Ενόψει της αυτονόμησης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου από εκείνο της Αλεξανδρούπολης, μετά την ψήφιση τροπολογίας περί «επαναφοράς της διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.», οι Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καΐσας, Αναστασία Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, με κοινή τους δήλωση, στηλιτεύουν την άρνηση της ΝΔ και του “γαλάζιου” Εβρίτη συναδέλφου τους Αναστάσιου Δημοσχάκη να υπερψηφίσουν την τροπολογία, διαμηνύουν πως “η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες τη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει”, και διαβεβαιώνουν πως ως Βουλευτές Έβρου “θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενίσχυση του «αυτόνομου» από εδώ και πέρα Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Για περισσότερο προσωπικό και προσλήψεις, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Το αυτό θα πράξουμε και για όλες τις δομές υγείας που βρίσκονται στον ακριτικό νομό μας, με προτεραιότητα από εδώ και πέρα και το Κέντρο Υγείας Δικαίων που πρέπει να ενισχυθεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Καθημερινά“.

Ολόκληρη η δήλωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Η χθεσινή μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί και «ιστορική» για τον Έβρο.

Διότι με την κατάθεση από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της τροπολογίας για την «επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.», και την υπερψήφισή της, έγινε πραγματικότητα η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου το οποίο μετά από χρόνια «αποσυνδέεται» από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και «παίρνει πίσω» τη νομική, διοικητική και περιουσιακή του αυτοτέλεια.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει οριστικά ένας κύκλος αστάθειας με μεγάλα εμπόδια και προβλήματα που είχε ανοίξει για το Νοσοκομείο του Διδυμοτείχου  το 2012 με τον περιβόητο νόμο 4.052 του τότε Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου που οδήγησε σε άτακτες και χωρίς σχέδιο «διασυνδέσεις» νοσοκομειακών ιδρυμάτων ανά τη χώρα, και παρά τις προφανείς, δυσμενέστατες συνέπειες που είχε τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα και τους εργαζόμενους σε αυτά, όσο φυσικά και για τον τοπικό πληθυσμό και τους ασθενείς, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε προσπάθησε να αλλάξει.

nosokomeio didimoteixouΣυν τοις άλλοις, η χθεσινή μέρα υπήρξε και μέρα «αποκαλύψεων».

Αποκαλύψεων του ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπερψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία – που επαναφέρει την διοικητική αυτοτέλεια σημαντικών νοσοκομειακών ιδρυμάτων στη χώρα, μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και αποσκοπεί στην αναβάθμιση της λειτουργίας τους – είναι ενδεικτικό.

Αναρωτιόμαστε τι έχει να πει για όλα αυτά στην κοινωνία του Έβρου ο κ. Δημοσχάκης, ο οποίος παρ’ ότι τοποθετήθηκε στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα επί 11 λεπτά, προσπαθώντας να κάνει το άσπρο-μαύρο για μία ακόμη φορά, θέλοντας να πείσει ότι η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προχωρά «κατόπιν ενεργειών του» – μας έχει συνηθίσει σε αυτά… –  τελικά τόσο ο ίδιος αλλά και το κόμμα του δεν υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία! Απίστευτο και όμως αληθινό.

dimosxakis 3
Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου χθες ολοκληρώθηκε. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις όλα αυτά τα χρόνια των κατοίκων και των φορέων του Έβρου για την αυτονόμηση, χθες «έπιασαν τόπο». Και έπιασαν τόπο διότι η σημερινή Κυβέρνηση μάχεται και αγωνίζεται καθημερινά για να έχουν όλοι οι πολίτες τη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που τους αξίζει.

Ήδη χθες είχαμε και την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης σε Άγονο Τύπου Α΄, γεγονός επίσης εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Επίσης, μόλις προχθές, το Υπουργείο ανακοίνωσε 10.000 μόνιμες προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε βάθος τετραετίας, εκ των οποίων οι 2.500 μέσα στο 2019, με βάση και τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση στο Δημόσιο, εν αντιθέσει με τα όσα νεοφιλελεύθερα και επικίνδυνα εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης για επαναφορά της μιας πρόσληψης για κάθε αποχωρήσες αποχωρήσεις, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη διαιώνιση και στη διόγκωση των κενών και των ελλείψεων στον χώρο της Υγείας, στην Παιδεία, στο κοινωνικό κράτος.

Οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά για την περαιτέρω ενίσχυση του «αυτόνομου» από εδώ και πέρα Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Για περισσότερο προσωπικό και προσλήψεις, για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, για την αναβάθμιση των υποδομών του. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και όλες οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια. Το αυτό θα πράξουμε και για όλες τις δομές υγείας που βρίσκονται στον ακριτικό νομό μας, με προτεραιότητα από εδώ και πέρα και το Κέντρο Υγείας Δικαίων που πρέπει να ενισχυθεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Καθημερινά”.