Κάθετα αντίθετος με την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να νομοθετήσει τον γάμο των ομοφυλόφιλων ατόμων, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.
Στη σχετική ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας, τονίζεται:
“Είναι πασίγνωστο ότι η διαιώνιση της ανθρωπότητας έχει στηριχθεί στην ύπαρξη δύο φύλων και στην ένωσή τους. Κανείς πολιτισμός, θρησκεία ή σύστημα νόμων (Σόλων, Πλάτων, κ.λπ.) δεν θεσμοθέτησε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων ως γάμο.
Το παρά φύσιν δεν καθίσταται κατά φύσιν με νομικές διατάξεις. Αντίθετα, ένας τέτοιος νόμος προσβάλλει τη δημιουργία. Δεν αποτελεί κοινωνική πρόοδο αλλά σύγκρουση με τη φυσική τάξη, κατήφορο.
Η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διατυπώνει με σαφήνεια την έννοια και την αξία του γάμου, τη σημασία της οικογένειας και της τεκνογονίας, σύμφωνα με τα ιερά κείμενά της και την κατά τους αιώνας παράδοσή της“.