Περιοδεία στην πληγείσα από τις έντονες βροχοπτώσεις Θάσο πραγματοποίησε π περιφερειακός σύμβουλος ΑΜ-Θ της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης.

Αρχικά παραβρέθηκε σε σύσκεψη του αγροτικού συλλόγου Θάσου στα Καλύβια Λιμεναρίων στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, όπου αναδείχτηκε κυρίως το ζήτημα της καταστροφής των αγροτικών δρόμων που έχει ως αποτέλεσμα ειδικά οι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να φτάσουν στα κοπάδια τους εδώ και μέρες, και να μη γνωρίζουν την κατάσταση των ζώων τους! Στη συνέχεια παραβρέθηκε στις προσπάθειες για τον έλεγχο της ροής στον «λάκο» των Λιμεναρίων, μια περιοχή όπου προκλήθηκαν πολλά προβλήματα. Κατόπιν βρέθηκε στον Ποτό όπου οι κάτοικοι ανέδειξαν τις ευθύνες αναφορικά με την κατασκευή μέσα στο ρέμα, του βιολογικού του Ποτού-Λιμεναρίων, ένα έργο που πλέον δεν υπάρχει μιας και το νερό το ξήλωσε κυριολεκτικά, “επιβεβαιώνοντας τις ενστάσεις μας για το έργο αυτό”, όπως σημείωσε ο κ. Παπατολίδης εκφράζοντας τη συμπαράσταση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στους πληγέντες παρατηρώντας τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Εν συνεχεία βρέθηκε στην Ποταμιά, στη Σκάλα Ποταμιάς και στην Παναγία, όπου εντόπισε “ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, οδοποιία, σπίτια και διαμερίσματα”. Τέλος, στον Λιμένα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Κυριακίδη όπου συμμετείχε και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο Δημήτρης Παπατολίδης μεταξύ των άλλων ανέδειξε τα ακόλουθα:

“Το φαινόμενο των πλημμυρών δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν στο νησί, που κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δάσους χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τη πυρκαγιά. Οι ευθύνες της πολιτικής της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού είναι τεράστιες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τοπικών στελεχών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται. Οι κάτοικοι της Θάσου πληρώνουν ακριβά την αντιλαϊκή  πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και της επιλογές της Ε.Ε. που δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών, αρδευτικών και άλλων έργων που θα προστάτευαν την περιοχή, θα διευθετούσαν την απορροή, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο ορίζοντα. Δεν είναι τυχαίο που ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούριο αντιπλημμυρικό έργο, ότι στην Περιφέρεια είναι ελάχιστα αυτά τα κονδύλια, ότι στην Ε.Ε. δεν είναι επιλέξιμα, τα υπολογίζουν όλα με τη λογική κόστους–οφέλους. Συγκεκριμένα, για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, χρειάζεται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά στην έρευνα, στην προστασία, στις χρήσεις, στην ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων, και στην κατασκευή των απαραίτητων έργων“.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση” θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε:

” – Άμεσα, με τη βοήθεια και των μηχανημάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, να αποκατασταθούν οι αγροτικοί δρόμοι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καταστροφή σε ζώα και αγροτικές καλλιέργειες.

– Άμεσα, από τεχνικά κλιμάκια, να γίνει επιθεώρηση και λήψη μέτρων για να προφυλαχθούν οι κατοικίες κοντά στα ρέματα, ειδικά στη περιοχή της Ποταμιάς που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

– Να αποκατασταθούν όλες οι θέσεις ελλιμενισμού των πλοίων.

– Να επανασχεδιαστεί ο βιολογικός Ποτού–Λιμεναρίων.

– Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές.

– Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα.

– Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας.

– Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών, κ.λπ.

– Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές.

– Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές.

– Να τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που να προστατεύει την περιοχή Καλύβια Ποτού”.