(φωτό αρχείου)

Την περασμένη άνοιξη μια αυθόρμητη κινητοποίηση των χρηστών του διαδικτύου έβγαλε στα μπαλκόνια τον κόσμο που χειροκρότησε τους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων ως μια συμβολική αναγνώριση του έργου τους σε συνθήκες covid. Εν συνεχεία, τα ρεπορτάζ του Τύπου και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχουν εστιάσει στο προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου δίνονται μάχες ζωής και θανάτου. Και συνεπακόλουθα, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές ΜΕΘ από διάφορα νοσοκομεία του ΕΣΥ που ανταποκρίθηκαν στο υπηρεσιακό κάλεσμα και μετέβησαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εν όψει των διογκωμένων αναγκών λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων – μεταξύ αυτών και τέσσερις νοσηλεύτριες και ένας νοσηλευτής από το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής που δεν μπορούσαν να αρνηθούν τη μετακίνησή τους… – εισέπραξαν, όχι άδικα, αναρίθμητους επαίνους. Είναι πρόδηλο πως οι εν λόγω αξίζουν συγχαρητήρια, όπως και όλοι οι συνάδελφοί τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ωστόσο, υπάρχει και εκείνο το υγειονομικό προσωπικό, της πρώτης χρονικά γραμμής της μάχης, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Εκεί όπου συχνά επίσης δίνονται κρίσιμες μάχες ζωής και θανάτου, υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια επέμβασης, περιορισμένη πληροφορία, και πλέον υπό την πανδημία του covid-19. Εκεί όπου είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της ζωής η αποστολή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός νοσοκομείου είναι το «σημείο μηδέν» όσον αφορά την ανάγκη έκτακτης, επείγουσας και άμεσης αντιμετώπισης ενός περιστατικού που είτε διαταράσσει την υγεία είτε απειλεί τη ζωή του παθόντος, και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Επί 24ώρου βάσεως υποδέχεται και έρχεται αντιμέτωπο με συμβάντα είτε ελαφριάς είτε βαριάς μορφής, τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από υψηλή πολυπλοκότητα και απαιτούν κατάλληλη εκπαίδευση και γνώσεις για την παροχή ολιστικής φροντίδας και υποστήριξης.

Κρίσιμη είναι η διαδικασία της διαλογής των συμβάντων, η οποία εκτελείται υπό πίεση. Το προσωπικό του ΤΕΠ καλείται να αξιολογήσει σωστά την κατάσταση του ασθενούς ανάλογα με την κρισιμότητά της, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα οδηγηθεί στην αίθουσα αναζωογόνησης ή στο χειρουργείο ή σε θάλαμο βραχείας περίθαλψης ή σε κλινική, ή αν θα διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο. Καλείται να παράσχει εξειδικευμένη αντιμετώπιση, όπως λόγου χάρη αιμοδυναμική υποστήριξη, μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, καρδιακό monitoring, υποστήριξη ζωτικών λειτουργιών.

Η μαζική προσέλευση περιστατικών είναι ένα πρόβλημα των ΤΕΠ που πέρα από αυξημένους χρόνους αναμονής, δημιουργεί και συνθήκες συνωστισμού που ειδικά στην covid εποχή μπορεί να προκαλέσουν πολλές επιπρόσθετες ανεπιθύμητες επιπτώσεις. Η υποστελέχωση συνιστά ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, ενώ οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό υλικό και τεχνικό εξοπλισμό δυσχεραίνουν περεταίρω το έργο του προσωπικού. Εν μέσω όλων αυτών, το προσωπικό των ΤΕΠ υφίσταται σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, λεκτική ή και σωματική βία, παρενόχληση και εκφοβισμό, είτε από ασθενείς/παθόντες, είτε από συνοδούς τους. Και ακόμη, είναι μονίμως εκτεθειμένο σε κινδύνους τραυματισμών και λοιμώξεων (από σύριγγες, χειρουργικά εργαλεία, επαφή με σωματικά υγρά, κ.ά), θέμα που ειδικά στην covid εποχή, λόγω ελλείψεων επαρκών προστατευτικών μέσων, αποκτά μείζονα σημασία.

Με άλλα λόγια, οι υγειονομικοί των ΤΕΠ εργάζονται σε ένα περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων και υπερβολικού φόρτου εργασίας στο οποίο ελλοχεύουν και ποικίλοι μικροί και μεγάλοι κίνδυνοι για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Γι’ αυτό και είναι πιθανό να εκδηλώσουν ακόμη και σύνδρομο Burnout, δηλαδή επαγγελματικής εξουθένωσης, με συμπτώματα εξάντλησης, μυοσκελετικών διαταραχών, ψυχικής ταλαιπωρίας, συναισθηματικής πίεσης, τραυματικού στρες. Το Burnout είναι ένα σύνδρομο που δεν παρατηρείται μόνο στον κλάδο της υγείας, αλλά και σε πολλά άλλα επαγγέλματα, ωστόσο η παρουσία του είναι περισσότερο ορατή στους υγειονομικούς.

Συμπερασματικά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός εργασιακός χώρος, ειδικά την εποχή της πανδημίας, που απαιτεί ικανό προσωπικό που να διαθέτει ένα σύνολο γνώσεων, δεξιοτήτων, αλτρουισμού, σωματικών και ψυχικών αντοχών.

Ας χειροκροτήσουμε, λοιπόν, και αυτούς τους υγειονομικούς – ειδικά στην covid εποχή!

Ας χειροκροτήσουμε και τους υγειονομικούς του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής.