Αποζημιώσεις ύψους 250 €/στρέμμα, αξιώνουν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου, χαρακτηρίζοντας «απογοητευτικό» το ποσό των 100 €/στρέμμα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για το θέμα απέστειλαν επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Βουλευτές Ροδόπης και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε).

Αναλυτική η επιστολή:

«Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο, προς ενημέρωση σας για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε στα καπνά μας, σας στείλαμε τρεις επιστολές. Ανακοινώθηκε ότι μέσω του «de minimis» η αποζημίωση είναι 8,2 εκ. ευρώ για τους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας «μπασμά».

Στις επιστολές μας αναφέρεται αναλυτικά η ζημιά που προέκυψε σε ποσοστό από 60%  έως και 100% απώλειες για τους καπνοπαραγωγούς, και αυτό τεκμηριώθηκε από τις Υπηρεσίες της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου καθώς και από τον ΕΛΓΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι η ζημιά είναι σε ποσοστό από 70% έως 90%.

Αυτή η αποζημίωση που ανακοινώθηκε δεν μας καλύπτει ούτε σε ποσοστό της τάξης του 15%, ενώ ο Συνεταιρισμός μας δεν είχε καμία ενημέρωση για το θέμα των αποζημιώσεων, ένα πρόβλημα που μας αφορά άμεσα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι για να μπορέσουν οι καπνοπαραγωγοί μας να καλύψουν τις ανάγκες τους καθώς και να βγούνε στα χωράφια τους για τη νέα σεζόν που έρχεται, η αποζημίωση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην επιστολή μας με Αριθμό Πρωτοκόλλου 12334 και ημερομηνία 1/11/2018, αναφέρουμε αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση των καπνοπαραγωγών μας, με σημαντικότερη παρατήρηση ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο καπνός της Ροδόπης και του Έβρου αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Εδώ και πολύ καιρό αναμέναμε η αποζημίωση να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ ανά στρέμμα, και όταν δημοσιεύτηκε το τελικό 100 ευρώ περίπου ανά στρέμμα, αυτό αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση στους καπνοπαραγωγούς μας και η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των καπνοπαραγωγών των Νομών Ροδόπης και Έβρου.

Για τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης

Ο Πρόεδρος

Εσάτ Χουσεΐν».