Ο στενός συνεργάτης του Βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, καταθέτει, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη «Φωνή της Ροδόπης», την προσωπική του μαρτυρία για τα όσα ο ίδιος βίωσε τα τελευταία τρία χρόνια στο πλευρό του Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος κατήγγειλε δημοσίως τη στοχοποίηση που εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να υφίσταται από παρακρατικούς μηχανισμούς και τα «πλοκάμια» τους στη Θράκη.
«Όνειδος για την τουρκική διπλωματία ο Μουράτ Ομέρογλου»
«Εκφράζω τη χαρά μου για το γεγονός ότι στη Ροδόπη ματώσαμε αλλά νικήσαμε, το ΠΑΣΟΚ και ο Ιλχάν», τονίζει ο Δάμων Δαμιανό, προσθέτοντας πως «νικήσαμε κράτη, δεν δώσαμε απλά έναν αγώνα απέναντι σε άλλα κόμματα και σε άλλους συνυποψήφιους. Επειδή ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν ότι υπήρξε πραγματικά ένας απηνής διωγμός σε βάρος μας και σε βάρος προσωπικά του Ιλχάν Αχμέτ σε αυτή την εκλογική διαδικασία, να καταθέσω ως απλός πολίτης την προσωπική μου μαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο κυνηγήθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ και οι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα του». Ο κ. Δαμιανός χαρακτηρίζει «όνειδος για την τουρκική διπλωματία» τον πρώην Πρόξενο Κομοτηνής κ. Μουράτ Ομέρογλου, για τον οποίον όπως λέει «παρενέβη απροκάλυπτα σε αυτές τις εκλογές σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Υπήρξε ένας πρόξενος μιας ξένης χώρας, ο οποίος ονομάζεται Μουράτ Ομέρογλου και τον οποίον έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει ότι αποτελεί όνειδος για την τουρκική διπλωματία, μια διπλωματία για την οποία έχουμε πει ότι σεβόμαστε για το γεγονός ότι έχει αναδείξει στο διάβα της ιστορικής διαδρομής εξαιρετικά σημαντικούς διπλωμάτες, κάποιοι από τους οποίους έχουν υπηρετήσει και στην Κομοτηνή. Πρόκειται για έναν διπλωμάτη, ο οποίος παρενέβη απροκάλυπτα σε αυτές τις εκλογές σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ. Δεν θα μπω στην όλη παραφιλολογία για όσα έγιναν σχετικά με υποψηφίους άλλων κομμάτων. Δεν θα μιλήσω, για να μην πουν ότι παρεμβαίνω σε εσωτερικά άλλων κομμάτων, αν και η παρέμβαση που έγινε για τον κάθε ψύχραιμο παρατηρητή των γεγονότων έβγαζε μάτι».
«Δημιούργησαν συνθήκες τρόμου στους απλούς πολίτες της μειονότητας»
Ο Δάμων Δαμιανός δεν διστάζει, μάλιστα, να καταγγείλει ονομαστικά πρόσωπα που λειτούργησαν ως κομιστές συκοφαντικών πληροφοριών σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ στον τουρκικό Τύπο. Λέει λοιπόν χαρακτηριστικά: «Υπήρξε ένας κύκλος γύρω από τον κ. Ομέρογλου στην Κομοτηνή που δημιούργησαν συνθήκες τρόμου στους απλούς πολίτες της μειονότητας σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ. Θα αναφερθώ σε ένα πρόσωπο που φανερώθηκε από την ίδια την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak ως πηγή της για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά του βουλευτή Ροδόπης. Πρόκειται για την κυρία Περβίν Χαϊρουλά, διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ. Σε αυτό το συκοφαντικό δημοσίευμα της συγκεκριμένης τουρκικής εφημερίδας κάτω από τον προβοκατόρικο τίτλο “Ο προστάτης της (οργάνωσης) FETΟ έγινε τώρα Ελληνολάτρης” η κ. Χαϊρουλά εμφανίζεται να δηλώνει μεταξύ άλλων ότι “Σύμφωνα με τη Λωζάνη, η Τουρκία είναι ο εγγυητής της κοινωνίας της Δυτικής Θράκης. Χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας και τις επισκέψεις πολιτικών δεν θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την ύπαρξή μας. Χάρη σ’αυτές τις διασυνδέσεις, μπορούμε και διατηρούμε την ενότητα, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας. Όμως την τελευταία περίοδο και οι δύο άρχισαν να στέκονται εναντίον της Τουρκίας. Και αυτό πια εξάντλησε την υπομονή μας’’. Όταν λέει και οι δύο αναφέρεται πέραν του Ιλχάν Αχμέτ και στον πρώην δήμαρχο του Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν. Έχουμε, εδώ, λοιπόν, μια πολίτη της Ελλάδος η οποία καταφεύγει σε έντυπο ξένης χώρας καταγγέλλοντας έναν εν ενεργεία βουλευτή για δράση κατά της Τουρκίας η οποία εξάντλησε τα όρια της υπομονής τους. Εννοεί, προφανώς τη διαγραφή του βουλευτή όσο και του πρώην δημάρχου από την Συμβουλευτική Επιτροπή, αν και προσωπικά ξεχωρίζω απολύτως τις δύο περιπτώσεις και τις σκοπιμότητες που επικράτησαν γύρω από τους χειρισμούς που έγιναν».
«Ο κ. Ομέρογλου ήθελε να εξοντώσει πολιτικά τον Ιλχάν Αχμέτ επειδή δεν ήταν πειθήνιο όργανο»
Επανερχόμενος στον πρώην Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής, ο Δάμων Δαμιανός εκτιμά ότι ο Ιλχάν Αχμέτ διαγράφηκε από την αποκαλούμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» μετά από πιέσεις του Μουράτ Ομέρογλου, όταν ο Βουλευτής Ροδόπης αποκάλυψε σε τοπικό ραδιόφωνο τις παρεμβάσεις του στα εσωτερικά της Μειονότητας. «Ο πρόξενος κ. Ομέρογλου με την σειρά του ενώπιον χιλιάδων συμπολιτών μας στο χωριό Φιλλύρα του νομού Ροδόπης αρνήθηκε επιδεικτικά να τείνει το χέρι του προς τον παρόντα βουλευτή λέγοντας ότι “δεν δίνω το χέρι μου σε εκείνους που δεν το αξίζουν”, σημειώνει ο Δ. Δαμιανός, και προσθέτει: «Ο ίδιος αυτός άνθρωπος με την συμπεριφορά του και την εξόφθαλμη παρεμβατικότητα του στα εσωτερικά της μειονότητας, όχι με μια ενέργεια αλλά με πολλές επί τρία σχεδόν χρόνια, εξώθησε ουσιαστικά στη διαγραφή του Ιλχάν Αχμέτ από την Συμβουλευτική Επιτροπή από την στιγμή που καταγγέλθηκε δημοσίως από τον βουλευτή σε τοπικό ραδιόφωνο για αυτήν ακριβώς τη δράση και την συμπεριφορά. Εδώ παρατηρούμε το εξωφρενικό γεγονός Έλληνες πολίτες μέλη της μειονότητας της Θράκης που μετέχουν στη λεγόμενη “Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης’’ να διαγράφουν από μέλος της χωρίς προηγούμενη ακρόαση του και χωρίς την παράθεση του τόπου και του χρόνου όπου συγκλήθηκε καθώς και τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτή την συνεδρίαση, έναν εν ενεργεία βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου με την κατηγορία επί της ουσίας ότι “κατηγόρησε τον Τούρκο πρόξενο” και με αυτόν τον τρόπο στράφηκε κατά της ίδιας της μειονότητας! Καταλαβαίνετε περί τίνος συζητάμε αυτή τη στιγμή; Ο κ. Ομέρογλου ήθελε να εξοντώσει πολιτικά τον Ιλχάν Αχμέτ επειδή δεν ήταν πειθήνιο όργανο, διότι ο Ιλχάν Αχμέτ συμπεριφερόταν ως ένας βουλευτής που εξέφραζε ολόκληρο το νομό Ροδόπης».
Στη συνέχεια, ο Δάμων Δαμιανός αποκαλύπτει τον στόχο του τουρκικού Προξενείου, ο οποίος – σύμφωνα με τον ίδιο – ήταν να κοπεί από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο Ιλχάν Αχμέτ. Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Πίστεψαν ότι με τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και με την εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, ο Ιλχάν Αχμέτ θα γινόταν ο αδύναμος κρίκος και θα ήταν πολύ εύκολο να εξοντωθεί πολιτικά. Νόμισαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα υπέκυπτε σε εκβιασμούς τους και σε μικροπολιτικούς υπολογισμούς και θα έκοβε τον Ιλχάν από τα ψηφοδέλτιά του. Αυτός ήταν ο πλέον μαξιμαλιστικός στόχος τους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως λειτουργεί με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου και της παράταξης. Θα μου πείτε είναι ένας θεμιτός πολιτικός στόχος, να θέλουν κάποιοι πολιτικοί αντίπαλοι να τον εκπαραθυρώσουν πολιτικά επειδή θέλουν να βγάλουν κάποιον άλλο. Όταν όμως στη θέση του πολιτικού αντιπάλου ένας βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου έχει έναν ξένο διπλωμάτη που υπηρετεί στην χώρα μας τότε ποια είναι η θέση της χώρας αυτής που δέχεται στο πρόσωπο του βουλευτή της αυτή την εξευτελιστική συμπεριφορά; Και το ΠΑΣΟΚ πράγματι αντέδρασε και κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέγραψαν οι κ.κ. Κατρίνης, Λιακούλη και Λοβέρδος προς τον Υπουργό Εξωτερικών για τα έργα και τις ημέρες του κ. Ομέρογλου. Παρά ταύτα, όμως, παρατηρήσαμε ότι μετά την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ο κ. Ομέρογλου επανήλθε απτόητος στον απηνή διωγμό εντός της μειονότητας σε βάρος του Ιλχάν Αχμέτ».
«Απείλησαν την οικογένεια του Ιλχάν Αχμέτ, τους συνεργάτες του και απλούς πολίτες»
Η στοχοποίηση, ωστόσο, που υφίστατο ο Βουλευτής Ροδόπης, δεν περιορίστηκε μόνο στον πολιτικό στίβο, αλλά όπως τονίζει ο Δάμων Δαμιανός, επεκτάθηκε στον στενό κύκλο του Ιλχάν Αχμέτ με απειλές εναντίον της οικογένειας του, των συνεργατών του αλλά και απλών πολιτών της μειονότητας. «Έφτασαν στο σημείο να απειλούν τον ίδιο, την οικογένεια του, τους ανθρώπους οι οποίοι συνεργάζονται μαζί του αλλά και τους ψηφοφόρους του», τονίζει ο κ. Δαμιανός, και προσθέτει: «Απείλησαν ανθρώπους που βρίσκονται στα τεμένη, απείλησαν ανθρώπους που σπουδάζουν τα παιδιά τους στην Τουρκία. Είδαμε τις αναρτήσεις στο facebook από ακραίους ομογενειακούς κύκλους της Τουρκίας, είδαμε το “σπασμένο μολύβι” που σημαίνει αγχόνη, είδαμε επαναλαμβανόμενα λιβελλογραφήματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τουρκόφωνο τύπο που δίκαζαν και καταδίκαζαν τον Ιλχάν Αχμέτ ως ευρισκόμενο εκτός μειονοτικού άξονα, και άλλα πολλά, χωρίς καν να του δίνουν, να μας δίνουν, το δικαίωμα να απαντήσουμε. Εμπάργκο το ονόμασαν». «Εύχομαι, ως επαγγελματίας δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, να μην ξαναζήσει ποτέ Έλληνας πολιτικός το άγος, την ντροπή ενός παντελούς δημοσιογραφικού αποκλεισμού από κάθε μειονοτικό μέσο ενημέρωσης πλην ενός, στο όνομα μιας υποτιθέμενης προδοσίας κατά της μειονότητας, μιας προσωπικής βεντέτας στην ουσία ενός ξένου διπλωμάτη και μιας κλίκας αυλικών του στη Θράκη. Στο φινάλε εμείς ποτέ δεν αντιδικήσαμε με την Τουρκία ή ταχθήκαμε εναντίον της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Το ακριβώς αντίθετο κάναμε και αυτό κάνει ο Ιλχάν με τη δουλειά του στη Βουλή εδώ και είκοσι χρόνια», προσθέτει ο κ. Δαμιανός.
«Ακροδεξιοί κύκλοι της Τουρκίας έχουν αναλάβει τα ηνία στη Θράκη»
Ερωτηθείς από τη «Φωνή της Ροδόπης» για το εάν πίσω από αυτή τη στοχοποίηση βρίσκεται το επίσημο καθεστώς Ερντογάν, ο Δάμων Δαμιανός απαντάει αρνητικά, καταθέτοντας την εκτίμηση πως οι επιθέσεις εναντίον του Βουλευτή ενορχηστρώθηκαν από «ένα βαθυκρατικό σύστημα στην Τουρκία, ακραίου πολιτικού φάσματος». Όπως λέει συγκεκριμένα: «Δεν ξέρω αν είναι πίσω από όλα αυτά το επίσημο τουρκικό ΥΠΕΞ. Δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι ο κ. Ομέρογλου εκπροσωπούσε ένα βαθυκρατικό σύστημα στην Τουρκία, ακραίου πολιτικού φάσματος. Αυτό φάνηκε και από το σπασμένο μολύβι με το οποίο απειλήθηκε ουσιαστικά με αγχόνη ο Ιλχάν Αχμέτ από άνθρωπο, ο οποίος μετέχει σε συγκεκριμένο ακροδεξιό κόμμα στην Τουρκία. Από εκεί ξεκινάει η ιστορία, δεν θεωρώ ότι ξεκινάει είτε από την κυβέρνηση είτε από το ΑΚΡ είτε από το ΥΠΕΞ. Ξεκινάει από ένα βαθύ σύστημα το οποίο έχει επιρροές στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού της Άγκυρας. Αυτό το παρακλάδι εκτιμώ ότι έχει άμεση παρέμβαση στη Θράκη. Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια, μετά το 2016, ίσως έχουν αναλάβει τα ηνία στη Θράκη και με τον τρόπο αυτό καθορίζουν τις εξελίξεις στη Θράκη. Πίστεψαν ότι ο Ιλχάν Αχμέτ θα ήταν μια εύκολη λεία γι’ αυτούς, τον οποίον θα έτρωγαν νύχτα. Ο πρώτος στόχος τους ήταν να μη μετάσχει ο ίδιος στις εκλογές. Έβγαιναν έξω και τρομοκρατούσαν τον κόσμο στην Κομοτηνή λέγοντας ότι θα βγουν τέτοια στοιχεία εις βάρος του που δεν θα τολμάει να βγει από το γραφείο του. Επέβαλαν ακόμα και φωτογραφικό εμπάργκο σε βάρος του Ιλχάν με την απειλή ότι όποιος φωτογραφίζεται μαζί του θα έχει συνέπειες στο πολιτικό του μέλλον! Αλλά και συνέπειες για τον ίδιο και την οικογένειά του και για τα παιδιά του που πιθανώς σπουδάζουν στην Τουρκία. Το διανοείστε τι έκαναν;».
«Πυρά» εναντίον των «ανθρωπιστών» του ΣΥΡΙΖΑ
Παράλληλα, ο Δάμων Δαμιανός καταθέτει την έκπληξη του για τη στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, ανθρώπων που όπως λέει προέρχονται από την Αριστερά και αμφισβητούν τα όσα έγιναν: «Μα, αν είσαι ανθρωπιστής, αν είσαι ουμανιστής, αν είσαι πραγματικά άνθρωπος που παλεύει σε όλη του τη ζωή για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, είναι δυνατόν να μη βλέπεις το γεγονός ότι ένας πρόξενος και μια συγκεκριμένη οντότητα βάλει εναντίον ενός βουλευτή που εκπροσωπεί χιλιάδες ανθρώπους της μειονότητας; Και έχεις ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλεί μονίμως τις αστοχίες της Ελλάδας- που είναι δεδομένες- σε σχέση με τη μειονότητα, αλλά δεν εγκαλεί αυτούς που κυνηγάνε τη μειονότητα μέσα από τη μειονότητα. Μπορείτε αυτό να μου το εξηγήσετε; Και αυτοί λένε, επίσης, ότι η ιστορία των καταγγελιών είναι μια παρωνυχίδα που ουσιαστικά ποτέ δεν υπήρξε και είναι ένα δημιούργημα του Μητσοτάκη για να κερδίσει τις εκλογές. Όχι, δεν είναι δημιούργημα. Θεωρώ ότι είναι μια καταγγελία, αυτή του κ. Μητσοτάκη, που ακουμπά την πραγματικότητα που ζήσαμε εμείς εδώ στη Θράκη τα τελευταία τουλάχιστον 3 χρόνια. Δηλαδή την άγρια και απροκάλυπτη παρέμβαση του προξενείου και ενός συγκεκριμένου προξένου στα εσωτερικά ζητήματα της Μειονότητας. Είναι μια πραγματική καταγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, όταν συνέβησαν τα γεγονότα του 1989-90. Έλληνες πρωθυπουργοί που προηγήθηκαν του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν μιλήσει για την παρεμβατικότητα του τουρκικού Προξενείου. Ο κ. Κατρούγκαλος, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ο κ. Ομέρογλου παραβίασε το άρθρο 44 της Συνθήκης της Βιέννης, σε σχέση με τον κώδικα δεοντολογίας και λειτουργίας των διπλωματών. Δεν τα ήξερε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν γνώριζαν και δεν άκουσαν τίποτα για το έγκλημα που συνετελέσθη; Δεν έμαθαν ποτέ ότι ένας εν ενεργεία Βουλευτής δεν είχε το δικαίωμα να πει την άποψη του σε οποιοδήποτε τουρκόφωνο έντυπο και ραδιόφωνο, πλην ενός; Συνετελέσθησαν εγκλήματα».
«Η πράξη του Δημάρχου Αρριανών δεν μπορεί να σταθεί σε ένα ευνομούμενο κράτος»
Εκτός από την Περβίν Χαϊρουλά, ο Δάμων Δαμιανός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη στάση του Δημάρχου Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, τον οποίον κατηγορεί για «σαμποτάζ» την ημέρα της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του Βουλευτή Ροδόπης στα Αρριανά: «Την Παρασκευή, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο Δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ έσκαψε την πλατεία για να μη μιλήσει ο βουλευτής. Παρ’ όλα αυτά βάλαμε ένα μικρόφωνο πάνω στα σκαμμένα και μιλήσαμε. Εσείς πιστεύετε ότι ο κόσμος στα Αρριανά δεν το είδε; Δεν κατάλαβε τι έγινε; Αυτή η πράξη δεν μπορεί να σταθεί σε ένα ευνομούμενο κράτος που ανήκει στην Ευρώπη».
«Θα το πάμε μέχρι τέλους, αν χρειαστεί θα φτάσουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια»
«Δεν έχουμε κάποια ένδειξη περί του αντιθέτου», απαντάει ο Δάμων Δαμιανός στην ερώτηση αν άλλαξε το κλίμα μετά την αποχώρηση του Μουράτ Ομέρογλου και την αντικατάσταση του από το νέο Τούρκο Πρόξενο Κομοτηνής, Αϊκούτ Ουνάλ. «Πιστεύουμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία ξεκίνησε αυτές τις μέρες με την επανάληψη των συνομιλιών σε υψηλό επίπεδο, θα συμβάλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εκείνα τα παρακρατικά παρακλάδια που συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση, θα μαζευτούν γιατί αλλιώς δεν θα εξομαλυνθεί η κατάσταση», τονίζει. «Όσοι πίστεψαν και πιστεύουν ότι χρησιμοποιήσαμε αυτή τη συγκυρία ως αφήγημα για να εκλεγεί ο Ιλχάν Αχμέτ κάνουν λάθος. Θα το πάμε μέχρι τέλους. Και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα φτάσουμε και τη Yeni Safak και τους πληροφοριοδότες της και όλους εκείνους που είναι συνυπεύθυνοι για το γεγονός ότι σε μια Ελλάδα του 2023 κάναμε εκλογές με αυτό το ζόφο και το κυνηγητό», προσθέτει. «Αυτά έχω να καταγγείλω και θέλω να κατατεθούν ως ιστορική μαρτυρία μέσα από την εφημερίδα σας», σημειώνει ο Δάμων Δαμιανός, ο οποίος καταλήγοντας χαρακτηρίζει την επανεκλογή του Βουλευτή Ροδόπης ως «μια πραγματική νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Ιλχάν Αχμέτ υπέρ της χειραφέτησης της μειονότητας».