«Big Data for Good»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα της Vodafone για την πρόληψη εξάπλωσης επιδημιών

Η κυβέρνηση της Γκάνας θα το αξιοποιήσει σε τομείς που άπτονται της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΒΟΝΤΑΦΟΝ ΓΚΑΝΑ (2)

To Ίδρυμα Vodafone θα αξιοποιήσει ανωνυμοποιημένα δεδομένα κινητής για την πρόληψη της εξάπλωσης επιδημιών μέσω του προγράμματος «Big Data for Good».

Το Ίδρυμα Vodafone ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος στη Γκάνα για τη χρήση ανωνυμοποιημένων δεδομένων προκειμένου να βοηθήσει την τοπική κυβέρνηση στον εντοπισμό και τον έλεγχο επιδημιών ώστε να αποφευχθεί τυχόν εκτεταμένη έξαρση.

«Big Data for Good»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα της Vodafone για την πρόληψη εξάπλωσης επιδημιώνΤο πρόγραμμα, ένα από τα πρώτα του είδους του στον κόσμο, πρόκειται να χρησιμοποιεί συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των τάσεων της μετακίνησης του πληθυσμού σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αυτά θα αναλύονται στη συνέχεια για να παράσχουν σωτήριες πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης επιδημίας – όπως η επιδημία του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική το 2014, το πιο διαδεδομένο καταγεγραμμένο ξέσπασμα του ιού Ebola στην ιστορία.

Το πρόγραμμα του Ιδρύματος Vodafone αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών, τις οποίες η κυβέρνηση της Γκάνας θα μπορεί να αξιοποιήσει σε διάφορους τομείς που άπτονται της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξης, σώζοντας και βελτιώνοντας εν τέλει ανθρώπινες ζωές.

Οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να κατανέμουν αποτελεσματικότερα τους διαθέσιμους πόρους και να εντοπίζουν τις περιοχές με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων εστιών επιδημιών. Το επίπεδο δραστηριότητας από κάθε σταθμό βάσης της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να παράσχει έναν «χάρτη θερμότητας» σχετικά με το πού βρίσκονται οι άνθρωποι και πόσο μακριά κινούνται κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ενώ τα συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη αποφάσεων σε διάφορους τομείς – συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της γεωργίας και των μεταφορών.

«Big Data for Good»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα της Vodafone για την πρόληψη εξάπλωσης επιδημιώνΤο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Αφρική, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Vodafone και το Ίδρυμα William and Flora Hewlett, ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από κοινού θα χρηματοδοτήσουν το έργο μιας ομάδας επιστημόνων δεδομένων της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Flowminder. Σε στενή συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γκάνας (GSS) και τη Vodafone Γκάνα, η Flowminder θα συλλέξει, συγκεντρώσει, ενσωματώσει και αναλύσει ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με τις παγκόσμιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων της Vodafone, τις οδηγίες προστασίας δεδομένων της GSMA και τους κανονισμούς προστασίας δεδομένων της Γκάνα.

Εκτιμάται ότι το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει εντός του έτους, θα συμβάλει στη διάσωση ζωών, παρέχοντας λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία στην κυβέρνηση της χώρας. Τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, με στόχο να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών προκλήσεων για την υγεία.

Ο Joakim Reiter, Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Vodafone δήλωσε σχετικά: «Η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση σε μεγάλης κλίμακας συγκεντρωτικά ανωνυμοποιημένα δεδομένα σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ικανότητα εξέτασης της κινητικότητας ενός ολόκληρου πληθυσμού. Δεδομένου ότι μπορούμε πλέον να μετρήσουμε την ανθρώπινη κινητικότητα, είναι δυνατόν να μοντελοποιήσουμε τον τρόπο διάδοσης των λοιμώξεων. Η προοπτική αυτή ενδέχεται να σώσει χιλιάδες ζωές».

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood