Με «όπλα» την ορμή των νιάτων του και την… απειρία του, κατέρχεται στον πολιτικό στίβο και είναι ο νεότερος υποψήφιος δήμαρχος στη Βόρεια Ελλάδα. Ο 26χρονος Δημήτρης Αρκούδης, δικηγόρος και πολιτικοποιημένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, διεκδικεί τον ∆ήμο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και ονειρεύεται την «Καλαμαριά Αλλιώς», όπως είναι το όνομα του συνδυασμού του. Στέλεχος της νεολαίας του Συνασπισμού από τα 18 του χρόνια και µέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, το 2016-2017 ήταν γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και πριν από λίγο καιρό δέχτηκε να είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, όταν ναυάγησαν άλλες διεργασίες στην Καλαμαριά.

«Μπήκα μπροστά για να καταθέσω την απειρία µου για το πώς διοικείται ένας δήμος. Την απειρία µου για το πώς οι παλιές διοικήσεις επιλέγουν να κρατούν στάσιμο τον δήμο και θέλω να φέρουμε στο προσκήνιο τη συμμετοχική διαδικασία και τη νέα γενιά» λέει στο «Έθνος» ο 26χρονος δικηγόρος, που δεν έχει εγκαταλείψει το δικηγορικό του γραφείο και τρέχει όλη μέρα να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

Ο Δημήτρης Αρκούδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Έφυγε για σπουδές στη Νομική στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή, και επέστρεψε στην Καλαμαριά, γιατί «είναι µια όμορφη πόλη, που μπορεί να γίνει οµορφότερη, µια πόλη δηµοκρατική, σύγχρονη, προσβάσιµη, πράσινη, καθαρή». Η ερώτηση που του κάνουν συνήθως είναι αν η ηλικία του στέκεται ανάχωµα σε ενδεχόµενη εκλογή του. «Αυτή η συζήτηση είναι λίγο υποκριτική. Από τη µια ρωτάµε γιατί δεν µπαίνουν µπροστά οι νέοι άνθρωποι και όταν κάποιοι αποφασίζουν να εκτεθούν στη σφαίρα της πολιτικής, ρωτάµε γιατί το έκαναν, αφού δεν έχουν σχετική εµπειρία. Ας αποφασίσουµε τι θέλουµε και ποιους θέλουµε» απαντά µε ελαφρά ενόχληση, δικαιολογηµένη πάντως, έτσι όπως το θέτει. Εχοντας επίγνωση της κατάστασης, αναγνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να εκλεγεί δήµαρχος, αλλά υπόσχεται να µείνει στο δηµοτικό συµβούλιο και να αλλάξει τον τρόπο διοίκησής του. Για τον ∆. Αρκούδη οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολιτικές, γιατί «ο τρόπος που λύνονται τα προβλήµατα είναι πολιτικός. Είναι πολιτική το ποιες κοινωνικές οµάδες βάζει κάποιος σε προτεραιότητα. Και εµείς θα είµαστε καταλύτης στο επόµενο δηµοτικό συµβούλιο, ως σταθερό σηµείο αναφοράς, αριστερό και ριζοσπαστικό».

Το όραµά του

Ο νεαρός υποψήφιος δήµαρχος θέλει το παραλιακό µέτωπο της Καλαµαριάς, στην Αρετσού, καθαρό και ανοιχτό σε όλους, διεκδικεί την επανοικειοποίηση των ελεύθερων χώρων του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα, τη δηµιουργία σηµείων έκφρασης για νέους ανθρώπους της Καλαµαριάς που δραστηριοποιούνται στον πολιτισµό και στις τέχνες και τώρα φεύγουν προς τη Θεσσαλονίκη.

«Στο επίκεντρο του οράµατός µας είναι η νεολαία και οι ευκαιρίες που θα της δώσουµε να µείνει και να δηµιουργήσει εδώ. Θέλουµε να σταµατήσουµε αυτή τη διαρροή και να καταστήσουµε την Καλαµαριά έναν τόπο που η νεολαία, η γενιά µου, θα µπορεί να συµµετέχει, να δηµιουργεί, να διασκεδάζει, να ξετυλίγει τις ανησυχίες της και να παρασύρει και άλλους να το κάνουν, αλλά πάντα εδώ. Και το εδώ για µας είναι η Καλαµαριά. Το 2019 η σύγχρονη πόλη έχει µια άλλη όψη» αναφέρει.

Η αναζήτηση του ονόµατος και η στήριξη των δικών του

Η «Καλαµαριά Αλλιώς» δεν είναι ένα όνοµα που βγήκε τυχαία ή ελλείψει άλλου. «Αναζητούσαµε ένα όνοµα που θα συµπυκνώνει µε τρόπο απλό το ποιοι είµαστε, πώς σκεφτόµαστε και τι θέλουµε να κάνουµε για την πόλη µας. Ετσι,στις συζητήσεις που είχαµε µε τα µέλη του συνδυασµού, ακούστηκε ότι είναι κρίσιµο και χρήσιµο να κάνουµε τα πράγµατα αλλιώς. Κι αυτό το αλλιώς ήταν που µας έκανε το κλικ» εξηγεί.

Η οικογένειά του τον στήριξε από την πρώτη στιγµή. Ο πατέρας του, Αντώνης Αρκούδης, γνωστός δικηγόρος της πόλης, του είπε να το σκεφτεί δύο φορές πριν πει το ναι, γιατί η ενασχόλησή του µε τον δήµο απαιτεί πολλή δουλειά, κάποιες φορές σε βάρος της δικηγορίας. «Αν το θέλεις, κάν’ το», του είπαν οι φίλοι του, που ρίχτηκαν µαζί του στη µάχη του σταυρού. Για χρόνια ήταν αθλητής του χάντµπολ και ο αθλητισµός τού έµαθε πως όλοι µαζί µπορούν καλύτερα από τον έναν. ∆ιαβάζει βιβλία πολιτικής φιλοσοφίας και ιστορικά µυθιστορήµατα. Από τα πρώτα µαθαίνει να σκέφτεται να ενεργεί για το κοινωνικό σύνολο, από τα δεύτερα να προχωρά µπροστά, χωρίς να επαναλαµβάνει τα λάθη της Ιστορίας.

Πηγή: Ethnos.gr