Κάθε προσδοκία έχει ξεπεράσει στους μόλις λίγους μήνες από την ενεργοποίησή του ο “ΦιλόΔημος”, ένα στοχευμένο στις ανάγκες της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρόγραμμα ενταγμένο στην κεντρική σχετική πολιτική φιλοσοφία της Κυβέρνησης.

Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα, είναι εντυπωσιακά:

filodimos sinolo 1

 • Ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ αλλά έχει ήδη ξεπεράσει τα  2 δισ. ευρώ σε Προσκλήσεις. Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ δηλαδή έχουν ενεργοποιηθεί και βρίσκονται στη διάθεση των Δήμων όλης της χώρας, και το ποσό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
 • Οι εντάξεις έργων ξεπερνούν ήδη τα 1,2 δισ. ευρώ.
 • Μέσα από τον “ΦιλόΔημο” δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν βασικές ανάγκες σε υποδομές στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της αντιπλημμυρικής προστασίας (τομέας εξαιρετικά κρίσιμος δεδομένων των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής), των σχολικών και δημοτικών κτιρίων, της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ (όπου η χώρα μας πληρώνει κάθε χρόνο δυσβάσταχτα πρόστιμα…). Υποδομές δηλαδή που είναι απολύτως κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.
 • Έργα σε όλη τη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στους ορεινούς, στους νησιωτικούς και στους απομακρυσμένους Δήμους. Έργα σε συμμόρφωση με το Κοινοτικό κεκτημένο καθώς και έργα σε συμμόρφωση με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων μέσα από μια ολιστική προσέγγιση περιβαλλοντικής προστασίας.
 • Ο “ΦιλόΔημος” λειτούργησε και λειτουργεί με ένα πολύ πετυχημένο συμπληρωματικό τρόπο. Χρηματοδοτεί για παράδειγμα στην αποχέτευση και έργα οικισμών Γ’ προτεραιότητας που δεν ήταν επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ, με σκοπό τη μείωση των ενδεχόμενων προστίμων από την πλημμελή εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας στη χώρα μας – Άλλο ένα δηλαδή τεράστιο όφελος.
 • Με τον “ΦιλόΔημο” π.χ. προωθούνται δράσεις μείωσης διαρροών των δικτύων ύδρευσης, και επιτέλους κλείνουν τα ισοζύγια νερού πόλεων και οικισμών μέσα από την προμήθεια «έξυπνων» – αυτόματων υδρομέτρων που καταγράφουν την κατανάλωση.
 • Η προστιθέμενη αξία που θα αφήσουν αυτά τα έργα είναι τεράστια για τη χώρα και το περιβαλλοντικό της κεφάλαιο. Γίνεται πράξη αυτό που λέγεται «ορθή» διαχείριση υδατικών πόρων, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις επίκαιρες τάσεις στην Ε.Ε. και στον τομέα αυτό.
 • Από 15 Ιουνίου 2018 έως σήμερα εντάσσονται δύο έργα κάθε μέρα, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ! Χρηματοδότηση που δεν επιβαρύνει καθόλου τους Δήμους αφού καλύπτεται στο ακέραιo από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 • Πρόκειται για έναν άθλο που έφεραν σε πέρας οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, ιδίως αν λάβουμε υπ’ όψη ότι:

– οι Προσκλήσεις του “ΦιλόΔημου” δεν διαφέρουν στο επίπεδο ωριμότητας και πληρότητας από αυτές του ΕΣΠΑ.

– τα κριτήρια αξιολόγησης είναι απολύτως εναρμονισμένα με αυτά του ΕΣΠΑ.

 • Δεν πρόκειται δηλαδή για έργα ανώριμα ή αμφισβητούμενης σκοπιμότητας, αλλά για έργα απολύτως αναγκαία και σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας. Οι μέρες των έργων βιτρίνας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
 • Τόσους πολλούς και στοχευμένους σε πραγματικές ανάγκες πόρους, η Αυτοδιοίκηση δεν έχει δει ποτέ ξανά. Αυτός είναι ο λόγος που ο “ΦιλόΔημος” έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης.

Ανακοινώνοντας τις εντάξεις 90 νέων έργων προϋπολογισμού 174 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί από τον “ΦιλόΔημο”  σε μόλις 8 μήνες και βρίσκονται στη διάθεση των Δήμων όλης της χώρας, ενώ οι εντάξεις έργων ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Οι ΟΤΑ αποκτούν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές ανάγκες σε όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, από την ύδρευση και την αποχέτευση μέχρι την αντιπλημμυρική προστασία και την αγροτική οδοποιία, και από τα σχολικά κτίρια και τις αθλητικές εγκαταστάσεις μέχρι την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και την αξιοποίηση του κτιριακού τους αποθέματος. Υποδομές κρίσιμες για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες, τώρα ολοκληρώνονται, ενώ έργα που πολλαπλασιάζουν τις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης. Ο “ΦιλόΔημος” αλλάζει το πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».