Σε μια άστοχη παρέμβαση που περισσότερο σπέρνει τον πανικό στην τοπική κοινωνία παρά ασκεί αντιπολίτευση στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, προχώρησε η “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη και η σύμβουλος της εν λόγω παράταξης Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, εν όψει των κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Ροδόπη.

“Περιφερειακή Σύνθεση” και Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, προφανώς θεώρησαν “καλή αφορμή” τα επιδημιολογικά ευρήματα των τελευταίων ημερών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης για να αποσπάσουν αντιπολιτευτικούς πόντους, και προέβησαν σε μία ανακοίνωση και υποβολή αιτημάτων προς τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, αντί να τις απευθύνουν στον ΕΟΔΥ.

Με άλλα λόγια, οι Χρ. Τοψίδης και Φ. Καζάκου-Βρούζου, ουσιαστικά επιχειρούν να “εκμεταλλευτούν” τη συγκυρία για να ασκήσουν στείρα αντιπολίτευση, μόνο που αυτή τη φορά το “φόντο” αφορά στη δημόσια υγεία και συνεπώς θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί.

Μάλιστα, βάζουν στο “κάδρο” μέχρι και τον Πρωθυπουργό, μόνο και μόνο για να προσδώσουν “ειδικό βάρος” στην παρέμβασή τους, αλλά και σε αυτό το σημείο αστόχησαν, καθώς η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ πράττει αυτό ακριβώς που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους Περιφερειάρχες: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες».

Τι ζητούν λοιπόν, ο κ. Τοψίδης και η κ. Καζάκου-Βρούζου από τη διοίκηση της Περιφέρειας; α) Διενέργεια rapid tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, και β) καθαριότητα και απολυμάνσεις στις σχολικές μονάδες.

Μα δεν γνωρίζουν οτι τεστ κορωνοϊού δεν διενεργούν οι Περιφέρειες αλλά ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες οι οποίες υποστηρίζουν τη διαδικασία οργανωτικά, παραχωρώντας χώρους, και συνδράμοντας στις ιχνηλατήσεις; Φυσικά και το γνωρίζουν, κι αν όχι, θα όφειλαν.

Δεν γνωρίζουν οτι οι συνθήκες υγιεινής στα σχολεία είναι αρμοδιότητα των οικείων Δήμων, οι οποίοι άλλωστε έχουν χρηματοδοτηθεί για αυτόν τον σκοπό; Φυσικά και το γνωρίζουν, κι αν όχι, θα όφειλαν.

Και βέβαια, ανακύπτουν κι άλλα ερωτήματα:

Δεν γνωρίζουν οτι συγκριτικά με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜ-Θ, η Ροδόπη μετρά τα λιγότερα – έστω μέχρι στιγμής – κρούσματα; Φυσικά και το γνωρίζουν, κι αν όχι, θα όφειλαν.

Δεν γνωρίζουν οτι στην Π.Ε. Ροδόπης έχουν διενεργηθεί από τον ΕΟΔΥ μόνο το τελευταίο διάστημα μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό τουλάχιστον δύο φορές, πέραν των τουλάχιστον εξακοσίων την Άνοιξη σε φοιτητές που επέστρεφαν από την Τουρκία; Φυσικά και το γνωρίζουν, κι αν όχι, θα όφειλαν.

Δεν γνωρίζουν οτι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι ίσως η μοναδική στη χώρα που από την αρχή της πανδημίας έχει ορίσει αρμόδιο για θέματα covid και ΕΟΔΥ υγειονομικό υπάλληλο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα; Φυσικά και το γνωρίζουν, κι αν όχι, θα όφειλαν.

Επίσης, γιατί άραγε ο κ. Τοψίδης και η κ. Καζάκου-Βρούζου δεν “ευαισθητοποιήθηκαν” αναλόγως όταν καταγράφονταν σωρηδόν κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Έβρου, και προσφάτως και Καβάλας;

Τούτων δοθέντων, ο βαρύγδουπος τίτλος «Η πανδημία «προελαύνει» στη Ροδόπη – Ο Περιφερειάρχης τι κάνει;», της παρέμβασής τους, είναι σαν ένα πυροτέχνημα, που στην αρχή κάνει εντύπωση αλλά αμέσως μετά διαλύεται και εξανεμίζεται.

Για τη ιστορία, η ανακοίνωση των κ.κ. Τοψίδη και Καζάκου-Βρούζου, έχει ως εξής: “Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην ΠΕ Ροδόπης, όπου όπως όλα δείχνουν ο Covid-19 έχει «χτυπήσει» την εκπαιδευτική κοινότητα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Περιφερειακή Σύνθεση” του Χριστόδουλου Τοψίδη, και γνωστοποιεί πως “η παράταξή μας, διά της Περιφερειακής Συμβούλου Φελίνας Καζάκου – Βρούζου κάλεσε τους αρμόδιους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να λάβουν άμεσα και δραστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση του ιού στην εκπαιδευτική κοινότητα αρχικά, αλλά συνεκδοχικά και σε όλη την περιοχή”. “Άλλωστε οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης γενίκευσης της κατάστασης, είναι γνωστές και οι πληγές από το προηγούμενο lockdown είναι ακόμη ανοικτές”, σημειώνει η “Περιφερειακή Σύνθεση”, και συνεχίζει: “Επιπλέον, μόλις χθες (22/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεργασία των Περιφερειαρχών όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας λέγοντας τους: «είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε. Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες». Η παράταξή μας, δηλώνει την πρόθεση και τη διάθεσή της να συνεργαστεί όπου και όπως χρειάζεται, αρκεί βέβαια να δούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους – κάτι που ως τώρα όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά αυτή η «σιγή ασυρμάτου» μας ανησυχεί και μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Περιφερειάρχης «δεν λαμβάνει μηνύματα». Ελπίζουμε να συνέλθει πριν να είναι πολύ αργά”.

Στο αίτημά της, δε, προς τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Κωνσταντίνο Βενετίδη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, η κ. Καζάκου-Βρούζου,αναφέρει:

“Σε συνέχεια των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στη σχολική κοινότητα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης και της εύλογης ανησυχίας που έχει προκύψει κατά τις τελευταίες ώρες στην τοπική κοινωνία, σας καλώ να λάβετε άμεσα μέτρα που αφορούν: 

  • Στον μαζικό δωρεάν έλεγχο Rapid Test στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολικών μονάδων που εντοπίστηκαν τα κρούσματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν εγκαίρως πιθανά νέα κρούσματα.
  • Στην διασφάλιση των όρων υγιεινής με επιπλέον μέτρα και περιοδικούς  ελέγχους στα κτίρια όλων των σχολικών μονάδων της Ροδόπης.

Αναμένουμε τις ενέργειές σας, καθώς επίσης την άμεση ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που έχετε λάβει σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης και την περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

Με εκτίμηση, Καζάκου-Βρούζου Φελίνα, περιφερειακή σύμβουλος Ροδόπης”.