Ο Αντώνης Ρέλλας μετρά χρόνια της δράσης που από διαφορετικές θέσεις υπερασπίζεται και διεκδικεί τα δικαιώματα των αναπήρων.
– Στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι 48 ετών, σκηνοθέτης και ανάπηρος ακτιβιστής. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και ως σκηνοθέτης-μοντέρ σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης έχει δημιουργήσει ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ των οποίων η φιλοσοφία διαπνέεται από το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας. Μεταξύ αυτών και το βραβευμένο ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «Αιγαίου Κύματα». Οραματίστηκε και συμμετείχε στην υλοποίηση του διεθνούς φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία «EmotionPictures, Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία».

Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ με την τελευταία του δουλειά στη συν-σκηνοθεσία της παράστασης «Πιο δυνατός κι απ’ τον Σούπερμαν», προτείνει σε παιδιά και μεγάλους να αναστοχαστούν πάνω σε θέματα αναπηρίας και να διερευνήσουν τυχόν προκαταλήψεις και φόβους.

Διετέλεσε σύμβουλος του «Θεάτρου Κωφών Ελλάδος» και σύμβουλος προσβασιμότητας στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ υπήρξε και συνδιοργανωτής του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στο Ελεύθερο και Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ της Αθήνας καθώς και με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για το σχεδιασμό και τη δημιουργία προσβασιμότητας στο περιβάλλον και στο περιεχόμενο για όλες και όλους.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσε τα τελευταία χρόνια το «Cinema4All» και το «ArtforAll» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ παράλληλα ήταν επικεφαλής του σχεδιασμού και της διοργάνωσης των πρώτων καθολικά προσβάσιμων συναυλιών στην Ελλάδα. Υπήρξε συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Άγνωστη χώρα της Αναπηρίας» στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Από τον Νοέμβριο του 2015 καταγράφει κινηματογραφικά την προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης στη χώρα μας.

Κατέθεσε ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής αναφορικά με τις θέσεις της εγκληματικής οργάνωσης για τα ανάπηρα άτομα. Είναι ιδρυτικό μέλος της «Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών» και της ακτιβιστικής συλλογικότητας «Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική ανοχή».

Περισσότερες πληροφορίες:

Ηλεκτρονική διεύθυνση: rellasa@otenet.gr