Αίτημα προς τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για διεξαγωγή Rapid Tests κορωνοϊού στη φοιτητική κοινότητα της Κομοτηνής, απηύθυνε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής.

“Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι φοιτητές που επέστρεψαν στην πόλη της Κομοτηνής για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των σχολών τους δια ζώσης. Φαίνεται πως το πρόβλημα, μετά από ιχνηλάτηση των επαφών, ξεκίνησε από μαγαζιά εστίασης στην Κομοτηνή όπου σύχναζαν τα κρούσματα”, τονίζει στην επιστολή της η φοιτητική παράταξη, και επικαλούμενη την οικονομική αδυναμία των φοιτητών να υποβληθούν σε τεστ, ζητά τη διενέργεια δωρεάν τεστ για τους φοιτητές, με την επίδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητάς τους.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε Κ. Περιφερειάρχη. Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημικής κρίσης στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρατηρούμε πως τα κρούσματα του COVID-19 έχουν αυξηθεί ραγδαία. Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι φοιτητές που επέστρεψαν στην πόλη της Κομοτηνής για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των σχολών τους δια ζώσης, μετά και από επίσημες ανακοινώσεις της Πρυτάνεως του ΔΠΘ και των αντίστοιχων Τμημάτων. Τα πρώτα κρούσματα παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη σχολή της Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ). Φοιτήτρια της εν λόγω σχολής αρρώστησε με πιθανά συμπτώματα του COVID-19 και υψηλό πυρετό, και εσπευσμένα απευθύνθηκε στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής για να υποβληθεί στο ανάλογο COVID TEST. Αφού διαγνώστηκε θετική στον COVID-19 και ενημέρωσε τον κύκλο της, αρκετοί από αυτούς, αλλά και άλλους φοιτητές της σχολής, μετά από την απαιτούμενη ιχνηλάτηση, βρέθηκαν επίσης θετικοί στον COVID-19, εκθέτοντας και την υπόλοιπη φοιτητική κοινότητα σε μεγάλο κίνδυνο. Φαίνεται πως το πρόβλημα, μετά από ιχνηλάτηση των επαφών, ξεκίνησε από μαγαζιά εστίασης στην Κομοτηνή όπου σύχναζαν τα κρούσματα. Καθώς η πόλη είναι μικρή και τα μαγαζιά κοινά και γνωστά για τους περισσότερους φοιτητές, είναι πολύ πιθανό όλοι οι φοιτητές, συμπτωματικοί και μη, να έχουν έρθει, έμμεσα ή άμεσα, σε επαφή με τον ιό. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα να παρατηρήσουμε ότι μεγάλο ποσοστό φοιτητών, μετά από την προηγούμενη εβδομάδα και από επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι πιθανό να νοσεί από τον ιό, χωρίς να το γνωρίζει. Δυστυχώς το «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής δεν δέχεται πολίτες που δεν έχουν πυρετό και «βαριά» συμπτώματα για διεξαγωγή του COVID TEST. Δυστυχώς το κόστος για το εν λόγω test εκτός του Νοσοκομείου είναι υψηλό και πολλοί φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξεταστούν. Είναι εν γνώσει μας πως από τη Δευτέρα 12/10/2020 μέχρι και Παρασκευή 16/10/2020 διεξήχθησαν για το κοινό της Κομοτηνής δωρεάν Rapid Tests, και γνωρίζουμε πως αρκετοί φοιτητές ελέγχθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε πώς αυτό δεν ήταν αρκετό, γι’ αυτό και οφείλει να συνεχιστεί. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής, εκπροσωπώντας το φοιτητικό κοινό, δίπλα στα προβλήματα και τις ανησυχίες των φοιτητών, αιτούμαστε την επαναδιεξαγωγή των Rapid Tests του COVID-19 στην Περιφέρεια ΑΜΘ, στην πόλη της Κομοτηνής, για τους φοιτητές του ΔΠΘ. Πιο αναλυτικά, ζητούμε την τοποθέτηση ειδικού κλιμακίου του ΕΟΔΥ σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπου θα καταστεί δυνατό σε φοιτητές, με την επίδειξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας, να κάνουν το COVID – TEST, δωρεάν, με σκοπό την πρόληψη, αλλά και τη γρήγορη διάγνωση.  Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας”.