Οικισμούς του νομού Ροδόπης όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και ειδικότερα με τη βαμβακοκαλλιέργεια, επισκέφθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου.

Συγκεκριμένα, η περιοδεία του περιλάμβανε τους οικισμούς Υφαντών, Παραδημής, Παγουρίων, Κρανοβουνίων, Πόρπης και Μέσης, όπου συναντήθηκε και είχε εκτενείς συζητήσεις με αγρότες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η βαμβακοκαλλιέργεια, η οποία παρά το υψηλό κόστος αποφέρει τα τελευταία χρόνια σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς του τόπου.

Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι η βαμβακοκαλλιέργεια έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή, στην οποία συμβάλλουν η παράγωγη προϊόντος εξαιρετικής ποιότητας και η μεταποίησή του από βιώσιμες εκκοκκιστικές μονάδες. Ως εκ τούτου, το βαμβάκι έχει καταστεί ένα προϊόν που συμβάλλει συνολικά στην τοπική οικονομία της Ροδόπης, και ταυτόχρονα ως βιομηχανικό προϊόν συμβάλλει στην ανάπτυξη των εξαγωγών της χώρας.

Ο κ. Χαρίτου αναγνώρισε ότι απαιτείται να γίνουν ακόμα πολλά για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας, εστιάζοντας κυρίως το ενδιαφέρον του στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, όπως ταμιευτήρων και φραγμάτων, ώστε να μειωθεί σημαντικά το υψηλό κόστος άρδευσης και κατ’ επέκταση το συνολικό κόστος παραγωγής.

Αναγνωρίστηκε πάντως από όλους τους συνομιλητές του, η θετική συμβολή του Προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης στην άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων των βαμβακοπαραγωγών. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που στην περιοχή μας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης, όταν σε άλλες περιοχές εφαρμοζόταν εδώ και πολλές τετραετίες. Ο κ. Χαρίτου διέκρινε ως επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις για την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού παραγωγών.

Τέλος, στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη βαμβακοκαλλιέργεια, δεδομένου ότι αποτελεί ειδικό καθεστώς που θα απολαμβάνει στήριξης.