Υπό το σύνθημα “Μετακινήσου Υπεύθυνα”, και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 με θέμα “Πράσινη Μετακίνηση”, το Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και σε σύμπραξη με τους “Σπορίτες”, διοργάνωσε μια ξεχωριστή ποδηλατοπορεία σε μια διαδρομή στα αξιοθέατα της πόλης, τηρώντας τα μέτρα προστασίας από τον vcovid-19.
Στόχος της δράσης ήταν να συμβάλει στον απώτερο σκοπό της διάδοσης “πράσινων” τρόπων μετακίνησης, όπως είναι το ποδήλατο. Όπως σημείωσε η υπεύθυνη του Europe Direct, Λουίζα Σαλτσίδου-Ματεοσσιάν, “η μετακίνηση του καθενός μας μπορεί να είναι μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μετακίνηση αφήνει το ενεργειακό αποτύπωμά της”.
Η κ. Λουίζα Σαλτσίδου-Ματεοσσιάν.
Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάρτιση της “Εθνικής Στρατηγικής για το Ποδήλατο” από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με στόχο την επερχόμενη δεκαετία, 2020-2030, να αυξηθεί στην Ελλάδα η χρήση του ποδηλάτου, μέσω της υιοθέτησής του ως βασικό μέσο μετακίνησης και αναψυχής, της αξιοποίησής του στον τομέα του τουρισμού, ακόμη και της χρήσης του στις υπηρεσίες διανομής κατ’ οίκον (delivery).
Την ίδια ώρα, σε εφαρμογή βρίσκεται η γενικότερη σχετική πολιτική της Ε.Ε., γνωστή ως “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, με στόχο τη μείωση των ρύπων στη γηραιά ήπειρο και τη σταδιακή ενεργειακή ανεξαρτητοποίησή της.