Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή κακόβουλων πράξεων και συνεχώς μεταλλασσόμενων μορφών εγκλημάτων μέσω του διαδικτύου, ενημερώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, άτομα με ψεύτικο γυναικείο προφίλ, προσεγγίζουν χρήστες του διαδικτύου, κυρίως άνδρες, τους οποίους  προτρέπουν σε διαδικτυακό σεξ (cybersex) και προβαίνουν στην αθέμιτη βιντεοσκόπηση τους.

Στη συνέχεια, προκειμένου να μη δημοσιοποιήσουν τις εν λόγω βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες, και να μην αποστείλουν το υλικό σε φίλους των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, ζητούν από τους χρήστες χρηματικά ποσά μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών-ταχυμεταφοράς, σε λογαριασμούς και χώρες παραλαβής των χρημάτων στο εξωτερικό.

Η προσέγγιση των θυμάτων γίνεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εικονικών «δωματίων» επικοινωνίας (chatrooms), με το πρόσχημα της επικοινωνίας και συζήτησης. Οι δράστες, για να επιτύχουν ευκολότερα τον στόχο τους, δημιουργούν προφίλ στα οποία εμφανίζονται ψευδώς ως όμορφες και γοητευτικές γυναίκες, τοποθετώντας και σχετικές φωτογραφίες.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συστήνει:

  • Να μη συνομιλούν με αγνώστους στο διαδίκτυο.
  • Να μη συναινούν στο άνοιγμα κάμερας και βίντεο για συνομιλίες με αγνώστους.
  • Να είναι επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στα αιτήματα φιλίας και τις προσεγγίσεις που δέχονται.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό 111 88.
  • Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR