“Δίπλα στα σκληρά μέτρα που έχετε πάρει και που πλήττουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους, προσθέσατε και ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής, ηθικού εξευτελισμού και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών”,κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε και έλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη:

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

O τυπικός τίτλος της σημερινής συνεδρίασης είναι η «παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται, εδώ και τέσσερα χρόνια, σε βάρος του ελληνικού λαού. Για ένα άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, με τρεις στόχους: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμη εξουσίας. Δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και τα προνόμιά του ο αρχηγός του.

Για να πραγματοποιηθούν και οι τρεις αυτοί στόχοι των κ. Τσίπρα και Καμμένου ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα. Στην αρχή είδαμε να αναβάλλεται η συνάντησή τους διότι προφανώς ο συμβιβασμός δεν έβγαινε. Μετά να ανακοινώνεται ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Και τελικά να διεκπεραιώνεται σε ζωντανή μετάδοση μια θλιβερή συναλλαγή. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει για να μη χάσει την ιδιότητά του ως αρχηγού κόμματος στη Βουλή. Και ο κ. Τσίπρας, βέβαια, γενναιόδωρος όπως είναι πάντα, σε αντικαταβολή, κρατάει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ, που φυσικά δεν υπέβαλαν την παραίτησή τους.

Η φαρσοκωμωδία, όμως, των ελιγμών και της συναλλαγής, απαιτεί και κομπάρσους: Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές, οι οποίοι αλλιώς εξελέγησαν σε αυτήν τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι, τώρα, να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Ναι, κυβέρνηση κουρελού. Γιατί αυτός είναι ο νέος όρος τον οποίον εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την «kolotoυmba».

Υποτίθεται, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προσμένατε τη στιγμή που θα ελευθερωνόσασταν από το βάρος του ακροδεξιού συνεταίρου σας στην εξουσία. Βλέπω ακόμη και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν για την απομάκρυνση του κ. Καμμένου, λες και κάποιος σας τον είχε επιβάλει με το ζόρι. Πως τον είχατε χαρακτηρίσει τον κ. Καμμένο εν τη ρύμη του λόγου σας στη δήλωση που κάνατε έξω από το Μαξίμου: αναντικατάστατο. Ο «αναντικατάστατος» κ. Καμμένος. Εσείς δεν τον επιλέξατε, κ. Τσίπρα, ως στρατηγικό σας σύμμαχο ήδη από το 2012; Και εσείς δεν τον επιλέξατε δύο φορές, το 2015 τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, για να συγκυβερνήσετε μαζί του, περιφρονώντας τότε άλλες πιθανές επιλογές που είχατε στην κεντροαριστερά και το κέντρο. Και, τώρα, ξαφνικά, απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε και δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Αλλά και εκεί βλέπω μόνο πολιτικούς γυρολόγους πρόθυμους να σας συνδράμουν. Διάφορα πολιτικά ναυάγια, που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανέντιμο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, τώρα τρέχουν από πίσω σας, εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι εξουσίας για τους λίγους μήνες που σας απομένουν. Και δεν ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς που τους δέχεστε.

Αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να τη βρείτε εσείς; Και για τον κ. Καμμένο, βέβαια, ισχύει η λαϊκή ρήση: αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε. Και η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική, κ. Τσίπρα, και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι. Διότι μπορείτε να μου εξηγήσετε παρακαλώ, κ. Τσίπρα, τι σόι έξοδος από την κυβέρνηση είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του θα εξακολουθήσουν να σας στηρίζουν; Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν. Απλά συγχωνευθήκαν. Και ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα-Καμμένου παραμένει.

Και, μάλιστα, προσπάθησε και την τελευταία στιγμή να περάσει μια σκανδαλώδη τροπολογία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που θέλει στον χώρο των πολεμικών προμηθειών. Ναι, μιλώ για τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16. Αυτά που κάποτε, κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζατε ως εστία  σκανδάλων και τώρα τα επαναφέρετε από την πίσω πόρτα, ενώ έχουν καταργηθεί δια νόμου. Ειλικρινά, είμαι πολύ περίεργος να δω, αν θα τολμήσετε να ξαναφέρετε αυτήν την τροπολογία, την οποία κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος. Και είμαι πολύ περίεργος να δω πόσοι από σας θα την ψηφίσετε. Και ελπίζω, πραγματικά, ο νέος υπουργός Άμυνας να μην παίξει τα παιχνίδια του προκατόχου του.

Θέλω, όμως, να πω και κάτι για την επιλογή του κ. Αποστολάκη, ο οποίος διορίστηκε, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, καθ’ υπόδειξη του κ. Καμμένου. Ποτέ -ακούστε τα εσείς που έχετε δήθεν αριστερές ευαισθησίες- καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του Στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, ο οποίος, ωστόσο, πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Όχι, βέβαια, στο Υπουργείο Αμύνης. Εσείς κάνατε κάτι αδιανόητο: Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε, φορώντας ακόμα τη στολή του. Ο τελευταίος για τον οποίον είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο Αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας την 21η Απριλίου του 1967.

Αλλά, βέβαια, για την πρώτη φορά αριστερά, όλα αυτά, κ. Τσίπρα, είναι ψιλά γράμματα. Να το ξέρετε, όμως, κ. Τσίπρα: Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες αυτήν τη φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε στις κάλπες.

Με όσα κάνετε, κ. Τσίπρα, οι πολίτες έχουν έναν λόγο ακόμη να σας τιμωρήσουν. Διότι, δίπλα στην πολιτική εξαπάτηση, δίπλα στη λιτότητα, δίπλα στα σκληρά μέτρα που έχετε πάρει και που πλήττουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους, προσθέσατε και ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής, ηθικού εξευτελισμού και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν γύρω μας, όσα προηγήθηκαν, όσα εξελίσσονται ακόμη και στα παρασκήνια, αποτελούν τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει. Είναι σχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής στο κατάστρωμα του δικού της Τιτανικού, που ήδη βυθίζεται. Οι μάσκες έπεσαν. Κύριε Τσίπρα, πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή. Για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες, όχι μια. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία – γιατί καταλάβατε κι εσείς, βέβαια, ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή. Και μία δεύτερη πλειοψηφία για το Σκοπιανό. Κάπως έτσι καταλήξαμε από τα σενάρια για μια κυβέρνηση ανοχής, σε μια κυβέρνηση συνενοχής, πλήρως απαξιωμένη και με τυχοδιωκτική ατζέντα. Όλα αυτά τα έχει αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει συνειδητοποιήσει μια σειρά από αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη. Και θα έχουμε την ευκαιρία, φαντάζομαι, σύντομα να τα συζητήσουμε αυτά και ελπίζω να δοθεί, αυτή τη φορά, άπλετος χρόνος, κ. Πρόεδρε, στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητήσει την κύρωση της συμφωνίας των Σκοπίων. Όχι όπως τώρα που επιλέξατε, χωρίς καμία δικαιολογία, μέσα σε δύο μέρες, να ξεπετάξετε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης. Θα μιλήσουμε, λοιπόν, και για το Σκοπιανό και για το πως εκχωρείτε, με τη σιωπηλή συνενοχή του κ. Καμμένου, το εθνικό συμφέρον. Εσείς, κ. Τσίπρα, παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα. Αλήθεια, πότε αποτελούσαν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Γιατί κάποιοι είπαν όχι, όταν ζητήθηκαν αυτά, και εσείς είπατε ναι; Και διαστρεβλώνετε και τώρα την Ιστορία και τη διαδρομή αυτής της παράταξης; Και ο δεύτερος, βέβαια, ο κ. Καμμένος, τον οποίον δεν βλέπω καν στην αίθουσα -ίσως έχει πάει να μεταλάβει, συγγνώμη- ο οποίος τώρα σκίζει τα ιμάτιά του για να υπερασπιστεί το όνομα της Μακεδονίας,  ξέχασε ότι, όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε τον περασμένο Ιούνιο, φυσικά και τη στήριξε. Και σήμερα συνυπογράφει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ουσιαστικά έχει εκχωρήσει τους βουλευτές του, παρέχοντάς σας την ψήφο εμπιστοσύνης, που τόσο επιζητάτε. Είστε, λοιπόν, και οι δύο -Τσίπρα και Καμμένος- συνεργοί σε μια προμελετημένη μεθόδευση, είστε υπόλογοι, όχι μόνο στους Μακεδόνες, αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και στην κρίση της Ιστορίας.

Αλήθεια δεύτερη. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Μετατρέπετε, κ. Τσίπρα, την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι. Και κλονίζετε, με αυτόν τον τρόπο, την ήδη τραυματισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την ίδια τη Δημοκρατία. Νομιμοποιείτε την κυνική αντίληψη ότι στην πολιτική όλα γίνονται. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα για την κοινωνία, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευθεί, όχι μία κυβέρνηση η οποία έχει συγκροτηθεί κανονικά, με συνεργασία, προγραμματική σύγκλιση κάποιων κομμάτων, αλλά να νομιμοποιήσει μία κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα. Γιατί άραγε, αναρωτιέμαι; Θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής. Όπως έχω ξαναπεί, κάθε ημέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημαίνει και άλλα προβλήματα για τη χώρα. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας, όταν χάσετε. Και αυτή η προσέγγιση δεν είναι χιουμοριστική. Είναι σήμα κινδύνου για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν από τώρα μέχρι τις εκλογές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ευτυχώς, η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοιχτή, είναι φανερή. Και έτσι ονομαστικά όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και θα σταθούμε δημόσια απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία υψώνει τις δύο τρύπιες σημαίες της, τα δύο δήθεν μεγάλα της επιτεύγματα, τους δύο κεντρικούς στρατηγικούς λόγους για τους οποίους προέκυψε αυτό το ιδιότυπο μόρφωμα συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ: Ότι δήθεν διώξατε τα μνημόνια και ότι εξυγιάνατε την πολιτική ζωή του τόπου. Τα ψέματά σας, όμως, δεν πείθουν πια κανέναν. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή την τετραετία η ζωή τους έγινε χειρότερη. Ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν, ότι οι φόροι αυξήθηκαν, ότι οι ίδιοι εξαπατήθηκαν από μια κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε και έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Ξέρουν, επίσης, οι Έλληνες ότι, δυστυχώς, η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους, όπως όλες οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα. Ξέρουν, επίσης, ότι πλήρωσαν περισσότερα από 100 δισ., με κλειστές τράπεζες, με capital controls τους τραγικούς χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015, που τώρα προσπαθείτε να τους ξεχάσετε. Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι Έλληνες ξέρουν ότι η πατρίδα μας επιτηρείται στο πλαίσιο ενός άτυπου Μνημονίου που ναρκοθετεί την οικονομία με υπερβολικά πλεονάσματα μέχρι και το 2022 και με ενέχυρο για 99 χρόνια τον δημόσιο πλούτο-μέχρι και τα μνημεία μας. Με απλά λόγια, κ. Τσίπρα, υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, για να κρατηθείτε λίγα χρόνια στην εξουσία. Και σήμερα βάζετε τη χώρα σε νέες περιπέτειες, μόνο και μόνο για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες.

Κύριε Τσίπρα, δεν χρειάζονται οι πολίτες να τους εξηγήσετε πόσο καλά ζουν. Και για το πώς η οικονομία είναι το ατού σας. Δεν το επαναλάβατε σήμερα. Και δεν το επαναλάβατε, γιατί οι πολίτες βλέπουν τα χρέη, τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό. Ανήκουν στα 4 εκατομμύρια που χρωστούν στην εφορία. Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στη γενιά των 460 ευρώ. Είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι διαλύθηκαν από τους φόρους και ζουν με τα παιδιά τους. Βιώνουν κάθε μέρα αυτό το ατελείωτο, το απαράδεκτο ράβε-ξήλωνε στην παιδεία. Πολίτες-όμηροι του εγκλήματος στις γειτονιές τους, που βλέπουν ελεύθερο τον Κουφοντίνα, παρέα με τους Ρουβίκωνες, να κάνουν βόλτες στους δρόμους που έβαψε με το αίμα των θυμάτων του. Τα πανεπιστήμια στα χέρια κουκουλοφόρων. Και  με το Δημόσιο, έρμαιο συγγενών, φίλων και πελατών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια Ελλάδα που τη διαλύσατε. Και που τα συμφέροντά της τα εκχωρείτε κομμάτι-κομμάτι σε κάθε κέντρο εξουσίας και διαπλοκής για να μείνετε ακόμα μερικούς μήνες στην κυβέρνηση.

Η απάντηση, κ. Τσίπρα, σε όλα αυτά θα δοθεί στην κάλπη. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να στηθεί λίγους μήνες αργότερα. Όσο για τον περιβόητο «απολογισμό της κάθαρσης» και της μάχης κατά της διαπλοκής, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ακριβώς; Τα μεγάλα λόγια για τη λίστα Λαγκάρντ, που τόσο γρήγορα τα ξεχάσατε, κ. Τσίπρα; Ή, μήπως, τα δισ. που θα έφερνε ο πρώτος υπουργός Διαφάνειας; Αντί να έρθουν τα χρήματα, έφυγε ο υπουργός. Και αντί για τον έλεγχο, τάχα, των ολιγαρχών, ήρθε η διαγραφή τεράστιων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Ναι, είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα. Και, βέβαια, βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους.

Έτσι ξεκινήσατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κι έτσι συνεχίζετε. Με τα 700 εκατομμύρια που θα χάνονταν από τη σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» εάν δεν παρενέβαινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα κονδύλια για το προσφυγικό, τα οποία τα ψάχνουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Από διαγωνισμούς-σκάνδαλα, όπως αυτός στο Θριάσιο, αλλά και από  τα δεκάδες εκατομμύρια τα οποία χάθηκαν στην υπόθεση της ΔΕΠΑ. Με φανερό «μπροστινό» πρωταγωνιστή της τον  σύντροφο Πετσίτη ή, απλώς, «Μανώλη του Παππά», όπως λεγόταν στην πιάτσα. Μιλάτε εσείς για κάθαρση ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στον σκληρό πυρήνα εξουσίας  του συστήματος Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή. Μιλάτε εσείς για καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής που βρήκατε και κάνατε ό,τι μπορούσατε για να δημιουργήσετε νέα συμπλέγματα συμφερόντων. Στο μεταξύ, είστε ικανοί για τα πάντα, αλλά ανίκανοι να κυβερνήσετε έστω και με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα.

Το Μάτι κάηκε, 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αλλά το μόνο που ξέρατε να κάνετε είναι να στήνετε κυβερνητικές παραστάσεις για την τηλεόραση, κρύβοντας συνειδητά τους νεκρούς για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες. Τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο γνωρίζαμε  από την αρχή: ότι έχετε διαλύσει το Κράτος, το βλέπετε μόνο ως μηχανισμό κομματικών διευθετήσεων και τακτοποιήσεων. Κοροϊδέψατε τον κόσμο μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και για το σκίσιμο των Μνημονίων. Είπατε και ξαναείπατε ψέματα, και στις πρώτες εκλογές και στο δημοψήφισμα, και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και εξακολουθείτε και κυβερνάτε με ψέματα. Μιλάτε για παροχές, ενώ έχετε βάλει φόρους χωρίς προηγούμενο. Κάνετε εγκαίνια με τα έργα ζωγραφισμένα σε μουσαμά. Ίσως καμία στιγμή δεν αποτυπώνει καλύτερα το ψέμα της διακυβέρνησής σας από αυτό το άθλιο σόου το οποίο στήσατε στο μετρό της Θεσσαλονίκης.  Αναρωτιέμαι ποιος σας συμβουλεύει, αλήθεια, κ. Τσίπρα, να προβαίνετε σε τέτοιες κινήσεις; Θλιβερές για σας, αλλά θλιβερές, δυστυχώς, και για το αξίωμα το οποίο υπηρετείτε. Ένα άθλιο θέατρο. Κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικείς  στα μούτρα τους. Είστε ικανός να φέρετε  και πάλι βαγόνι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης -αν είστε ακόμη στα πράγματα- για να μας πείσετε ότι λειτουργεί το μετρό.  Όπως φέρατε τρένο στην προηγούμενη έκθεση για να γυρίσει μετά πίσω στην Ιταλία.  Αυτοί είστε κ. Τσίπρα. Αυτοί είστε.

Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές καταπατώντας τη διάκριση των εξουσιών και παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Κατασκευάζετε διώξεις -όπως στην υπόθεση Novartis-, προαναγγέλλετε καταδίκες και συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα. Αναφερθήκατε σε ένα κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι δικός σας υπουργός ο κ. Πολάκης δεν ήταν αυτός ο οποίος επώνυμα αναφέρθηκε σε δικαστές στο Facebook; Kαι έχετε το θράσος μετά να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατατρομοκράτηση βουλευτών όταν ο δικός σας  υπουργος φωτογράφιζε συγκεκριμένους δικαστικούς και τον καλύψατε; Tον καλύψατε γιατί Πολάκης ίσον Τσίπρας. Eίστε ένα και το αυτό,   είναι ο καθρέφτης του δικού σας ήθους, του δικού σας ήθους της εξουσίας.

Προσβάλλετε με κάθε τρόπο τη δημόσια ζωή, υπονομεύετε συστηματικά την ομαλότητα που τόση ανάγκη έχει η χώρα για να βγει από την κρίση. Κοντολογίς, αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι «τα πάντα γίνονται» και «κανείς φραγμός δεν υπάρχει». Αυτό, όμως, αποτελεί την αρχή διάλυσης κάθε οργανωμένης κοινωνίας. Την κατάργηση όλων των κανόνων και -τελικά- την υποταγή των πολλών στους λίγους ισχυρούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Είναι μια ανήθικη αντίληψη για την πολιτική. Που πρέπει να βρει απέναντί της κάθε υποστηρικτή της σωστής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και της προόδου στη χώρα μας. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτόν τον αγώνα.  Και είμαστε σίγουροι, ότι δε θα είμαστε μόνοι.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Ένα σύννεφο πολιτικού αμοραλισμού σκιάζει τη δημόσια ζωή. Αντί οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  να απολογηθούν για τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στη χώρα, ψάχνετε στηρίγματα ευκαιρίας για να συνεχίσει να παραμένετε στην εξουσία. Αντί να αποκλιμακώσει ο κ. Τσίπρας την τοξικότητα με την οποία έχει πλημμυρίσει τη δημόσια ζωή, ψάχνει ιδιοτελείς συμμάχους για να εδραιωθεί στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμη. Κάπως έτσι ζητά σήμερα από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη όμως προς τι και προς ποιους; Προς ένα σύστημα χωρίς λαϊκή εκπροσώπηση, αφού θα βασίζεται σε μετρημένους στα δάχτυλα βουλευτές  που για άλλα ψηφίστηκαν και άλλα πράττουν. Προς ένα υπουργικό συμβούλιο, που ομολογεί, περίπου ανοιχτά, ότι θέλει να μείνει στις καρέκλες λίγο ακόμη για να διεκπεραιώσει τα τελευταία του ρουσφέτια; Προς μία εξουσία λίγων ακόμη μηνών που δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να  βαθύνει τις πληγές της τελευταίας δεκαετίας;

Από αυτό το βήμα είμαι υποχρεωμένος και πάλι να προειδοποιήσω για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, η οποία θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο  από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο  με  χειρισμούς όπως αυτοί που δρομολογούνται σήμερα από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται πια και από τους διεθνείς οίκους, που λένε ξεκάθαρα το αυτονόητο: ότι οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, θα βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο και την ίδια την οικονομία.

Στέλνω, επίσης, για άλλη μια φορά ένα σήμα κινδύνου για την επικίνδυνη υποβάθμιση της δημόσιας ζωής. Για τον συνεχή και συστηματικό ευτελισμό της, που δημιουργεί αποστροφή στους πολίτες. Σε όλα αυτά, βέβαια, αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι «πρόθυμοι» βουλευτές που ακούγεται ότι βρέθηκαν σε προσφορά: Έξι σε τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης.

Πρόκειται, ίσως, για την χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Και το σύνθημα «Αξίζουμε καλύτερα» εκφράζει με απόλυτη ακρίβεια την ανάγκη που έχει σήμερα η χώρα να βγει από αυτή την παρατεταμένη παρακμή. Αντί να συζητούμε για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και νέες δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα. Αντί να περιγράφουμε τις θέσεις μας και το πως θα συνδέσουμε την ανάπτυξη με τις αμοιβές, παρακολουθούμε τη μικρότητα και τον τυχοδιωκτισμό δύο κομμάτων που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Αντί να μιλάμε για το πως θα επεκτείνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 συμπολίτες μας, αντί να μιλάμε για το κίνητρο των 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται σε αυτή τη χώρα, μετράμε πόσοι  αλλάζουν έδρανα ανά ώρα και ποιο Κόμμα διαλύεται. Αντί να μιλάμε για το πως θα χτίσουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, για το πως οι συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται, σήμερα, θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους, για το πως  θα στηριχθούν οι τράπεζες για να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, βλέπουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίρνουν ένα ψεύτικο διαζύγιο για να μοιραστούν καλύτερα τα απομεινάρια της εξουσίας. Ναι, η Βουλή των Ελλήνων αξίζει πολύ καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση. Αν, όμως, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί μια δημόσια πρόκληση, συνιστά συγχρόνως και ευκαιρία για κάθε βουλευτή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές. Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες; Αφού πριν από μόλις 15 μέρες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή. Το τι μεσολάβησε μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Συναλλαγή μεσολάβησε. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή. Τίποτα δεν κρύβεται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να τη στηρίξει. Ναι, για εσάς μιλάω, κ. Δανέλλη. Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες όταν καταψηφίζατε την κυβέρνηση και τώρα ξαφνικά την υπερψηφίζετε; Τότε δεν γνωρίζατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζετε και τις  Πρέσπες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα.  Έχει και άλλους, περιμένετε. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ο κ. Δανέλλης θα πάρει τον λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του. Νομίζω ότι πολλοί ενδιαφέρονται να τον ακούσουν.

Ή η βουλευτής που εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία η οποία κατακεραύνωνε τον λαϊκισμό τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τώρα ξαφνικά σας ερωτεύτηκε κ. Τσίπρα και στηρίζει την κυβέρνηση. Τι ξαφνικός έρωτας είναι αυτός; Που είναι η κ. Παπακώστα; Δεν τη βλέπω στην αίθουσα, μάλλον  θα μπει στα μουλωχτά να ψηφίσει. Είμαι σίγουρος κ. Τσίπρα ότι και εσείς εκτιμήσατε τις ικανότητές της και την κάνατε υφυπουργό. Πως δεν το είχατε αντιληφθεί νωρίτερα; Και είμαι περίεργος τώρα αν θα την αναβαθμίσετε κιόλας και από υφυπουργό την κάνετε υπουργό. Ο δρόμος αυτός που έχετε διαλέξει, κ. Τσίπρα, είναι κατηφορικός και αδιέξοδος. Τα αξιώματα τα οποία προσφέρετε ως αντάλλαγμα είναι πρόσκαιρα.

Οι πολίτες, όμως, δεν εξαγοράζονται. Κατά τα λοιπά, η αριθμητική είναι αμείλικτη. Αν κ. Τσίπρα βρεθείτε με 150 ψήφους, ή και λιγότερες, τότε δεν έχετε πλειοψηφία και πρέπει να πάτε τη χώρα αμέσως σε εκλογές. Διότι κάτι άκουσα στη συνέντευξή σας, ότι μπορεί να συνεχίσετε κιόλας και να οδηγήσετε -λέει- τη χώρα συντεταγμένα σε εκλογές όποτε σας βολεύει. Ξεχάστε τα αυτά κ. Τσίπρα. Αυτά δεν συμβαίνουν σε ευνομούμενες δημοκρατίες. Σήμερα η χώρα δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα την κυβέρνησή σας ούτε την καινούρια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία θα προκύψει όπως-όπως αύριο.  Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή, με νωπή λαϊκή  εντολή, που θα βάλει τη χώρα ξανά μπροστά, ενώνοντας δυνάμεις. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο για να καθηλωθούμε επί μήνες στη λάσπη, τη συναλλαγή και τα προσχήματα. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει  πλέον τοξικοί. Και πρέπει κ. Τσίπρα να ηττηθείτε και ως πολιτικό και ως ηθικό πρότυπο.

Κύριε Τσίπρα,

Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα έχετε πει όλα και μετά τα έχετε κάνει και όλα. Από αυτά τα «είπα-ξείπα» μιας ολόκληρης δεκαετίας, συγκρατώ μόνο μια φράση που είπατε στις 4 Οκτωβρίου του 2014: Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω: «Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός. Και τη δίνει ανοιχτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές! Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ξέρουν και τον δρόμο: Εκλογές!». Και καταλήγατε: «Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα!». Αυτό ακριβώς ζητώ, κύριοι συνάδελφοι. Χωρίς ούτε μία λέξη παραπάνω από αυτά που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014. Συμφωνώ μαζί σας, κ. Τσίπρα. Εκλογές. Εκλογές εδώ και τώρα. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα! Σας ευχαριστώ πολύ”.

Η δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

“Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τα όσα διαδραματίζονται, σε αυτήν εδώ, από χθες, επιβεβαιώνουν, πλήρως, την αρχική μου εκτίμηση. Ότι δεν πρόκειται για μία κανονική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Αλλά για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας. Για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό ο οποίος έχει 3 στόχους: Ο πρώτος: να αγκιστρωθεί, για λίγους μήνες ακόμη, ο κ. Τσίπρας στην εξουσία. Ο δεύτερος: Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Ο τρίτος: Να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Αν είχε ένα κέρδος ο πολίτης, οι πολίτες, που παρακολούθησαν αυτήν τη διήμερη διαδικασία είναι ότι είδαν  -σε ζωντανή μετάδοση- το θλιβερό επίπεδο στο οποίο οδηγείται η πολιτική ζωή του τόπου: Αυτό το αίσχος του αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προκειμένου να σχηματιστούν πρόσκαιροι συσχετισμοί. Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Ο τραγέλαφος  των ΑΝΕΛ ως ένα κόμμα-ακορντεόν. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, για να μπορεί ο κ. Καμμένος να διατηρεί τα προνόμια ως επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδος. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στις θέσεις τους. Αναρωτιέμαι, πράγματι, εάν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, κ. Τσίπρα θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης αν τους είχατε απομακρύνει από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό. Υπάρχουν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ οι οποίοι ψηφίζουν τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά έχουν δηλώσει ταυτόχρονα ότι δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες, διαφωνώντας με αυτόν τον τρόπο με την κεντρική πολιτική σας επιλογή.

Και κάτι ακόμη το οποίο μου έκανε πολύ εντύπωση-το επισήμανε και ο κ. Θεοδωράκης: τέσσερις  από τους έξι βουλευτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση-τρεις εκ των οποίων είναι υπουργοί, η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν το βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το κοινοβούλιο, ποτέ το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα, δεν είχε υποστεί έναν τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές κ. Τσίπρα: Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της  Βουλής των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη, ξεχνώντας τι έλεγαν χθες και προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους τους που για άλλα πράγματα τους εξέλεξαν. Και μια κυβέρνηση η οποία δεν αναζητά τη στήριξη, την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά 151 πρόθυμους βουλευτές, που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας. Γιατί έτσι θα περάσει, κυρίες και κύριοι βουλευτές, η αποψινή βραδιά στην Ιστορία: Ως η βραδιά της ψήφου σε μια κυβέρνηση-κουρελού.

Και, με την ευκαιρία, επειδή όλα συνηγορούν πως αυτή η κατάντια της συναλλαγής γίνεται βάσει σχεδίου, θέλω να σας προειδοποιήσω: Ξεχάστε, κ. Τσίπρα, τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών από τη βουλή. Η συζήτηση για τις Πρέσπες -και απευθύνομαι εδώ και στον Πρόεδρο της Βουλής- θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και κάτι ακόμα επειδή ακούγονται πολλά στους διαδρόμους της βουλής τις τελευταίες ημέρες: μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Διότι κ. Τσίπρα, ακόμη και αν εξασφαλίσετε, σήμερα, ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές,  η κοινοβουλευτική σας ομάδα θα αριθμεί 145 βουλευτές, εκτός αν εντάξετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα τον κ. Παπαχριστόπουλο και τον κ. Ζουράρι, οπότε θα δημιουργήσετε πρόβλημα στον κ. Καμμένο και θα χαλάσει έτσι η συμφωνία την οποία έχετε χτίσει. Αλλά θα είστε de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας.  Και αυτό θα αντανακλάται στις επιτροπές της βουλής, αυτό ορίζει το Σύνταγμα και αυτό ορίζει και ο κανονισμός της βουλής. Καταλάβετε επιτέλους ότι σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση, όχι η κυβέρνηση τη Βουλή. Ο κοινοβουλευτισμός έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες και δεν μπορεί να γίνει συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Από την μέχρι τώρα συζήτηση στη Βουλή, και απ’ όσα ειπώθηκαν χθες από τους πολιτικούς αρχηγούς, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να βγάλουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Συμπέρασμα πρώτο απ’ τη χθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα: Ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία, με ψέματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει. Μας παρουσίασε και εχθές -για άλλη μια φορά- μια εικονική πραγματικότητα. Με περίσσευμα  θράσους προσέβαλε όχι μόνον τη μνήμη μας, αλλά και  την πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Και, σαν ηθοποιός που ζει πια τον ρόλο του, μας ενημέρωσε ότι κατατρόπωσε τα μνημόνια. Ότι προστάτευσε τους φτωχούς. Και ότι, επιτέλους, αυτός είναι που θα φέρει την ανάπτυξη.

Θα σας έλεγα  κ. Τσίπρα, να βγάλετε λίγο τη μάσκα, να κατεβείτε από τη σκηνή και να ακούσετε: Δεν βρήκατε εσείς την χώρα βυθισμένη για να την σώσετε, αλλά σωσμένη και την βυθίσατε:  Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και, ναι, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. 100 δισ. τρίτο μνημόνιο με τη δική σας υπογραφή, και ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, επιτέλους, τις άστοχες, τις ψεύτικες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κόντεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 έβγαινε από την κρίση. Για να έρθετε εσείς με το πρώτο καταστροφικό 6μηνο του 2015 να την ξαναρίξετε στο χείλος του γκρεμού.

Φτάνει πια με το παραμύθι της δήθεν «όρθιας κοινωνίας» της τάχα «ανακούφισης των πιο αδυνάμων». Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Φορτώσατε τους πολίτες με 29 καινούργιους φόρους, και 17 επιπλέον επιβαρύνσεις για τους συνταξιούχους. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ, αυξήσατε τον ΦΠΑ κυρίως στα προϊόντα που πληρώνει  η μεσαία τάξη και οι πιο φτωχοί. Θέλω να σας θυμίσω ότι η χώρα το 2014 είχε μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, είχε μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5%, είχε μειώσει την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα έρχεστε και προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις, επιδόματα, λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε. Δέκα δισ. μέτρα πήρατε κ. Τσίπρα και επιστρέφετε το ένα. Και έχετε το θράσος -για άλλη μια φορά-  να παριστάνετε (…) σε μια κοινωνία που την έχετε ισοπεδώσει.

Δεν καταστρέφετε μόνο το παρόν, ναρκοθετείτε και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη και σήμερα εκτός αγορών, σε επιτήρηση, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει -μόλις χθες- επιβράδυνση της οικονομίας της κ. Τσίπρα. Οι δεσμεύσεις των πλεονασμάτων του 4ου μνημονίου σημαίνουν νέα λιτότητα και επενδυτική καθήλωση. Ενώ το κράτος όλο και μεγαλώνει, όλο και αυξάνει την ακριβή γραφειοκρατία του με τα κομματικά σας ρουσφέτια. Μειώνει, όμως, τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη. Για την τραγωδία στο Μάτι, θέλω να δω αν θα βρείτε ποτέ μια λέξη να πείτε γι’ αυτό το σόου το οποίο στήσατε εκείνο το βράδυ, όταν ξέρουμε πια όλη την αλήθεια, ότι γνωρίζατε τότε ότι υπήρχαν νεκροί. Αν θα μιλήσετε έστω και μια φορά για το ζήτημα αυτό. Αν θα μιλήσετε για την εγκληματικότητα στις γειτονιές, για την κατάσταση στα νοσοκομεία, γι’ αυτό το απίστευτο «ράβε-ξήλωνε» στην Παιδεία. Αυτό είναι το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο.

Ακούσατε τι έγινε χθες στο Αττικό Νοσοκομείο κ. Τσίπρα; Το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας ότι η γενική εφημερία μπλόκαρε από έλλειψη κλινών και ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και ο αρμόδιος υπουργός σας αντί να ασχολείται με όλα αυτά  προκαλεί και τραμπουκίζει δικαστές στο Facebook. Αλλά όπως σας είπα, ο κ. Πολάκης είναι ο καθρέφτης της δικής σας συμπεριφοράς, του δικού σας ήθους. Εσείς τον επιλέξατε, εσείς τον στηρίζετε, εσείς τον αγκαλιάσατε. Πολάκης ίσον Τσίπρας. 

Φόροι, άδικα κοινωνικά βάρη, πελατειακό κράτος, διάλυση των κοινωνικών δομών. Αυτά είναι τα αποτελέσματά της πολιτικής σας. Αυτή είναι η απάντηση σε όσα με τόσο στόμφο, και με τόση υποκρισία παρουσιάσατε, χθες, ως τον «απολογισμό» σας.  

Συμπέρασμα δεύτερο που έβγαλαν οι πολίτες που παρακολούθησαν τη συζήτηση: Στο όνομα της εξουσίας, αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το δήθεν διαζύγιό, όλοι βλέπουν ότι Τσίπρας και Καμμένος ουσιαστικά βαδίζουν μαζί.  Ανταλλάσσουν βουλευτές, ανταλλάσσουν ψήφους, ανταλλάσσουν υπουργεία. Ενώ γύρω τους εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού «πάρε-δώσε». Πρωταγωνιστές αλλάζουν άποψη πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Κυνικοί συμφεροντολόγοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.  Αυτή η κατάντια, αυτή η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές πολιτικό αλισβερίσι, προκαλεί γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά πολίτες, ενοχλεί, είμαι σίγουρος, και πολλούς πολίτες που  πίστεψαν σε εσάς κ. Τσίπρα και  στα συνθήματά σας για δήθεν νέα ήθη στην πολιτική. Τώρα, όμως, διαψεύδονται και μετανιώνουν διπλά. Γιατί ακούν τον ίδιο τον  πρωθυπουργό να  δικαιολογείται  με αντιπερισπασμούς. Και με μάταια επιχειρήματα ότι τάχα -τι μας είπατε χθες- αυτά τα κάνουν όλοι κ. Τσίπρα.

Δεν είναι όλοι σαν και εσας, ευτυχώς. Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η Νέα Δημοκρατία- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν είτε ανεξαρτητοποιηθεί, είτε διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον έναν χρόνο πριν ενταχθούν στη Νέα Δημοκρατία. Και όλοι, κ. Τσίπρα, είναι πολιτικοί της αντιπολίτευσης που μετακινήθηκαν σε άλλο  κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Δεν πήγαν από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση για να πάρουν ένα υπουργείο. Άλλωστε, ορισμένα αξιώματα δεν μπορεί να τα προσφέρει η αντιπολίτευση αλλά μόνο η κυβέρνηση. Εκτός, αν νομίζετε ότι  εμείς είμαστε ήδη κυβέρνηση…

Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση. Όλη η Ελλάδα τους ξέρει. Δεν τόλμησαν να εμφανιστούν σε αυτή την αίθουσα. φαντάζομαι θα μπουν μέσα την τελευταία στιγμή, στη ζούλα. Έχουμε ψηφοφορία με κατάλογο ελπίζω, όχι με κάρτα κ. Πρόεδρε. Έτσι δεν είναι; Γιατί πρέπει να ακουστούν τα ναι. Να μπουν την τελευταία στιγμή, να ανταλλάξουν την ψήφο τους με τα υπουργεία που τους προσφέρατε. Όλη η Ελλάδα βλέπει τι έλεγαν και πώς τα αλλάζουν τώρα. Χωρίς να ντρέπονται ούτε αυτοί αλλά ούτε εσείς, προφανώς, που νομιμοποιήσατε αυτό το παζάρι. Αναρωτιέμαι πως αισθάνεστε και εσείς, άραγε, που υπουργοποιήθηκε πολιτικός που αποκαλούσε τον κ. Τσίπρα «θλιβερό» και «προκλητικά αμοραλιστή». Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν «τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης». Ενώ 151ος βουλευτής, ενδεχομένως να είναι κάποιος  που καταψήφισε τον προϋπολογισμό σας και έχει υποστηρίξει πρόταση μομφής εναντίον σας. Τουλάχιστον του αναγνωρίζω ότι είχε το θάρρος να ανέβει σε αυτό το βήμα και να προσπαθήσει να αιτιολογήσει την άποψη του.

Αφού αποφασίσατε να στεγάσετε όλο τα παλαιό σύστημα, όλους εκείνους που απέβαλε το ΠΑΣΟΚ και τα απομεινάρια των λαθών της μεταπολίτευσης, πέφτετε, τώρα ένα σκαλί πιο κάτω. Δέχεστε να γίνετε η τρίτη, η τέταρτη, η πέμπτη στάση κάθε πολιτικού γυρολόγου. Καλό σας δρόμο, λοιπόν, κ. Τσίπρα και λίγο προσοχή στις στροφές. Και επειδή μας είπατε και εχθές και θα μας το πείτε και σήμερα, με ευκαιρία την συμφωνία των Πρεσπών, ότι για άλλη μια φορά έρχεστε εδώ και  κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον, ακούστε με: Αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας δεν θα είχατε κάνει αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Δεν θα το είχατε χρησιμοποιήσει συνειδητά για να διχάσετε τους Έλληνες. Δεν θα το εργαλειοποιούσατε για κομματικούς λόγους. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Παίξατε συνειδητά με εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους. Εξάλλου θυμάμαι και την πρόβλεψη του Προέδρου της Βουλής πριν από 11 μήνες, ότι το Σκοπιανό θα προκαλέσει αναδιάταξη στους πολιτικούς συσχετισμούς. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός κ. Τσίπρα. Αυτό λέγεται τυχοδιωκτισμός.

Και κάτι ακόμη: Σήμερα, το Υπερταμείο που εσείς δημιουργήσατε με την ψήφο σας, εσείς που λέγατε όλα αυτά τα ωραία πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του ‘15 για να εκχωρήσετε την εθνική περιουσία για 99 χρόνια, ζητάει προσφεύγοντας στο ΣτΕ να του μεταβιβαστούν τα ιστορικά μνημεία της χώρας. Αρκετή ζημιά κάνατε στο παρόν και το μέλλον της χώρας, σεβαστείτε τουλάχιστον το παρελθόν της! Και κάτι ακόμη που αφορά συγκρίσεις:  Είχατε το θράσος, χθες, κ. Τσίπρα να μας κατηγορήσετε ότι δήθεν τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Και το είπατε εσείς αυτό. Εσείς!

Ακούστε με καλά λοιπόν. Κύριε Τσίπρα, κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Εξάλλου -μην ξεχνάτε- είναι αντιπρόσωπός του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι οι απειλές, οι χυδαιότητες πόσω μάλλον οι βιαιοπραγίες. Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Αλλά ποιος ακριβώς εδώ μας ζητά τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελούσατε όταν προπηλακιζόντουσαν βουλευτές μας; Εσείς που  μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες; Όλοι εσείς τα ίδια λέγατε, τυπώνατε αφίσες βουλευτών μας που ψήφισαν μνημόνια. Παρέα με τη Χρυσή Αυγή συναντιόσασταν στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών. Και θα μας εγκαλέσετε εσείς ότι δήθεν τρομοκρατούμε βουλευτές; Εσείς κ. Τσίπρα, που -αν δεν κάνω λάθος- μας λέγατε ότι δεν έχει σημασία αν πέφτουν μολότοφ, προς ποια μεριά έχει σημασία αν πέφτουν. 

Ήσασταν κ. Τσίπρα ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών. Ήσασταν ο  πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία και ότι η διάκρισή της εξαρτάται από τις καλές προθέσεις αυτού που την ασκεί. Έχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα. Αυτό το κλίμα το οποίο προσπαθείτε και σήμερα ακόμα να αναβιώσετε.

Κλείνω με το τρίτο συμπέρασμα από αυτή τη διήμερη συζήτηση: Ευτυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συγχωνευμένοι πια έμειναν μόνοι σε αυτόν τον κατήφορο: Σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι στα παζάρια και στους αντιπερισπασμούς. Αλλά και στις χυδαίες προβοκάτσιες που εκστομίσατε για άλλη μια φορά χθες. Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, αναφερθήκατε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία επιτυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παρά λίγο να δολοφονηθεί. Οπότε πάψτε, πάψτε πια. Γιατί εσείς καλλιεργείσατε αυτό το τοξικό κλίμα. Έμεινε επί μήνες στο νοσοκομείο τραυματίας. Και εσείς κ. Τσίπρα δεν είχατε ούτε καν την ευαισθησία να πάτε μια φορά από εκεί να του πείτε «περαστικά». Αλλά, αυτές είναι οι μικρές συμπεριφορές που δείχνουν το μέγεθος κάθε πολιτικού άνδρα.

Και προσπαθήσατε, επίσης και χθες, να διαστρέψετε όσα είπα για την υπουργοποίηση ενός  εν ενεργεία στρατιωτικού. Επαναλαμβάνω, για άλλη μια φορά, ότι η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη. Ο κ. Αποστολάκης  διέπραξε λάθος διότι δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αλλά η κριτική μου αφορά πρωτίστως εσάς κ. Τσίπρα. Γιατί τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε.  Όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων. Δεν μπορεί κ. Τσίπρα ο ΑΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλος σας και μετά Πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής. Δεν καταλαβαίνετε προφανώς τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών, όπως και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι άλλο κυβέρνηση και άλλο εξουσία. Ο νέος υπουργός Άμυνας, είναι πλέον πολιτικός. Δέχθηκε να γίνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη συγκυρία. Και θα κριθεί γι’ αυτό. Και θα τοποθετηθεί και δημόσια. Και επί τη ευκαιρία ας μας εξηγήσει, και στους Έλληνες, ποιος ακριβώς αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε αυτή η πτήση μαχητικών αεροσκαφών χθες πάνω από το Πεντάγωνο, για να αποδοθούν, λέει τιμές, στον κ. Καμμένο. Όποιος θέλει τέτοιες τιμές να τις πληρώνει από την τσέπη του. Όχι από το δημόσιο ταμείο. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προχωρώντας προς την ψηφοφορία, όλοι γνωρίζουν πια ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Όποιος ψηφίζει «Ναι», εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εγκρίνει την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ.Τσίπρα στην εξουσία. Τα ψέματα που βαφτίστηκαν αυταπάτες και κατέληξαν στα δύο μνημόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στη διαρκή φοροκαταιγίδα και στα βάρη που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες.  Στους κακοπληρωμένους μισθούς των 360 ευρώ, στη φυγή των νέων παιδιών στο εξωτερικό. Στη μετατροπή της χώρας σε μια Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών.

Όποιος ψηφίζει «Ναι», ανοίγει το δρόμο στην δήθεν  «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Όποιος ψηφίζει «Ναι» εγκρίνει αυτόν τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας που μας «πνίγει» τον τελευταίο καιρό. Την διάλυση κομμάτων, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τον απόλυτο κυνισμό της εξουσίας. Και αναπαράγει ένα πρότυπο που απωθεί τους πολίτες από την πολιτική, εγκαταλείποντάς την στα χέρια των ισχυρών και των πολιτικάντηδων!

Και όποιος ψηφίζει «Ναι» γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα. Να συνεχίζει να ξεγελά λίγους εύπιστους, με δηλητηριασμένα αντίδωρα. Να διαλύσει ουσιαστικά τα πανεπιστήμια, επιτρέποντας την ανομία. Και να ποτίσει κι άλλο την κοινή γνώμη με προπαγάνδα, με λαϊκισμό και με δηλητήριο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η παράταση αυτής της παρακμιακής κατάστασης εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα. Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Χωρίς σταθερότητα δεν έρχονται επενδύσεις. Χωρίς σταθερότητα δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει μια κυβέρνηση – κουρελού. Μπορεί να τα προσφέρει μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για πάει μπροστά η χώρα. Και όσο συνεχίζεται ο σημερινός πολιτικός ζόφος η χώρα θα βυθίζεται. Εκλογές, λοιπόν, το συντομότερο δυνατόν για να αναπνεύσει ο τόπος. Εκλογές για να πάρουν επιτέλους οι Έλληνες την τύχη τους στα χέρια τους.

Όσοι είμαστε σήμερα εδώ αναλαμβάνουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στο λαό και στην Ιστορία. Ο λαός έχει συνειδητοποιήσει τι έγινε στη Βουλή αυτές τις τελευταίες δύο μέρες. Και θα ζυγίσει το σημερινό αποτέλεσμα, με βάση τις δικές του απόψεις, τη δική του πεποίθηση. Είναι αυτή, που συμπυκνώνεται στο σύνθημα που στέλνει, πλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε οπαδός της ενότητας, της  λογικής και της προόδου: «Επιτέλους, φύγετε!». Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με τη θέληση των Ελλήνων. Και η θέληση των Ελλήνων δεν είναι μία οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και ορισμένου χρόνου. Ούτως ή άλλως οι εκλογές δεν θα αργήσουν. Και η απάντηση θα έρθει στις κάλπες και θα είναι συντριπτική.

Και θα μείνετε οριστικά στο χθες. Για να ανοίξει μία νέα περίοδος για τον τόπο. Για να κλείσουν επιτέλους οι πληγές του διχασμού που τόσο ανεύθυνα και τόσο τυχοδιωχτικά ανοίξατε. Για να γεφυρώσουμε τα μεγάλα ρήγματα στην ελληνική κοινωνία, τα οποία, ναι, τα  προκάλεσε η κρίση, αλλά τα βάθυνε η φθηνή δημαγωγία σας. Για να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα περήφανη, μια Ελλάδα με ασφάλεια, μια Ελλάδα με ευημερία για όλους. Το κεφάλαιο της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της παρακμής και της σήψης τελειώνει. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα, μπορούμε καλύτερα και ήρθε η ώρα να πάμε επιτέλους μπροστά.  Σας ευχαριστώ”.