• του Σταύρου Παντελή, υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Ροδόπης.

b235f403 stafros pantelis 1Κάθε πολίτης που ζει, εργάζεται και αγωνίζεται στον τόπο μας, έχει τις καθημερινές ανησυχίες και προσδοκίες του στην πορεία πραγμάτωσης των στόχων που βάζει. H συμμετοχή στα κοινά υπηρετεί τη συλλογική πρόοδο, η οποία αποτελεί το θεμέλιο για προσωπική, οικογενειακή, εργασιακή και κοινωνική βελτίωση. Μόνο όταν αισθανόμαστε τη συμμετοχή στα κοινά ως ευγενές καθήκον μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές παρόν και μέλλον. Πρωτίστως για τα παιδιά μας και φυσικά για όλους μας.

Η επιλογή μου να συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία έχει λοιπόν αυτό το περιεχόμενο. Την προσπάθεια για συλλογική ανάπτυξη και ευημερία και την ικανοποίηση της προσωπικής μου αντίληψης, ως ενεργός πολίτης για το χρέος μου απέναντι στα πράγματα, απέναντι στα παιδιά μου. Και βεβαίως για να κριθώ στην ύψιστη λειτουργία μιας ευνομούμενης δημοκρατίας: τις Εκλογές.

Δε μου αρέσουν τα παχιά λόγια. Ποτέ δεν ήμουν θετικός στον άσφαιρο και θολό πολιτικό Λόγο. Θέλω και προσπαθώ να λέω  τα πράγματα με το όνομά τους. Δε θα συμμετείχα ποτέ και με τίποτα σε δράσεις ή σχήματα που δεν ικανοποιούν τη στοιχειώδη προϋπόθεση του ρεαλισμού και του μετρήσιμου αποτελέσματος. Μέσα από το επάγγελμα του  Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού που ασκώ, έχω την καθημερινή εμπειρία να μετρώ, να συγκρίνω και να αποφαίνομαι με ακρίβεια. Έτσι αντιλαμβάνομαι και την Πολιτική δράση. Γι αυτό συμπορεύομαι με τον Χρήστο Μέτιο και τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση. Έχει παράξει συγκεκριμένο, μετρήσιμο Έργο, έχει στοχευμένη προγραμματική Πρόταση και Στρατηγική ενίσχυσης της Ανάπτυξης και επιπλέον διαθέτει κάτι σπάνιο στις μέρες μας: Ενώνει, δε διαλύει.

Για τον κ. Μέτιο και Εμάς, η σύνθεση Ιδεών, Αξιών και Συνέπειας είναι πράξη, όχι σύνθημα! Σε μια τέτοια θετική πρόκληση δεν μπορεί να λείψει κανείς, κανένας πολίτης, που επιθυμεί πραγματικά να δει τον τόπο μας να προχωρά, μακριά από υπερβολές και άστοχες προσωπικές επιδιώξεις.

Χωρίς τα βασικά, δεν μπορούμε να βγαίνουμε και να απαιτούμε από τον κόσμο. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να ξέρουμε ποιος είναι ο ρόλος και η λειτουργία της Περιφέρειας. Και ότι ήρθε ο καιρός που δεν μπορούμε να βλέπουμε κάθε περιφερειακή ενότητα, νομό δηλαδή, αποσπασματικά, ξεκομμένα από το τι συμβαίνει γύρω μας. Οι περιφέρειες  οφείλουν να διαδραματίσουν τον ιδιαίτερο, ξεχωριστό  ρόλο, που χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά. Το ρόλο της ουσιαστικής, αποκεντρωμένης Ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης, τόσο των ειδικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας, όσο και των εργαλείων και δυνατοτήτων που προσφέρει η Χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η γεωγραφική μας θέση, ο φυσικός και ενεργειακός μας πλούτος, αλλά και το πανεπιστήμιο, οφείλουν να συνδέονται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, ώστε να στηρίζονται οι πυλώνες της Ανάπτυξης, δηλαδή η ολοκληρωμένη χρήση των ενεργειακών αποθεμάτων, οι υποδομές, καθώς και όλο το διοικητικό και υπηρεσιακό προσωπικό.

Σε αυτήν ακριβώς τη βάση όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της Α.Μ.Θ. θα λειτουργούν συνδυαστικά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον εαυτό τους.

Ασφαλώς, η Ροδόπη έχει στη δική μου αντίληψη πολλά να αποκομίσει και να χτίσει επάνω σε αυτά που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Στοχευμένα Έργα υποδομής, όπως η οδική ασφάλεια, η διασυνδεσιμότητα και η άμεση προσβασιμότητα σε κάθε γωνιά της Ροδόπης, η αποπεράτωση του φράγματος του Ιασίου, η επέκταση της δικτύωσης-διανομής των υδάτινων πόρων, οι ευέλικτες κατασκευές στην αγροτο-κτηνοτροφική παραγωγή, η οδική ενοποίηση του παράκτιου μετώπου Μαρώνειας-Πετρωτών, είναι μερικά μόνο από αυτά που είναι στο επίκεντρο των δράσεών μας.

Ταυτόχρονα η σταθερή στήριξη του πρωτογενούς Τομέα, με την εξασφάλιση, για παράδειγμα, χρηματοδοτήσεων για μελέτες αναδασμών στο Θρυλόριο, στη Γρατινή, στο Ανθοχώρι, με τη  χρηματοδότηση για αποτελεσματικές παρεμβάσεις βελτίωσης και επέκτασης της αγροτικής Επιχειρηματικότητας ή και με την πρόληψη-καταπολέμηση των νοσημάτων του ζωικού κεφαλαίου, αποτελεί κεντρική επιλογή και προτεραιότητα της ενασχόλησής μας.

Πρώτιστο είναι και το στοίχημα που καθημερινά θέτουμε και επιτυγχάνουμε για την υγιή Επιχειρηματικότητα στον άξονα πρωτογενής Τομέας-Μεταποίηση-Τουρισμός. Επενδύουμε στη Γνώση και Καινοτομία για την παραγωγή Πλούτου και τη δημιουργία νέων θέσεων Εργασίας.

Ήδη δίνονται 35 εκατομμύρια για 29 επενδυτικά σχέδια και άλλα 42 εκ. για υπό ένταξη Έργα. Επίσης από το ΕΣΠΑ ήδη μοχλεύονται 14 εκ. για τη σύνδεση της Επιχειρηματικότητας με ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα. Άλλα 18 εκ. για 111 επενδυτικά σχέδια στον Τουρισμό και 10 εκ. για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ για πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και πιστώσεις. Και πολλά άλλα παραδείγματα..

Η καθαρή και φθηνή Ενέργεια αποτελεί εργαλείο-κλειδί για την ολοκληρωμένη Ανάπτυξη σε Περιφέρεια και Ροδόπη. Ήδη, εξασφαλίσαμε 29,6εκ για την κατασκευή των δικτύων Φυσικού Αερίου προς τροφοδοσία 60000 νοικοκυριών, καταστημάτων, επιχειρήσεων, βιομηχανιών και δημόσιων κτιρίων. Κερδισμένος και ο συμβαλλόμενος εμπορικός, αλλά και κατασκευαστικός κλάδος με 700 νέες θέσεις Εργασίας. Οι ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) κυρίως ηλιακή και αιολική είναι ένα προνομιακό πεδίο για την αυτονομία και ενεργειακή επάρκεια. Προσθέτοντας και την αξιοποίηση της Γεωθερμίας, έχουμε όλη την εικόνα για τα συστατικά της προόδου στην περιφέρειά μας.

Κι αν όλα αυτά δεν είναι ευρύτερα γνωστά, εδώ ακριβώς  εντοπίζεται και η ανάγκη για επικοινώνηση όλου αυτού του Έργου. Εδώ εντοπίζεται η ανάγκη για   αποτελεσματική σύνδεση Πράξης και Λόγου.

Είναι πολύ κρίσιμο να κατανοήσει ο κόσμος της Ροδόπης ότι οι λέξεις οφείλουν να είναι στην υπηρεσία της Πραγματικότητας και όχι αντιστρόφως. Δε μπορεί η Πραγματικότητα να είναι θύμα στην υπηρεσία της πολυλογίας και ανέξοδης φλυαρίας.

Γιατί η «Νέα περιφερειακή Αναγέννηση» αυτό το σκοπό υπηρετεί. Την αντιστοίχηση Έργων και Λόγων. Με σοβαρότητα και αίσθημα Ευθύνης.

Γι΄ αυτό, απευθύνομαι στο σύνολο του κόσμου της Ροδόπης, καλώντας τον στον απαιτητικό δρόμο της Ενότητας και Δημιουργίας.

b235f403 stafros pantelis 1