Προ των ευθυνών τους θέτουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους σχετικά με τη μη ανανέωση των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων που είχαν προσληφθεί για τον έλεγχο τυχόν εμφάνισης των Εξωτικών Νοσημάτων του Αφθώδους Πυρετoύ, της Ευλογιάς των Προβάτων, της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών και της Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών στην περιοχή, η οποία άλλωστε αποτελεί και πύλη εισόδου των εν λόγω ασθενειών στη χώρα μας.

Με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν εμφατικά το γεγονός οτι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ είναι απροστάτευτο, και απαιτούν την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των κτηνιάτρων:

“Από τα τέλη του 2017 εφαρμόζεται στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το πρόγραμμα επιτήρησης και λήψης μέτρων των τεσσάρων Εξωτικών νοσημάτων (Αφθώδους Πυρετoύ, Ευλογιάς των Προβάτων, Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών, Πανώλης των Μικρών Μηρυκαστικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.
Για την εφαρμογή του προγράμματος προσελήφθησαν με σύμβαση έξι κτηνίατροι οι οποίοι τοποθετήθηκαν ένας σε κάθε νομό – στον νομό Έβρου τοποθετήθηκαν δύο.
Οι κτηνίατροι αυτοί προχωρούν σε επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιτέλους στην Περιφέρειά μας, που έχει πληγεί επανειλημμένα και ανεπανόρθωτα από εξωτικά νοσήματα, υπάρχει έστω και με αυτό τον τρόπο έλεγχος και το αίσθημα της ασφάλειας στους κτηνοτρόφους.
Πληροφορηθήκαμε, δυστυχώς τυχαία, στις 16 Δεκεμβρίου, ότι η σύμβαση των έξι αυτών κτηνιάτρων δεν θα ανανεωθεί για τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με το έγγραφο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ της 17-12-2018, η ανανέωση αυτή δεν θα γίνει γιατί η ειδοποίηση για τη συνέχιση του προγράμματος από το ΥΠΑΑΤ ήρθε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Για τον παραπάνω λόγο δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψη του ανάλογου κονδυλίου στον προϋπολογισμού του 2019.
Ο περιφερειάρχης και οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες όπως μας ενημέρωσαν προφορικά επιθυμούν την ανανέωση των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων. Η κτηνιατρική υπηρεσία της ΑΜ-Θ και οι τοπικές ΔΑΟΚ τους θεωρούν απαραίτητους. Στην ίδια λογική και η υφυπουργός ΑΑΤ, όπως και το αρμόδιο τμήμα ζωικής παραγωγής του υπουργείου. Δεν υπήρξε πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας που να μην είναι θετικός στην αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος και των συμβάσεων των έξι κτηνιάτρων. Όλοι όμως επικαλούνται το νομικό πλαίσιο που φρενάρει την πρόθεσή τους για άμεση λύση του προβλήματος που έχει προκύψει.
Αναρωτιόμαστε όμως, γιατί το αυτονόητο και η κοινή λογική είναι τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να χαθεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα, που θα διακοπεί για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την επαναπροκύρηξη για την πρόσληψη του νέου προσωπικού; Ποιος ο μηχανισμός προφύλαξης του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειάς μας με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες αποδεκατισμένες και ιδιαίτερα του νομού Καβάλας και του βόρειου Έβρου όπου υπηρετεί μόνο ένας κτηνίατρος; Μπορείτε να διανοηθείτε να σταματήσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα στην Περιφέρεια της ΑΜ-Θ που είναι η κύρια πύλη εισόδου των εξωτικών νοσημάτων και να συνεχίζεται κανονικά στην υπόλοιπη Μακεδονία και τα νησιά;
Για όλους εμάς που ζήσαμε και ζούμε την καταστροφή της κτηνοτροφίας από τις ζωονόσους των τελευταίων κυρίως ετών στην Περιφέρειά μας, το κυριότερο αυτή τη στιγμή δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών. Το βασικό μας μέλημα είναι η λύση του προβλήματος. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι επιφορτισμένοι να εφαρμόζουν νόμους και κανονισμούς. Όταν όμως οι νόμοι και οι κανονισμοί ξεπερνούν το κοινό συμφέρον και την κοινή λογική, τότε πρέπει να παρεμβαίνουν οι πολιτικοί.
Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση και συνεργασία του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας ΑΜΘ για να δώσουν λύση στο θέμα που έχει προκύψει. Βρείτε τρόπο να ανανεώσετε τις συμβάσεις των κτηνιάτρων του προγράμματος άμεσα και σήμερα αν είναι δυνατό. Από 1-1-2019 το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειάς μας είναι πάλι απροστάτευτο και υπεύθυνοι είστε όλοι!Δεν θα ανεχτούμε καμιά περιχαράκωση αρμοδιοτήτων, από όποιον κι αν προέρχεται αυτή.
Όσο για αυτούς που στην κάθε παρατήρηση, κριτική ή προτροπή των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ δυσανασχετούν, τους καλούμε να ενεργοποιηθούν και να επιλύουν τα άλυτα προβλήματα της κτηνοτροφίας που διαιωνίζονται για πολλά χρόνια.
ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟ, ΚΥΡΙΟΙ!!!”.