Αυγενάκης: “Η κυβέρνηση ικανοποιεί τα αιτήματα που είχαν θέσει οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους”

Αύριο Τρίτη 9/4 ο ΥπΑΑΤ ενημερώνει τη Βουλή.
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ 24

“Η κυβέρνηση σταδιακά ικανοποιεί και τα τέσσερα βασικά αιτήματα που είχαν θέσει οι αγρότες στις κινητοποιήσεις τους”, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Τάκη και στη Χριστίνα Κοραή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

Μάλιστα, ανακοίνωσε, ότι αύριο Τρίτη 9/4 θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής για τα αποτελέσματα που έχει φέρει η άσκηση αγροτικής διπλωματίας από το ΥΠΑΑΤ, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί και στη στάση κάθε κόμματος απέναντι σε αυτή την προσπάθεια.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός απαρίθμησε:

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην ΚΑΠ:

  • η Ελλάδα είναι πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., καθώς είναι η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, τις οποίες υιοθέτησαν και το Ε.Λ.Κ. και η ομάδα των EUMED-9. Ήδη η πρόταση που προωθούσε η χώρα μας για αγρανάπαυση, προχώρησε, με αποτέλεσμα περίπου 127.000 αγρότες που είχαν δηλώσει 1,5 εκατομμύριο στρέμματα, να μπορούν να τα καλλιεργήσουν και να απολαμβάνουν και τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντάς τους πρόσθετο εισόδημα.
  • απλοποίηση των ελέγχων για μικρούς κλήρους κάτω των 100 στρεμμάτων που σημαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήματα που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • μεταφορά χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.
  • το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο έχει ξεκινήσει αφού καταβλήθηκε ήδη στους δικαιούχους το 50% του ποσού, ενώ υπάρχει συνεννόηση για έναν δικαιότερο και μονιμότερο τρόπο καταβολής της επιστροφής από το επόμενο έτος.

Όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση, υπάρχει ικανοποίηση στο μεγαλύτερο μέρος των αγροτών γιατί έχουν γίνει κατανοητές οι ρυθμίσεις και οι δυνατότητες που προσφέρουν τα προγράμματα που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Επίσης έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις στα χρέη που έχουν οι ΤΟΕΒ.

Αναφορικά, δε, με τις Ελληνοποιήσεις, το ΥΠΑΑΤ είχε ξεκινήσει ελέγχους με μεικτά κλιμάκια, πριν το θέσουν οι ίδιοι οι αγρότες. Οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί, και εκτός από τα γαλακτοκομικά, έχουν επεκταθεί σε οπωροκηπευτικά, βιολογικά προϊόντα, λάδι, μέλι, και εν όψει του Πάσχα επεκτείνονται και στο κρέας και στα αυγά. Παράλληλα έχει προχωρήσει ο έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις που είχαν καθυστερήσει, και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.500.000 ευρώ. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να κάνει πίσω και οτι οι έλεγχοι θα ενταθούν. “Ο νόμος θα εφαρμοστεί και όσοι παρανομούν θα υποστούν τις συνέπειες, όποιοι κι αν είναι”, σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood