Αρνητική πρωτιά στην ανεργία νέων η Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά

Πρώτη και στους μακροχρόνια ανέργους.
anergoi (1)

Για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ανεργίας νέων το 2022 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat.

Άνεργοι θεωρούνται όσοι πληρούν ταυτοχρόνως τις τρεις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Είναι χωρίς εργασία την εβδομάδα αναφοράς.
  2. Είναι διαθέσιμοι για έναρξη εργασίας εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
  3. Αναζητούν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ή έχουν ήδη βρει δουλειά για να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι πληρούν τις παραπάνω τρεις προϋποθέσεις και επιπλέον είναι άνεργοι για 12 ή περισσότερους μήνες.

Στο 31,4% η ανεργία νέων στην Ελλάδα το 2022

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό – 31,4% – μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν για το ποσοστό ανεργίας νέων ηλικίας 15-24 ετών. Η Ισπανία ακολουθεί με 29,8% και τρίτη έρχεται η Ιταλία με 23,7%. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό – 5,9%. Η Τσεχία, η Ολλανδία, η Αυστρία, και η Μάλτα για πρώτη χρονιά, διατηρούν ποσοστά κάτω του 10%. Από τις χώρες που εξετάστηκαν, μπορούμε να τις ομαδοποιήσουμε σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με τα ποσοστά:

  • Τις κορυφαίες δύο με ποσοστά κοντά στο 30% (Ελλάδα και Ισπανία).
  • Τις χώρες με σχετικά μεσαία επίπεδα ανεργίας, μεταξύ 14% και 24%.
  • Τις χώρες με σχετικά χαμηλά επίπεδα, μεταξύ 10% και 12%.
  • Τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά, κάτω του 10%.

Αρνητική πρωτιά στην ανεργία νέων η Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά

Πρώτη και στους μακροχρόνια ανέργους η Ελλάδα 

Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό – 7,7% – μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εξετάστηκαν και για το ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Ακολουθεί ξανά η Ισπανία με 5% και η Ιταλία με 4,6%. Στην αντίπερα όχθη η Πολωνία προστίθεται στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, με τη Δανία να καταγράφει το ελάχιστο – 0,5%. Αμέσως μετά βρίσκεται η Τσεχία με 0,6% ενώ η Γερμανία κατέχει την έκτη θέση από το τέλος με 1% ποσοστό μακροχρόνια ανέργων. Εδώ παρατηρούμε ότι η Ελλάδα ηγείται των υπόλοιπων χωρών με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία διαφορά. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Σλοβακία είναι οι μόνες με ποσοστό άνω του 4%, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κινούνται κάτω του 3%. Συνολικά η Ελλάδα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά, τόσο στην ανεργία νέων όσο και στη μακροχρόνια ανεργία. Αντίθετα, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, και η Τσεχία παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά τόσο στην ανεργία νέων όσο και στη μακροχρόνια ανεργία.

Αρνητική πρωτιά στην ανεργία νέων η Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά

Πάντως η Ελλάδα εμφανίζει φθίνουσα τάση τα τελευταία έτη και στα δύο εν λόγω στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα το 2022 η ανεργία νέων ήταν κατά 4,1% μικρότερη σε σχέση με το 2021, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων οκτώ χρόνων. Όσον αφορά τους μακροχρόνια ανέργους, η χώρα μας έχει μειώσει περισσότερο από το μισό το ποσοστό από το 2014 (17,5%) και κάθε χρόνο μειώνεται κατά μέσο όρο 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Pricefox στέκεται δίπλα στους καταναλωτές και τους προσφέρει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρήματα συγκρίνοντας και αγοράζοντας ασφάλεια αυτοκινήτου. Συγκρίνοντας και βρίσκοντας τις πιο φθηνές τιμές ασφάλεια αυτοκινήτου, οι καταναλωτές εξοικονομούν έως και 40% ετησίως.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood