Οι μαθητές από σήμερα θα έχουν τη δυνατότητα ολιγόλεπτης αφαίρεσης της μάσκας τους με ευθύνη των εκπαιδευτικών, όπως μετέδωσε το Open TV.

Συγκεκριμένα: Σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη, και σε χρόνο που οι μαθητές δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από τον/την εκπαιδευτικό, ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.

Ακόμη, στο διάλειμμα, σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρούν αποστάσεις.

Επίσης, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/άθλησης με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Εξάλλου, κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ), προκρίνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο επικοινωνίας. Οι συνοδοί μαθητών στα ΚΕΣΥ φέρουν υποχρεωτικά μη ιατρική μάσκα.