Δ. Τεμπονέρας: Τα 5+1 οικονομικά μέτρα – ανάσα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρο του συντονιστή εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύση Τεμπονέρα, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».
6641d7b96c01802ed698f2687fa4ef5e_Generic

Η πρόσφατη συζήτηση που άνοιξε για τη φορολογία είναι μια αναγκαία συζήτηση για την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο.

Η αναδιανομή του πλούτου βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας.

Βασική πηγή χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών παραγωγής ενέργειας και των διυλιστηρίων. 

Οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022, υπερκέρδη πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προβλέπει φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Αυτό θα φέρει στα δημόσια ταμεία 5,45 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών στην ενέργεια, μετά όμως έκανε τα πάντα για να παρουσιάσει τα υπερκέρδη αυτά μειωμένα. Μέχρι σήμερα έχει βεβαιώσει μόνο 373,5 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, από τα 2,6 δισεκατομμύρια των διυλιστηρίων, η ΝΔ νομοθέτησε έκτακτη εισφορά 600-650 εκατομμυρίων ευρώ στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. (33%), ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προηγουμένως είχε μιλήσει για 90%.

Η λύση είναι να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, και ανώτατος συντελεστής κέρδους 5% στην ενέργεια, με παράλληλη έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε  όμως και σε φορολεηλασία των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων μέσω των έμμεσων φόρων και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ, και μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Μάλιστα, επί διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου.

Το πρόγραμμά μας από την άλλη, δεν προβλέπει καμία ουσιαστική φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη και για τις επιχειρήσεις γενικώς. Προβλέπει:

  • θέσπιση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους | κόστος: 383 εκατομμύρια.
  • κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος | κόστος: 400 εκατομμύρια.
  • μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και μηδενισμό του στα είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές, κ.ά. | κόστος: 1,3 δισ. ευρώ.
  • μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. | κόστος: 1,5 δισ. ευρώ.
  • κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο | κόστος: 160 εκατομμύρια ευρώ.
  • η  προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στον φόρο διανομής των μερισμάτων, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια σύγκλισης με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπή Ευρώπη. Ας σημειωθεί, ότι, ο συντελεστής του 5% που προβλέπεται σήμερα, είναι από τους πιο χαμηλούς πανευρωπαϊκά, όταν ο μέσος όρος κινείται κοντά στο 20%. Η φορολόγηση αυτή δεν αφορά παρά το 0,33% των επιχειρήσεων της χώρας, συνεπώς δεν αγγίζει τη μέση – μικρομεσαία επιχείρηση.

Η ΝΔ συνεχίζει ιδεοληπτικά να πορεύεται στηριζόμενη στην αποτυχημένη και παρωχημένη «συνταγή» των «trickle down economics», παραγνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα.

Η αύξηση των εισοδημάτων, η καταπολέμηση της ακρίβειας, και η παραγωγή πλούτου που θα διανέμεται δίκαια, είναι η δική μας απάντηση στην κρίση.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood