Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χορεύω, άρα επικοινωνώ» βασίζεται στο πρόγραμμα Dancing to Connect το οποίο έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από τριάντα χώρες όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα, όπου υλοποιείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με την ομάδα “Battery Dance Company” της Νέας Υόρκης και με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, εκπαιδεύονται Έλληνες χορευτές ώστε να υλοποιούν οι ίδιοι το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα έχει ήδη ταξιδέψει σε σχολεία της Πάτρας, των Ιωαννίνων και των Τρικάλων, και φέτος η Στέγη σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής βάζει στον…χορό πέντε σχολεία της Ροδόπης, μαζί με πέντε της Αθήνας. Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα παρακολουθήσουν εργαστήρια χορού μέσα στους χώρους των σχολείων τους, και στο τέλος του προγράμματος θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες τους πρώτα στην πόλη τους κι έπειτα σε κοινή παράσταση όλων των σχολείων μαζί στη Στέγη.

Ειδικότερα, από τη Ροδόπη συμμετέχουν τα σχολεία: 2ο ΓΕΛ Κομοτηνής, 3ο ΓΕΛ Κομοτηνής, 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής, Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών.  

Ημερομηνίες προγράμματος για τα σχολεία της Ροδόπης: Πέμπτη 16 έως και Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου. Ημερομηνία παράστασης Ροδόπης (Κομοτηνή): Σάββατο 25 Φεβρουαρίου. Ημερομηνία παράστασης στην Αθήνα όλων των σχολείων μαζί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση: Κυριακή 12 Μαρτίου.

Συντελεστές: Οι χορευτές Ιωάννα Ηλέκτρα Αποστόλου, Νικολέτα Καρμίρη, Κάντυ Καρρά, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Άρης Παπαδόπουλος, Μάρθα Πασακοπούλου, Δημόκριτος Σηφάκης, Έλενα Σταυροπούλου, Αντώνης Στρούζας

 Για το θέμα, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 10 π.μ., στο αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από την υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση κ. Μυρτώ Λάβδα, και τη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.