«Το μέλλον ανήκει στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες αυτής της χώρας. Στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που σήμερα δικαιούνται ξανά να αισιοδοξούν και να ελπίζουν».

Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησής του για την επόμενη τετραετία, με τη χώρα πλέον εκτός μνημονίων μετά από οκτώ χρόνια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι κενή περιεχομένου, αλλά να μπορέσει αφενός να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου να ενδυναμώσει έτι περαιτέρω το κοινωνικό κράτος και να ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με παράλληλη ενίσχυση του κόσμου της εργασίας.

Άλλωστε με την υπερκάλυψη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργείται η δυνατότητα να ενισχυθούν οι τρεις πυλώνες που αποτελούν και τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο: η δίκαιη ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος. η εργασία. Γεγονός που καθιστά ευκρινέστερες τις διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών προγραμμάτων που συγκρούονται, καθώς βαθαίνουν τις διαχωριστικές γραμμές με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, στην πλήρη αποσάρθρωση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας ασφάλισης, και στην ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε άμεσα μέτρα

διόρθωσης των αδικιών που υπέστησαν οι Έλληνες εξ αιτίας των Μνημονίων

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια χαμηλές ιδιοκτησίες, και 30% μεσοσταθμικά σε δύο φάσεις – το 2019 και το 2020. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου, ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση έως 35% από την 1η Ιανουαρίου του 2019, των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω. Παράλληλα, μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων – δηλαδή από 29% στο 25% – σταδιακά μέχρι την 1/1/2022, αρχής γενομένης από 1/1/2019.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200 ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/2019.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με 3.000 άμεσες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος από 1/1/2019, για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ, και ανενεργές επιχειρήσεις.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, κατά 50% από 1/1/2019 και κατά 100% από 1/1/2020.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, από 1/1/2021, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου – από 24% σε 22% – και κατά μία μονάδα του μικρού – από 13% σε 12%.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, στις αρχές του 2019.

Κάνοντας απολογισμό των τριών τελευταίων χρόνων

από τη δύσκολη συμφωνία του 2015, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις χωρίς βεβαιότητες. Και μείναμε να παλέψουμε, να δώσουμε τη μάχη για να βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης. Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό.

Η επιλογή μας να μην διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή. Διότι η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά. Και αυτό είναι έργο όλων μας. Κυρίως όμως όλων εκείνων που την περίοδο της κρίσης έκαναν τις μεγάλες θυσίες. Εκείνων που άντεξαν στις δυσκολίες και σήκωσαν βάρη που πολλές φορές δεν τους αναλογούσαν. Για το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων, για τη ζωή και τις προσδοκίες τους, παλέψαμε σκληρά. Και σήμερα μπορώ να κοιτάξω στα μάτια κάθε έναν και κάθε μια από όλους εσάς, και να πω ότι η επιμονή και η υπομονή σας έδωσε καρπούς. Και το μέλλον ανήκει πλέον σε εσάς.

Το μέλλον ανήκει στους πολλούς που πόνεσαν, που μόχθησαν, που σήκωσαν στην πλάτη τους τα βάρη της χώρας. Στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες αυτής της χώρας. Στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που σήμερα δικαιούνται ξανά να αισιοδοξούν. Ξανά να ελπίζουν. Και να προσδοκούν για το μέλλον. Γιατί το τέλος των μνημονίων δεν ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Τρία χρόνια πριν αλλά και σχεδόν κάθε μέρα όλα αυτά τα χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστεψαν ότι θα τα καταφέρουμε. Να σταματήσουμε το καθοδικό σπιράλ και να σταθεροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Αλλά και να προστατεύσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες της κρίσης. Σήμερα λοιπόν, σε αυτήν την ιστορική 83η ΔΕΘ, δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.

Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει. Τώρα που μάθαμε από τα λάθη, που ξέρουμε τι έφταιξε, τώρα που αποδείξαμε ότι είχαμε τη δύναμη να αντέξουμε και να σταματήσουμε την καταστροφή, τώρα ξέρουμε ότι έχουμε και τη δύναμη και τη γνώση να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε, και να υλοποιήσουμε την αναγέννηση της πατρίδας μας.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια, σε τροχιά ανάκαμψης. Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει κοντά στο 2,5%. Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο. Πάνω από 300.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί εντός της τριετίας. Και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι θεμελιώδεις δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο, βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά. Ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δισ. καθαρές εισροές. Αν όμως οι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν ρεκόρ δεκαετίας, τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα πιο υγιή από ποτέ άλλοτε. Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές τους υπερβαίνει κατά πολύ. Πράγμα που αναμένεται και φέτος.

Το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια. Να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Για να εξασφαλίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και τη σταθερότητα της οικονομίας, χωρίς να θέσουμε σε διακινδύνευση όλα όσα πετύχαμε με κόπο και σκληρή δουλειά. Δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν. Είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε. Και το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Οι πληρωμές είναι χαμηλές μέχρι και το 2032 με την περίοδο χάριτος που εξασφαλίσαμε, και ομαλές από το 2032 και πέρα. Έτσι οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με ασφάλεια. Ενώ οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δεν μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020». 

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το όραμά του για τη νέα Ελλάδα, θέτοντας το

διακύβευμα: Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά;

Πώς ονειρευόμαστε την Ελλάδα: Θα βγάλουμε διδάγματα από τη κρίση; Ή θα γυρίσουμε πίσω στις αιτίες που την προκάλεσαν; Πίσω στην Ελλάδα της σπατάλης, του πελατειακού κράτους, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, της κρατικοδιαίτης και διαπλεκόμενης επιχειρηματικότητας, του αλόγιστου δανεισμού, των πρωτογενών ελλειμμάτων, των τεράστιων ανισοτήτων και της αυθαιρεσίας. Θα γυρίσουμε πίσω ή θα φύγουμε μπροστά, ανοικοδομώντας τη χώρα σε νέες βάσεις. Εμπεδώνοντας μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, Δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή, επενδύοντας στην καινοτομία και στην ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες, καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία και στον πολιτισμό σε όλους τους πολίτες. Αυτό είναι το όραμά μας για την αναγέννηση της πατρίδας μας, που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας:  Να κάνουμε την Ελλάδα δική μας ξανά. Μια Ελλάδα ευημερίας, ισότητας και προόδου. Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη. Και το όνομα αυτού του σχεδίου είναι:

Δίκαιη Ανάπτυξη 

Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας. Να γίνει η Ελλάδα το νέο παγκόσμιο πρότυπο, το νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας. Να εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για όλους τους πολίτες, άντρες και γυναίκες. Να καταφέρουμε εντός της επόμενης πενταετίας να μειώσουμε την ανεργία στο 10% και να γίνουμε όχι απλώς μια κανονική χώρα, αλλά πρωτοπόροι σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός ο στόχος χρειάζεται τη συνδυασμένη και συντονισμένη δράση όλων μας. Απαιτεί την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όχι τη μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, την ανέλιξη της χώρας μας στην αλυσίδα της παραγωγής αξίας, και την ενίσχυση της θέσης μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Επενδύσεις με προστασία της εργασίας

Απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

Πρώτον: Στη στήριξη των επενδύσεων και στη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ευρωπαϊκό κράτος.

Δεύτερον: Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων αποτελεί κομβικής σημασίας στόχο για να πετύχουμε την παραγωγή νέου πλούτου και τη μείωση της ανεργίας.

Είναι λοιπόν προσωπική μου δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό, ότι η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα. Και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Σε ένα πεδίο που για χρόνια δυστυχώς η χώρα μας ήταν ουραγός: Γιατί το διοικητικό χάος, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η ανυπαρξία θεσμών και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, δεν ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας του παλιού πολιτικού συστήματος. Ήταν επιλογή. Και διότι μόνο μέσα σε αυτό το χάος μπορούσαν να ανθίσουν οι πρακτικές της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της αναξιοκρατίας.

Έξι τομείς με σημαντικές μεταρρυθμίσεις

Έξι κρίσιμοι τομείς στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, είναι οι εξής:

Πρώτον: Η δημόσια διοίκηση και η προσπάθεια αναβάθμισής της,

 • με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το νέο σύστημα κινητικότητας, και την ολοκληρωμένη αξιολόγηση δομών, διαδικασιών και προσωπικού.
 • με την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα.
 • με την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και στα έργα του δημοσίου.

Δεύτερον: Η λειτουργία των επιχειρήσεων και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για τη σύσταση και αδειοδότησή τους,

 • με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
 • με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019.

Τρίτον: Η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της,

 • με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη.
 • με ορθολογική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Τέταρτον: Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του,

 • με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων,
 • με την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019.
 • με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021.

Πέμπτον: Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και τη στήριξή τους,

 • με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή.
 • με τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.
 • με την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, με κονδύλια ύψους 410 εκατομμυρίων ευρώ.

Και τέλος: Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Διότι δεν μπορούμε να στήσουμε ξανά στα πόδια της τη χώρα αν δεν στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα γενιά αυτής της χώρας. Τη γενιά της κρίσης που χτυπήθηκε με βαναυσότητα την περίοδο των μνημονίων. Τη γενιά που έφτασε να είναι άνεργη σε ποσοστά έως και 60% το 2014.

Και το παλεύουμε με στοχευμένες πρωτοβουλίες:

 • Προχωράμε στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών, και 5.500 νέων επιστημόνων σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους.
 • Ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη, χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.

Έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να δώσουμε έμφαση και σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Εκεί που η Ελλάδα έχει συσσωρευμένη εμπειρία και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Όπως για παράδειγμα στον Τουρισμό: Όπου δουλεύουμε ήδη εντατικά και με γνώμονα τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα σε νέες αγορές, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ή στην Ενέργεια: όπου μέσω των διεθνών συνεργειών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης. Στα εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, όπως οι αγωγοί ΤAP και ΙGB και ο σταθμός φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, εργαζόμαστε ώστε να προστεθούν κι άλλα έργα, όπως η υποθαλάσσια σύνδεση για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και ο αγωγός Eastmed, μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα: Στην κατεύθυνση αυτή, την τριετία 2018 – 2020, θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί για έργα ΑΠΕ συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης δίνουμε έμφαση:

Στην Αγροτική Παραγωγή όπου το στρατηγικό μας σχέδιο και οι παρεμβάσεις μας αποσκοπούν:

 • στην καθετοποίση της παραγωγής μέσω της σύνδεσης με την μεταποίηση και την τυποποίηση των τροφίμων.
 • στην ενίσχυση των συνεταιριστικών δομών με στοχευμένες ελαφρύνσεις και την παροχή ειδικών κινήτρων.

Στη Βιομηχανία και στη Μεταποίηση όπου για πρώτη φορά υλοποιούνται:

 • ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικής οργάνωσης και εξυγίανσης της βιομηχανικής δραστηριότητας.
 • ειδικά προγράμματα για την προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανίας στις δύο μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την προστασία του περιβάλλοντος και την ψηφιακή επανάσταση.

Στις Μεταφορές και στις Υποδομές, όπου:

 • προχωράμε με στοχευμένες στρατηγικές παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου της χώρας. Ε 65, ΒΟΑΚ και Πάτρα-Πύργος, αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του σχεδίου μας.
 • σημαντικές επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια στα μεγάλα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.
 • το Μετρό Θεσσαλονίκης ξεκινά να λειτουργεί τον Νοέμβρη του 2020 ενώ συνεχίζονται τα έργα για την επέκτασή του – Αντιστοίχως, εντός του 2019 θα παραδοθούν νέοι σταθμοί του Μετρό της Αθήνας ενώ ήδη δημοπρατείται η νέα Γραμμή 4.

Ανάκτηση της εργασίας

Αν ο πρώτος πυλώνας της πολιτικού μας σχεδίου είναι οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ο δεύτερος όπως προανέφερα είναι η ανάκτηση της εργασίας. Και στοχεύει στην προστασία των μισθωτών και στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους δύναμης. Διότι στον δικό μας ορίζοντα η στήριξη των εργαζομένων, η αύξηση του μισθού, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όσων εργάζονται και παράγουν, δεν είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης αλλά η προϋπόθεσή της. Εδώ είναι ακριβώς που γίνεται ακόμη πιο εμφανής η διαχωριστική μας γραμμή από τις δυνάμεις του ακραίου φιλελευθερισμού. Τις δυνάμεις εκείνες που θεωρούν ότι η ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων απαιτούν την συντριβή της εργασίας. Αντίθετα, με τις δικές μας παρεμβάσεις από το 2015 μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της αγοράς εργασίας. Και καθόλου αυτό δεν περιόρισε την ανάπτυξη. Σήμερα λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια, είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο.

Και δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση:

 • Επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων: Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας να έχουν επανέλθει και να εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού: Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γιατί η Ελλάδα φιλοδοξεί να γίνει στο εξής χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αν όμως η ανάκτηση της εργασίας είναι ο πρώτος στόχος, αυτός που τον συμπληρώνει είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού, αποτελεσματικού, και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους. Γιατί στο πεδίο της οικονομίας και της παραγωγής διαμορφώνονται νομοτελειακά ανισότητες και ο ρόλος του κοινωνικού κράτους είναι να τις αμβλύνει και να τις περιορίζει. Αυτό λοιπόν το εξισωτικό και αναδιανεμητικό όραμα είναι κομμάτι του ορίζοντα αυτής της κυβέρνησης.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά

Πρώτα και κύρια στον χώρο της Δημόσιας Υγείας. Όπου καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση. Όχι απλώς και μόνο εξ αιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών, αλλά και εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας – για να μην πω αναισθησίας – της πολιτικής εξουσίας, εξ αιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σήμερα η κατάσταση είναι ριζικά διαφορετική.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται στα πόδια του ξανά.

Υλοποιήσαμε τη δέσμευση για πλήρη και καθολική πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα υγείας.

Ενισχύσαμε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με επιπλέον προσωπικό.

Και για πρώτη φορά από το 2016 και μετά, το ισοζύγιο προσλήψεων/ αποχωρήσεων στο ΕΣΥ είναι θετικό.

Προχωρήσαμε επίσης στην εμβληματική μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που εισάγει ένα νέο πρότυπο για τη χώρα μας.

Τα δείγματα αυτά γραφής μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Κεντρικός πολιτικός μας στόχος είναι να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών. Η σταθερή μας βούληση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κεντρικοί μας πολιτικοί στόχοι για την μεταμνημονιακή εποχή, είναι:

 • Η μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών.
 • Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση.
 • Η μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές.
 • Η κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
 • Η αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων γιατρών και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο.
 • Η επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.

Αλλάζει σταδιακά η εικόνα στην Παιδεία

Έρχομαι όμως τώρα και στον χώρο της Παιδείας όπου οι παρεμβάσεις μας αλλάζουν σταδιακά την εικόνα. Και προσδιορίζουν τις στοχεύσεις μας για τη συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα μας. Την ερχόμενη Τρίτη και για τρίτο διαδοχικό έτος ανοίγουν τα σχολεία όλης της χώρας με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Για πρώτη φορά μάλιστα ολοκληρώθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η επιτυχία όμως αυτή παίρνει τέτοια διάσταση γιατί αποδεικνύει την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, του παλιού πολιτικού συστήματος. Και μέσω αυτής της προκλητικής αδιαφορίας αποδεικνύεται ότι οι «Άριστοι» δεν είχαν τελικά και μεγάλο ενδιαφέρον για τα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας, καθώς από ότι φαίνεται δεν έχουν χρόνο παρά μόνο για τους «Κληρονόμους», όπως χαρακτήριζε ο Πιερ Μπουρντιέ τους γόνους της ελίτ. Εμείς αντίθετα, προσηλωμένοι στον στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ανακοινώσαμε ένα συγκροτημένο και φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση του Απολυτηρίου και τον νέο τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο. Με στόχο να ξαναφέρουμε τους μαθητές στο σχολείο, να απελευθερώσουμε την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και να αποδυναμώσουμε την παραπαιδεία.

Η Πρόνοια, η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Κοινωνική Ασφάλιση είναι τα επόμενα πεδία όπου κρίνεται ο εξισωτικός, προστατευτικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του Κράτους. Εκεί αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η κοινωνική προστασία και η καταπολέμηση των ανισοτήτων αποτελούν προϋποθέσεις της δίκαιης ανάπτυξης. Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αντιστρέψαμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατομμύρια ευρώ το 2015, στα 2 δισ. για το 2018, ενώ έχουμε θέσει στόχο οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δισ. Με την υλοποίηση του στόχου αυτού, τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας θα φτάσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2008.

Συντάξεις: Η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται

Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, παρά τις ατέλειες και τις επιμέρους αδικίες που τώρα μπορούμε να διορθώσουμε, εντούτοις το έλλειμμα του ενός δισ. το 2014, έγινε πλεόνασμα 770 εκατομμυρίων το 2017. Βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εισόδημα των συνταξιούχων έχει υποστεί τεράστια μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης. Από τη δική μας πλευρά και παρά τις αφόρητες πιέσεις, προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις μειώσεις και να σταθεροποιήσουμε την εισοδηματική κατάσταση των συνταξιούχων. Η μεγάλη αγωνία όμως αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019, η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα, είμαι βέβαιος, ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυτή τη θέση αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης περί τα μέσα Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό του 2019. Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό.

Μέρισμα, αναδρομικά, μείωση ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών 

Η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Κι αυτό δεν είναι δική μου εκτίμηση, δική μου πρόβλεψη, δική μου ευχή. Αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. 3,5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022. Ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες. Έτσι μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν.

Μέχρι το τέλος του έτους λοιπόν καταβάλλουμε σε ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και σε Δικαστικούς και Πανεπιστημιακούς, αναδρομικά συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους επίσης νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις: από 1/1/2019 η πρώτη, και από 1/1/2020 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός, πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.

Από 1/1/2019 επίσης μειώνουμε έως και 35% τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, μειώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύσει και για τους αγρότες.

Επιπλέον, λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους Μηχανικούς, Γιατρούς, Δικηγόρους, μειώνουμε τις εισφορές τους για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή στα 64,5 ευρώ/μήνα. Μια παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες, και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Επίσης, αρχής γενομένης από τη 1/1/2019 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Προχωράμε επίσης από 1/1/2019 σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ τον μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια, για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες. Ένα μέτρο που θα ενισχύσει, πέραν των άλλων, και τη δυνατότητα των νέων ζευγαριών να κάνουν το βήμα να ζήσουν μαζί, να κάνουν οικογένειες, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι το δημογραφικό είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα.

Επίσης άμεσα προχωράμε σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και ταυτόχρονα προχωράμε σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Επίσης από 1/1/2019 προχωράμε στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

Επίσης προχωράμε στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας, κατά 50% από 1/1/2019 και κατά 100% από 1/1/2020.

Τέλος, από 1/1/2021 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22%, και του μικρού από 13% σε 12%.