Σε πλήρη εξέλιξη τίθενται από σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Οι ενέργειες καταπολέμησης υλοποιούνται με επίγεια μέσα από ειδικά συνεργεία ψεκασμών, καθώς επίσης με εναέρια μέσα. Πρόκειται δε, να ενταθούν περαιτέρω τις προσεχείς ημέρες με τη διενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της ΠΕ Ροδόπης, την Πέμπτη, 30 Απριλίου.

a23ae780 epigeioi psekasmoi 3

Ειδικότερα, οι επίγειοι ψεκασμοί ξεκίνησαν σήμερα από το Φανάρι, την Αρωγή και την Παραλία Μέσης, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεχιστούν στις εξής περιοχές:

Τρίτη, 28 Απριλίου: Προφήτης Ηλίας, Μαρώνεια, Άγιος Χαράλαμπος, Πλατανίτης, Ίμερος, Κυνοκομείο, Βιολογικός Πανεπιστημίου, Βιολογικός Κομοτηνής, Αστυνομία, Βουλκανιζατέρ, Σφαγεία Κομοτηνής, Παλιός Βιολογικός Κομοτηνής.

Τετάρτη, 29 Απριλίου: Καλλίστη, Νέα Καλλίστη, Πόρπη, Γλυφάδα, Μέση, Παραδημή, Παγούρια, Νέο Σιδηροχώρι, Καλαμόκαστρο.

Πέμπτη, 30 Απριλίου: Εντός πόλεως Κομοτηνής.

Την Πέμπτη, 30 Απριλίου, θα διενεργηθεί επίσης αεροψεκασμός προνυμφοκτονίας στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της Π.Ε. Ροδόπης και ειδικότερα στις ευρύτερες περιοχές των οικισμών Κοπτερού, Διαλαμπής, Σάλπης, Γλυκονερίου, Φαναρίου, Μέσης, Γλυφάδας, Ιμέρου και σε περιοχές πέριξ των λιμνών Βιστωνίδας και Ισμαρίδας, της παραλίας Μέσης και Γλυφάδας, του Λιμανιού Ιμέρου και του Δέλτα του ποταμού Λίσσου (Φιλιουρή). Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν στις 6 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 2 το μεσημέρι.

Οι πολίτες παρακαλούνται να λαμβάνουν προφυλάξεις και, συγκεκριμένα, να μην κυκλοφορούν στο φυσικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού, για λόγους καθαρά προληπτικούς. Οι ίδιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν και για τα ζώα. Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή δε θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση που δεν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο αεροψεκασμός θα διενεργηθεί εντός των επομένων ημερών.

Από την Π.Ε. Ροδόπης τονίζεται ότι ιδιαίτερα αποφασιστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κουνουπιών, είναι η συνδρομή των πολιτών, οι οποίοι είναι σκόπιμο να λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή δημιουργίας εστιών στους ιδιωτικούς χώρους. Ενδεικτικά προτείνονται, η απομάκρυνση χόρτων, κούρεμα του γρασιδιού και θάμνων σε αυλές και οικόπεδα, η απομάκρυνση στάσιμων νερών από υδρορροές κι άλλα σημεία των κήπων και η χρήση αντικουνουπικού πλέγματος-σίτας σε αεραγωγούς κ.τ.λ.

Με αφορμή την εκκίνηση των δράσεων καταπολέμησης κουνουπιών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης δήλωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των κλιματολογικών συνθηκών και ειδικότερα την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας, κρίθηκε σκόπιμη, η διενέργεια ιχνηλάτισης για τις προνύμφες, μόλις, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι δράσεις καταπολέμησης κουνουπιών ξεκίνησαν και θα εξελιχθούν με σχέδιο και συστηματικά σε όλη την επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας. Αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της καταπολέμησης του φαινομένου είναι η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων κι ειδικότερα των πολιτών στην οποία προσβλέπουμε και φέτος».