Απόσυρση του “ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος” και εφαρμογή αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο Θράκης

Καθώς και κατάργηση του "τέλους επιτηδεύματος".
foroi-5-1

Την αντίθεσή του στο άρθρο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που καθορίζει “ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα” για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκφράζει το παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και αξιώνει από την Κυβέρνηση την απόσυρσή του, καθώς και την άμεση κατάργηση του «τέλους επιτηδεύματος» και την εφαρμογή του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΕΕ Θράκης:

“Τις ημέρες αυτές έχει τεθεί σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται αποφάσεις από τα «παλιά» όπως αυτή των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων», εισοδήματα δηλαδή που είναι πλασματικά για τον υπολογισμό του φόρου και μόνο. Με το μέτρο αυτό προσπαθεί το Υπουργείο Οικονομικών να κλείσει τη μαύρη τρύπα της φοροδιαφυγής πλήττοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες θεωρώντας τους φοροφυγάδες εκ προοιμίου.

Πολλοί οικονομολόγοι-λογιστές προσπαθούν να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τα γραφεία τους είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε έχοντας προσωπικό. Η οικονομική δυσπραγία των επιχειρήσεων και οι φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών δεν ήταν ανάλογη με τις οικονομικές απολαβές τους. Οι οικονομολόγοι-λογιστές διαχειρίστηκαν Υπουργικές Αποφάσεις χωρίς οδηγίες, με δεσμευτικές ημερομηνίες, υποκαθιστώντας τις δημόσιες υπηρεσίες. Την περίοδο της πανδημίας κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν για επαγγελματίες και εργαζόμενους αποφάσεις διαφορετικών Υπουργείων.

Από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι οικονομολόγοι-λογιστές ανέμεναν να κοινοποιηθούν αποφάσεις για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (φόρος που επιβάλλεται οριζόντια, ανεξάρτητα τον τζίρο), την εφαρμογή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος (αφορολόγητο όριο της πρώτης κλίμακας).

Αντ’ αυτού, στα μέτρα της διαβούλευσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, περιλαμβάνονται μέτρα που επιβάλουν φορολογητέο εισόδημα κατ ́ ελάχιστο 10.920€. Στο ποσό αυτό υπολογίζονται οι κατώτερες μεικτές αποδοχές ενός μισθωτού για ένα έτος, συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνοντας τις εισφορές του θα τις φορολογηθεί δύο φορές. Το φορολογικό αποτέλεσμα του εισοδήματος αυτού με το τέλος επιτηδεύματος θα είναι 1.752€, ποσοστό 16%, όταν το αντίστοιχο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από
μισθούς και συντάξεις είναι 325€, ποσοστό 3%.

Για το έτος 2024 επίκειται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, άρα επιπλέον φόρος, καθώς επίσης και αύξηση των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.

Τα τελευταία χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν επιφορτιστεί με μεγάλο όγκο εργασίας με τις εφαρμογές των myDATA, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, τους μηχανισμούς έκδοσης παραστατικών (νέες φορολογικές μηχανές, POS με υπέρογκες χρεώσεις), για τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει τις πληροφορίες, τα μέσα, αλλά και τη δυνατότητα να ελέγξει τις επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή.

Η απόφαση των «τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων» για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα αναγκάσει πολλούς επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους λόγω του υψηλού κόστους των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ζητούμε άμεσα την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου του νομοσχεδίου. Την άμεση κατάργηση από το 2023 του «τέλους επιτηδεύματος» και την εφαρμογή του αφορολόγητου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood