Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Ροδόπης, κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ.

Συγκεκριμένα: από Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 έως Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, θα πραγματοποιηθούν δίωρες διακοπές εργασιών κατά τις ώρες 09:00-11:00, με επιφύλαξη συνέχισης αυτών.

Κατά το δίωρο των κινητοποιήσεων κάθε ημέρας, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι θα συγκεντρώνονται στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και θα απέχουν από όλες τις εργασίες τους (έδρες, εξυπηρέτηση κοινού και δικηγόρων).

Η έναρξη των  αγωνιστικών κινητοποιήσεων αποφασίστηκε στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που εξήγγειλε η ΟΔΥΕ και σε συνέχεια του από 25/11/2019 ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, με το οποίο εζητείτο η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των δικαστικών υπηρεσιών που εδράζονται στην πόλη της Κομοτηνής, των οποίων ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα κυρίως λόγω του προσφυγικού–μεταναστευτικού αλλά και της έναρξης κτηματογράφησης της περιοχής.

Η πολύχρονη ολιγωρία της Πολιτείας είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεγάλων προβλημάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικότερα αυτών των προβλημάτων είναι η μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση, οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές (ασυντήρητα και ανεπαρκή κτίρια, υποτυπώδης ή ανύπαρκτη μηχανοργάνωση, απουσία νέων τεχνολογιών στην απονομή της Δικαιοσύνης). Τα παραπάνω και πολλά άλλα προβλήματα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται στις δικαστικές αίθουσες, με μακροχρόνιες αναβολές εκδίκασης των υποθέσεών τους, που έχουν σαν συνέπεια απώλεια χρόνου και χρημάτων.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, διεκδικούν:

 • ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, αρχικά με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια (από το 2017).
 • ΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ (που τους χορηγείτο μέχρι το 2011), ως έμπρακτη αναγνώριση των ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τους.
 • ΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.
 • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
 • ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων, που θα γίνεται με τον διορισμό τους, και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
 • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
 • ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).
 • ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
 • ΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμό), ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.

Επίσης, σε τοπικό επίπεδο, οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, διεκδικούν και με τη στήριξη των Βουλευτών:

 • Να καλυφθούν ΑΜΕΣΑ οι κενές οργανικές θέσεις των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών του Νομού Ροδόπης.
 • Την πλήρη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.
 • Την αποκατάσταση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής και την επαναλειτουργία του.

Με τον αγώνα τους οι Δικαστικοί Υπάλληλοι διαμηνύουν οτι: “ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ”.