Στην Άσκηση Επιβίωσης στη Θάλασσα, που διοργανώνει από σήμερα 18 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 20 του μηνός στην Αγχίαλο Μαγνησίας η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετέχει το Παράρτημα Ροδόπης της ΕΟΔ.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε πραγματικές συνθήκες, με δέκα «ναυαγούς» μέσα σε μια πνευστή σωστική σχεδία (liferaft) για 24 ώρες.

Σύμφωνα με το σενάριο, οκτώ απόφοιτοι του Προγράμματος Εναλλακτικού Τουρισμού, και δύο εκπαιδευμένοι διασώστες, επιβιβάζονται σε ένα liferaft σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων από την ακτή. Οι «ναυαγοί» παραμένουν στο liferaft για 24 ώρες, και στο διάστημα αυτό κάνουν χρήση του σωστικού εξοπλισμού που περιέχεται σε αυτό. Επίσης αξιοποιούν τον φορητό εξοπλισμό εντοπισμού και επικοινωνίας με θαλάσσιους και επίγειους σταθμούς. Τελικά, μετά από 24 ώρες, οι ναυαγοί περισυλλέγονται από τα διασωστικά σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

4c903704 eod rodopis akisi kai draseis 6Σε όλη τη διάρκεια της άσκησης το liferaft παρακολουθείται με ηλεκτρονικά μέσα εντοπισμού και συνοδεύεται από διασωστικό σκάφος που διατηρεί οπτική επαφή μαζί του.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν σε πραγματικές συνθήκες:

  • οι δυσκολίες επιβίωσης μέσα σε ένα liferaft.
  • το πόσο εύχρηστος είναι ο σωστικός εξοπλισμός του liferaft.
  • ο τρόπος και η ταχύτητα παράσυρσης του liferaft από τον άνεμο και τα κύματα.
  • οι τρόποι ανίχνευσης και εντοπισμού ενός liferaft που παρασύρεται από τον άνεμο.

Επιπλέον, στη διάρκεια της άσκησης θα δοκιμαστούν διάφορα συστήματα έρευνας, εντοπισμού και επικοινωνίας με το liferaft. Θα συμμετάσχουν τρία διασωστικά σκάφη της Ελληνικής Ομάδας με τα πληρώματά τους, η κινητή μονάδα επικοινωνιών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης “ΕΡΜΗΣ”, και 55 εθελοντές από τα παραρτήματα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η άσκηση εντάσσεται στο 10ο ετήσιο εκπαιδευτικό τριήμερο αεροναυτικής συνεργασίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνεχής και πολύπλευρη η δραστηριότητα των Εθελοντών Διασωστών

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται συγχρόνως η δραστηριότητα της ΕΟΔ Ροδόπης. Η Ομάδα δίνει το «παρών» σε αθλητικές και κοινωνικές διοργανώσεις στα όρια της Περιφέρειας, ενώ παραμένει προσηλωμένη στις πολύ σημαντικές ενημερωτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί σε άτομα και συλλογικότητες, σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες και την Ασφάλεια:

ΚΟΜΟ meeting
Στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης Συλλόγων της περιοχής με τη φοιτητική Κοινότητα, η ΕΟΔ Ροδόπης παρουσιάζει το προφίλ της Ομάδας, ενώ ενημερώνει και σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες.

Ορεινός Υπερμαραθώνιος στο Παρανέστι
Σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς αγώνες δρόμου μέσα στο βουνό, έναν αγώνα υπομονής, επιμονής και δοκιμασίας των αθλητών με τα ίδια τους τα όρια, η ΕΟΔ Ροδόπης με δέκα μέλη της ανέλαβε την παροχή πρώτων βοηθειών στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου στο Παρανέστι. Πρόκειται για έναν αγώνα διάρκειας 40 ωρών μέσα στο Παρθένο Δάσος, στο οποίο 80 και πλέον αθλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό διένυσαν 164 χιλιόμετρα…

ddbdab5f eod rodopis paranesti

Η ΕΟΔ Ροδόπης ανέλαβε το πιο δύσκολο τμήμα του Υπερμαραθωνίου – 25 χιλιόμετρα στην καρδιά του Δάσους του Φρακτού – σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αφού ο αγώνας διεξήχθη στο μεγαλύτερο μέρος του υπό βροχή. Για 13 ώρες, από τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής, τα μέλη της Ομάδας αντιμετώπισαν με αποτελεσματικότητα αρκετά προβλήματα που προκλήθηκαν από μικροτραυματισμούς των αθλητών που συμμετείχαν στη διαδρομή. Για την ιστορία, 1ος από τους άντρες τερμάτισε ο Μωυσής Φωτόπουλος σε 21 ώρες και 7 λεπτά, ενώ από τις γυναίκες η Εμινέ Σαρισού-Δημητριάδη που ολοκλήρωσε την προσπάθειά της σε 31 ώρες.

Ενημέρωση των Ανιχνευτών ΑΜ-Θ για την Ασφάλεια στο Βουνό και Πρώτες Βοήθειες
Η εμπειρία και η γνώση των μελών της Ομάδας για μια ασφαλή μετάβαση στο βουνό ζητήθηκε από τον Κλάδο Ανιχνευτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Η εκδήλωση που περιλάμβανε και ενημέρωση στις Πρώτες Βοήθειες, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου στα γραφεία του Προσκοπισμού στην Κομοτηνή.

Εκπαίδευση Υγρού Στοιχείου
Εσωτερική εκπαίδευση των μελών στο υγρό στοιχείο, πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στον Πλατανίτη. Η άσκηση περιλάμβανε τρεις επιμέρους ενότητες: κατάδυση, χειρισμό ταχύπλοου σκάφους, ναυαγοσωστική. Οι εσωτερικές ασκήσεις των μελών της ΕΟΔ, σε επιμέρους τομείς είναι σημαντικές γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεται η ανανέωση των γνώσεων των διασωστών, ο έλεγχος του εξοπλισμού, αλλά και η εκπαίδευση των νέων εθελοντών της Ομάδας.