Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, Πλατφόρμα «Πέλοπας», Σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», Πρόγραμμα «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ», και τα επερχόμενα Μητρώα Προπονητών και Αθλητών, εξυγιαίνουν τον χώρο του Αθλητισμού στην Ελλάδα και τον οδηγούν στη νέα εποχή θέτοντας τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου δράσης της Αθλητικής Οικογένειας της χώρας.

Ο οργανωτής του εν λόγω στρατηγικού πλέγματος δράσεων με απώτερο στόχο την ανάταση του ελληνικού αθλητισμού, Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζει στο μήνυμά του:

“Νοικοκύρεμα και Διαφάνεια παντού!
Περίπου 5.000 Σωματεία της χώρας μας ανταποκρίθηκαν ως τώρα στην πρώτη φάση προεγγραφής στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», που για πρώτη φορά δημιουργείται σε ειδική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Είναι βέβαιο ότι σε πείσμα κάποιων λίγων που βολεύονταν στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια και στα δεκάδες σωματεία-«σφραγίδες», εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να νοικοκυρευτεί το τοπίο, να μπει τάξη, να επικρατήσει διαφάνεια παντού!
448d28ce 103162949 10156948442006637 8757425479896734775 oΑυτός είναι και ο στόχος που υπηρετούμε. Και το πετυχαίνουμε με τη βοήθεια των πολλών: Παραγόντων, αθλητών, γονέων.
Παρά τα αρχικά προβλήματα, παρά τις αυξημένες τεχνικές απαιτήσεις και τη στενότητα χρόνου, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ανταποκρίθηκαν στο απαιτητικό εγχείρημα και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.
Η διαδικασία είναι δυναμική, το Μητρώο συνεχίζει να δέχεται εγγραφές καθημερινά. ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ όπως κάποιοι ψευδώς διαλαλούν. Το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» είναι μέρος των πρωτοβουλιών μας προς όφελος της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, η οποία εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.
Στόχος μας είναι να αποτυπωθεί, με όρους διαφάνειας και ισότητας, επίσημα, όλη η αθλητική δομή της χώρας:
  • Άμεσα παρουσιάζουμε με την ΚΕΔΕ την πλατφόρμα «Πέλοπας», όπου θα καταγραφεί κάθε αθλητική εγκατάσταση στη χώρα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση ή ανήκουν σε ιδιώτες ή αλλού. Μέσω του «Πέλοπα» θα γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι, ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα κ αποτελεσματικά.
  • Θα ακολουθήσουν το Μητρώο Προπονητών και το Μητρώο Αθλητών.
Μ’ αυτή τη φιλοσοφία, άλλωστε, της διαφάνειας, δημιουργήθηκε και υλοποιείται το σύστημα αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ», για τις ετήσιες επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών. Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά κατανεμήθηκαν φέτος τα χρήματα αξιοκρατικά, διάφανα, αντικειμενικά, βάσει δεκάδων ειδικότερων παραμέτρων και κριτηρίων που είχαν γίνει γνωστά και αποδεκτά προ μηνών, στη διαβούλευση με όλες τις Ομοσπονδίες. Ωστόσο κατανοούμε τα αιτήματα και τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για ακόμη περισσότερες παροχές, και δουλεύουμε για αυτό.
d7fd87fd avgenakis 1
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.
Με την ίδια φιλοσοφία, ότι ο αθλητισμός πρέπει να παράγει, να προωθεί και να υπηρετεί συνεχώς τις αξίες του, εκπονήθηκε και το πρόγραμμα «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ». Αγκαλιάστηκε τόσο γρήγορα και από τόσους πολλούς. Οι Ολυμπιονίκες και οι Πρωταθλητές μας, οι «πρεσβευτές» του «ΖΗΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ», ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα για πρωτοβουλίες. Έτρεξαν να συνεισφέρουν σε γνώσεις και εμπειρίες, να διαδώσουν τα αθλητικά μηνύματα και τα ιδεώδη στη νέα γενιά, να συμμετάσχουν σε δράσεις αλληλεγγύης και καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Προσφέρουν, δίνουν πίσω, όλα τα σπουδαία που έγιναν κτήμα τους μέσα από τον αθλητισμό.
Εργαζόμαστε ώστε η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, χορηγοί – αλλά και όλοι οι πολίτες, να παρακινηθούν, να γνωρίζουν, να έχουν πρόσβαση, να μπορούν να επιλέξουν με ασφάλεια, έχοντας όλα τα στοιχεία στη διάθεσή τους.
Τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες άλλωστε δεν είναι ιδιοκτησία κανενός!
Τέλος, ευχαριστούμε όλους όσοι, με αφορμή την πρώτη φάση του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων», έσπευσαν να συνεισφέρουν με παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των προϋποθέσεων στη σχέση Πολιτείας και Αθλητικών Σωματείων. Ακούσαμε πολύ προσεκτικά, λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα πάντα, και αρκετές προτάσεις τους θα συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε, με αφορμή τις ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ στις αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας.
Συνεχίζουμε βήμα-βήμα…”.