Δάμων Δαμιανός: “Προτείνω τον Γιώργο Πετρίδη ως υποψήφιο Περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ στην ΑΜ-Θ”

"Δεν μπορεί να συζητάμε, έστω και ανεπίσημα αυτήν τη στιγμή, για κατάρτιση συνδυασμού χωρίς υποψήφιο περιφερειάρχη".
ΔΑΜΩΝ ΔΑΜΙΑΝΟΣ_result.jpg

Ταράζει τα λιμνάζοντα μέχρι σήμερα ύδατα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Δάμων Δαμιανός, καθώς με συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ροδόπης» μιλά για όλους και για όλα σχετικά με τις επερχόμενες (8/10) περιφερειακές εκλογές καλώντας ευθέως τον πρώην δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του προκειμένου “να δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο νίκηης”. 

Η πολύ ενδιφέρουσα συνέντευξη: 

Ερ: Ποια είναι η τοποθέτησή σας ως μέλος της Κ.Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές και τις ζυμώσεις που γίνονται στον χώρο σας για την εξεύρεση υποψηφίου;   

Δ.Δ.: Παρακολουθώ εδώ και έναν χρόνο μια κινητικότητα του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη γύρω από τις περιφερειακές εκλογές και εκείνο για το οποίο ατύπως είχα ενημερωθεί – αφού δεν έχουμε ως μέλη της Κ.Ε. κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα ή πολιτική προσέγγιση γύρω από αυτό, και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πρόβλημα – ήταν για το δεδομένο ενδιαφέρον του κ. Γιώργου Πετρίδη για την υποψηφιότητα ως περιφερειάρχη. Ενός στελέχους του Κινήματός μας που υπήρξε και για πολλά χρόνια δήμαρχος Κομοτηνής. Και θεώρησα δεδομένο ότι ο κ. Πετρίδης θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Πέρασαν πολλοί μήνες από τον χειμώνα και μετά που δεν επισημοποιήθηκε αυτή η υποψηφιότητά του και ατόνησε για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζω.

Πέρασαν δύο αναμετρήσεις εθνικών εκλογών και φτάσαμε σήμερα που βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου και βάσει νόμου στις 31 Αυγούστου πρέπει να υπάρχει ψηφοδέλτιο, να μην έχει το ΠΑΣΟΚ καμία επίσημη υποψηφιότητα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Και όταν λέω ψηφοδέλτιο, εννοώ κατ΄ αρχάς έναν υποψήφιο περιφερειάρχη, διότι αν δεν υπάρχει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα στελεχώσουν έναν συνδυασμό ακέφαλο.

Έρχομαι λοιπόν και καταθέτω δημοσίως, θέλοντας να συμβάλω στον δημόσιο διάλογο για τον τόπο μας την εξής πρόταση: θεωρώ πως θα πρέπει ο κ. Γιώργος Πετρίδης να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, να βγει μπροστά και να το ανακοινώσει, και στη συνέχεια να ζητήσει από όσους έχουν έως σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εκφράσει τη στήριξή τους σε άλλους συνδυασμούς και προέρχονται από το κόμμα μας – εννοώ κατά βάση τους συνδυασμούς του κ. Μέτιου και του κ. Τοψίδη – να στελεχώσουν τον δικό μας συνδυασμό. Ένα σοσιαλδημοκρατικό, κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο, που θα δώσει το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια Περιφέρεια όπου μόλις πριν έναν μήνα πήραμε 15%, και αν εξαιρέσουμε τους νομούς του Έβρου και της Καβάλας, είχαμε παντού πολύ υψηλά ποσοστά, ευθέως ανταγωνιστικά με εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, και σε κάθε περίπτωση πολύ υψηλότερα από τον εθνικό μας μέσο όρο.

Αυτό θα είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης το οποίο θα στηρίξουμε όλοι μας, και είμαι βέβαιος ότι θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό στον δεύτερο γύρο, γιατί θα είμαστε στον δεύτερο γύρο, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Έτσι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατακτήσει την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για πρώτη φορά μετά το 2014.

Αυτό, όμως, επαναλαμβάνω, ότι προϋποθέτει, όλα τα στελέχη μας, από την πλειονότητα και τη μειονότητα, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα άλλα δύο ψηφοδέλτια, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα ενότητας και να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο υπό τον κ. Πετρίδη. Και όσοι δεν το πράξουν, θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους.

Δεν μπορεί να συζητάμε, έστω και ανεπίσημα αυτήν τη στιγμή, για κατάρτιση συνδυασμού χωρίς υποψήφιο περιφερειάρχη. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά για ένα ΠΑΣΟΚ που έχει γράψει ιστορία στον χώρο της αυτοδιοίκησης και ταυτίστηκε με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο αυτό από το 1982 έως και σήμερα.

Αν όμως η πρότασή μου δεν εισακουστεί και υπάρξει επιμονή στη δημιουργία ενός αδύναμου ψηφοδελτίου, αυτό θα σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί απλά και μόνο για να καταγράψει δυνάμεις – ως ένα άλλο ΚΚΕ, ας πούμε. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές για καταγραφή δυνάμεων. Έχουμε μεγάλη ιστορική συνέχεια και πηγαίνουμε πάντα για τη νίκη, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε σε άνοδο συνολικά ως χώρος.

Δεν νοείται να υπάρχει, για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η λογική του καλού δεξιού υποψηφίου και του κακού δεξιού υποψηφίου. Η θεωρία αυτή είναι απαράδεκτη και αντικομματική. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι φερτή ύλη που θα συρθεί στις κάλπες για να διαλέξει μεταξύ δύο συντηρητικών υποψηφίων από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε δικό μας υποψήφιο με προοπτική μιας εξαιρετικά ανταγωνιστικής εμφάνισης.

Μαθηματικά, είμαι βέβαιος ότι μια υποψηφιότητα Πετρίδη που θα τη στηρίξουμε όλοι μας θα αφήσει εκτός δευτέρου γύρου έναν από τους δύο άλλους υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ, με ένα άνοιγμα στον κόσμο της κεντροαριστεράς που άθροισε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% στην Περιφέρειά μας στις εκλογές του Ιούνη.

Δεν είμαι έτοιμος να ζήσω το προηγούμενο των εκλογών του 2019 όταν μόνοι μας στη Ροδόπη με τον Ιλχάν Αχμέτ και με ελάχιστους ακόμα συντρόφους παλέψαμε  να φτιάξουμε το ψηφοδέλτιο του εξαίρετου κ. Κωστή Σιμιτσή. Τότε που πολλοί σημερινοί κήνσορες της ενότητας του χώρου μας είτε απείχαν είτε στελέχωναν και πάλι άλλους συνδυασμούς χωρίς καμία συνέπεια για τους ίδιους.

Ήμουν από τους λίγους, ίσως ο μοναδικός, που είχα διαφωνήσει το 2019 επίσημα και δημόσια μετά τις εκλογές, με την απόφαση της παράταξής μας να συνεργαστεί με τον κ. Μέτιο σε επίπεδο διοίκησης. Είπα τη γνώμη μου, μίλησα στα ραδιόφωνα, αλλά στη συνέχεια για το καλό της ενότητας ευχήθηκα καλή επιτυχία στην απόφαση της πλειοψηφίας.

Σήμερα, μετά τέσσερα σχεδόν χρόνια αδιατάρακτης συνεργασίας με τον κ. Μέτιο, είμαι της άποψης ότι η τίμια πολιτική στάση επιτάσσει δύο δρόμους: είτε συνεργασία μαζί του – κάτι που θα μας οδηγούσε να λάβουμε θέσεις στη διοίκηση και να επιβάλουμε στον ίδιο μια προεκλογική προγραμματική συμφωνία και όχι μετεκλογικά όπως έγινε το 2019 στη βάση της ανάγκης να συγκροτηθεί πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο εξαιτίας της απλής αναλογικής που ίσχυε τότε. Επειδή όμως είναι κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματός μας, από ό,τι μαθαίνω από δημοσιεύματα, να συγκροτήσουμε δικούς μας συνδυασμούς και στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, τότε θα πάμε σε συγκρότηση ισχυρού και ανταγωνιστικού κεντροαριστερού ψηφοδελτίου.

Όλα τα άλλα, του τύπου θα στηρίξουμε ανεπίσημα τον μη χρισμένο δεξιό υποψήφιο, αλλά θα κάνουμε και για τους τύπους δικό μας ψηφοδέλτιο για την τιμή των όπλων, δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν τιμούν την ιστορία του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση.              

Ερ: Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η καθυστέρηση στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ; Μήπως επειδή η ηγεσία θεωρεί χαμένη υπόθεση τις εκλογές στην Περιφέρεια;

Δ.Δ.: Δεν μπορώ και δεν θέλω να πιστέψω ότι το κόμμα θεωρεί μια μάχη χαμένη πριν δοθεί. Σαφέστατα δεν είμαστε ακόμα το κόμμα προ του 2009 που το ΠΑΣΟΚ ήταν κόμμα εξουσίας, και σίγουρα δεν έχουμε τις αυταπάτες ότι έχουμε αυτόνομη δυναμική του 40%, αλλά σε κάθε περίπτωση καταγράψαμε μόλις πριν λίγες εβδομάδες ένα 15% συνολικά στην Περιφέρεια, 19% στη Ροδόπη, 18% στην Ξάνθη, και ήμασταν δεύτερο κόμμα στη Δράμα. Ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το 2019, όταν όμως με τη δυναμική του προσώπου του κ. Σημιτσή και με τα βασικά στελέχη είτε να απέχουν επιδεκτικά είτε να είναι σε άλλα ψηφοδέλτια, κατορθώσαμε να πάρουμε σχεδόν ένα 11% στον πρώτο γύρο.

Αυτή τη φορά με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Πετρίδη και με δεδομένο ότι θα τον βοηθήσουμε όλοι μας, εκτιμώ ότι δεν θα είμαστε κάτω από το 20% στον πρώτο γύρο, θα μπούμε στον δεύτερο, και θα πάμε για τη νίκη. Όποιος παίρνει την ευθύνη για άλλη ρεαλιστική και ανταγωνιστική πρόταση, ας την καταθέσει. Όχι όμως αυτά που ακούω περί ψηφοδελτίου νεαρών που θα βάλουν υποθήκη για το μέλλον. Μια χαρά είναι οι νεαροί, δεν έχω διαφωνία με το ηλικιακό κριτήριο της ανανέωσης, φυσικά. Όμως, οι περιφερειακές εκλογές θα γίνονται μια φορά κάθε πέντε χρόνια και σηματοδοτούν την πρότασή μας για την ΑΜ-Θ και την επόμενη μέρα σε αυτήν, έως και το 2028. Απευθύνονται στην κοινωνία και όχι στο εσωτερικό του κόμματος για δικές μας διευθετήσεις εκκολαπτόμενων στελεχών. Όσοι επιφυλάσσουν αυτόν τον ρόλο για το ΠΑΣΟΚ ας τον υπηρετήσουν.

πηγή: fonirodopis.gr

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood