“Τουλάχιστον απογοητευτικές”, χαρακτηρίζει ο Ιλχάν Αχμέτ, τις εξηγήσεις του Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, κατά τη διαδικασία συζήτησης Επίκαιρων Ερωτήσεων στη Βουλή στις 3 Οκτωβρίου, απαντώντας στις αναφορές (με αριθμούς πρωτοκόλλου 144 και 146) που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Ροδόπης και οι οποίες αφορούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων εκατοντάδων εργαζομένων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και συγκεκριμένα των Δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών, καθώς και της Δ/νσης Δασών ΑΜ-Θ, για την επέκταση του χρόνου των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στα οποία απασχολούνται.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι:

α) τα κοινωφελή προγράμματα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έρχονται να καλύψουν ειδικά έργα που κάνουν οι Δήμοι ή τα Υπουργεία, για ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες.

β) σε περίπτωση παρατάσεως αυτών των προγραμμάτων, διακόπτεται η συγχρηματοδότηση, αυτά τα προγράμματα πλέον καλύπτονται αποκλειστικά από τον εθνικό προϋπολογισμό.

γ) η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα, για 35.000 ωφελούμενους, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.

δ) εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτά τα προγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμπόριο ελπίδας προς ωφελούμενους, οι οποίοι ξεκινάνε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης διάρκειας και μετά βρίσκονται αντιμέτωποι για πάρα πολλά χρόνια στα δικαστήρια και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο από αυτά τα προγράμματα να μονιμοποιηθούν σε θέσεις εργασίας.

ε) δεν τίθεται θέμα κενού τετραμήνου, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα προγράμματα δεν σχεδιάζονται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι απαντήσεις Μηταράκη στις αναφορές του Ιλχάν Αχμέτ στη Βουλή: “Δεν θα παρατείνει η κυβέρνηση τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Δεν εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι εμπόριο ελπίδας. Δεν υπήρχε σχεδιασμός στο πρόγραμμα δασικής προστασίας. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα, για 35.000 ωφελούμενους, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας.”.

Για “αντιφατικά τα μηνύματα της κυβέρνησης” κάνει λόγο ο Ιλχάν Αχμέτ, δηλώνοντας “στηρίζουμε του εργαζόμενους”.

Σε ό,τι αφορά, δε, τα υποπρογράμματα για το μεταναστευτικό και τη δασική προστασία ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Λόγω της έξαρσης που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στις δομές, τίθεται εκεί ένα θέμα κατά πόσο μπορεί να υπάρξει κενό μεταξύ των προγραμμάτων, αυτό το τετράμηνο που ειπώθηκε πριν. Είναι κάτι το οποίο το Υπουργείο Εργασίας εξετάζει και θα λάβει σχετικές αποφάσεις αρκετά σύντομα. Επίσης αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα της δασικής προστασίας έχει και αυτό μια ιδιαιτερότητα. Βέβαια, μπαίνουμε αυτή τη στιγμή στη μη αντιπυρική περίοδο. Έχουμε ζητήσει από τους Δήμους και τις Περιφέρειες τα σχόλιά τους για τις ανάγκες που υπάρχουν. Και θα επανέλθουμε και σε αυτό το σημείο».

Κατά τη δευτερολογία του όμως ο κ. Μηταράκης, υπήρξε ακόμη πιο αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά την κρίση της κυβέρνησης για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά τον τομέα της δασικής προστασίας και του μεταναστατευτικού ζητήματος ειδικότερα. Όπως προκύπτει λοιπόν από τα πρακτικά της Βουλής, ο Υφυπουργός Εργασίας τόνισε χαρακτηριστικά: «Ως προς το θέμα του δασικού προγράμματος κατ’ αρχήν, είναι εμφανής η αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να βρει μόνιμες λύσεις σε ένα πρόβλημα που όπως λέτε είναι μόνιμο. Κακώς δημιουργήθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αν θέλετε τη γνώμη μου, αν οι ανάγκες είναι διαρκείς. Αν οι ανάγκες ήταν διαρκείς, έπρεπε το αρμόδιο Υπουργείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να κάλυπτε αυτές τις ανάγκες. Πράγματι εντάχθηκαν πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι-ωφελούμενοι σε αυτό το πρόγραμμα, χωρίς να υπάρχει καμία εκπαίδευση, χωρίς να υπάρχουν καρέκλες να κάτσουν πολλές φορές στα δασαρχεία, χωρίς να υπάρχουν ρούχα, μπότες και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν. Και είχαμε βρεθεί λόγω της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού να έχουμε περιστατικά, όπως ένα που θα σας περιγράψω. Στο νησί μου, στη Χίο, οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα συμμετείχαν στην αποψίλωση δέντρων και στον καθαρισμό ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Τα άφησαν στο έδαφος, δεν υπήρχε σχεδιασμός να υπάρχουν φορτηγά να τα πάρουν, γιατί δεν υπήρχε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό να υπάρχουν φορτηγά, και βρεθήκαμε τον Αύγουστο να έχουμε κομμένα ξύλα ως καύσιμη ύλη για πυρκαγιά αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόκλησης δασικής πυρκαγιάς. Ήταν ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε με προχειρότητα, χωρίς να λάβει υπ’ όψιν τις μόνιμες ανάγκες. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τη δασική προστασία. Τόνισα στην πρωτολογία μου – και επαναλαμβάνω – ότι αντιλαμβάνομαι ότι ειδικά για αυτό το θέμα, όπως και για τα θέματα των ωφελούμενων που συμμετέχουν σε προγράμματα χορήγησης ασύλου στα Κέντρα Ταυτοποίησης λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού, πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ που με τις τρεις αναφορές του έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα αυτών των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Όπως είναι προφανές από τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκοπεύει να ικανοποιήσει το αίτημα παράτασης των εργαζομένων που μετείχαν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, αλλά μαζί με το πρόγραμμα απαξιώνεται και η δουλειά τους. Αντιμετωπίζονται αυτοί οι εργαζόμενοι περίπου ως εκλογική πελατεία, ανεξάρτητα από το αν όλες οι αναφορές των ιδίων αλλά και των φορέων όπου υπηρέτησαν μιλούν για την εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών. Ο κ. Μηταράκης προφανώς και θεώρησε με αυτή του την αναφορά ως χαμηλής σημασίας το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά που ο ίδιος περιέγραψε ως «εμπόριο ελπίδας», συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά όμως λέει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει ένα παρόμοιο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πώς και με ποιες προϋποθέσεις, παραμένει άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθώ από κοντά το ζήτημα δεσμευόμενος έναντι των συμπολιτών μου ότι θα έχουν πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο μέλλον».