταγμα”

Από τη δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κωνσταντίνος Κεχαγιόγλου ανέφερε ότι οι καλλιτέχνες ξαφνιάστηκαν από ένα Π.Δ. το οποίο ήρθε παραμονές των γιορτών, ένα Π.Δ. το όποιο επιφέρει σημαντική υποτίμηση των σπουδών και των διπλωμάτων. “Σε συμβολικό, ουσιαστικό και τυπικό επίπεδο, πρόκειται για μία προσβολή των ανθρώπων οι οποίοι σπουδάζουν σε αυτές τις σχολές, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από αυτές τις σχολές και οι οποίες εδώ και σαράντα χρόνια είναι ο κορμός της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Διότι όλοι αυτοί με την κατάταξη σε Δ.Ε. χαρακτηρίζονται ως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Γι’ αυτό και έχουν κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή. Την Παρασκευή είχαμε μια μεγάλη κινητοποίηση των σπουδαστών στην οποία συμμετείχαμε και εμείς. Χθες Τρίτη αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων είχαμε ξανά κινητοποίηση ογκωδέστατη παρά το γεγονός ότι λείπει ο κόσμος λόγω των γιορτών και αυτές τις ημέρες είναι το pick της δικής μας σεζόν”. Τέλος, αναφερθείς στα αιτήματα των καλλιτεχνών, υπογράμμισε ότι “αυτό το οποίο ζητάμε είναι κατ΄ αρχήν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στις δικές μας ειδικότητες, επαναφορά της Τ.Ε. για όλους τους καλλιτέχνες μέχρι να φτιαχτεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα μιλάει για αντιστοίχιση, γιατί αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει από το 2003. Να ξεκινήσει ο διάλογος, να ιδρυθούν τμήματα σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ανώτατες δημόσιες σχολές”.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • Από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, οι Άρης Λάσκος (Γενικός Γραμματέας), Χάρης Μαυρουδής (Μέλος Δ.Σ.), Τζένη Δαγούπη.
  • Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, η Πρόεδρος Ελισάβετ Σταυρίδου.
  • Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, ο Πρόεδρος Κώνσταντίνος Κεχαγιόγλου και ο Γενικός Γραμματέας Φώτης Αποστολάρας.
  • Από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών η Εύη Δημητροπούλου και ο Χάρης Παπαδόπουλος.
  • Από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Κεντρής.
  • Από την Ένωση Επαγγελματιών Συντελεστών Παραστατικών Τεχνών «Κάτω Από τη Σκηνή» η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη και ο Βαγγέλης Λάσκαρης.
  • Από το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο του χορού η Στάλη Συμεών.

Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση του Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών Δέσμευση Τσίπρα για κατάργηση του Π.Δ. που υποβαθμίζει τα πτυχία των Καλλιτεχνικών Σχολών

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood