Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 62 ετών, άφησε η άξια ιατρός-αναισθησιoλόγος, Σοφία Παπαναστασίου, παρά την πολύμηνη μάχη που έδωσε για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη.

Η εκλιπούσα διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του “Σισμανόγλειου” Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θράκης, υπεύθυνη του Ιατρείου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς και ιδρύτρια και δραστήριο μέλος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ροδόπης, ούσα ιδιαιτέρως αγαπητή στην τοπική κοινωνία για την επιστημοσύνη της, τον ανθρωπισμό της, τη συμπόνοια του πάσχοντος. Είχε έμφυτη την προσφορά στην κοινότητα, γι΄αυτό άλλωστε είχε συμμετοχή και στα τοπικά κοινά, υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση ως νομαρχιακός σύμβουλος Ροδόπης την περίοδο 2002-2006.

Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από επιστολή της στον τοπικό Τύπο το 2016: “Οι υπηρεσίες ιατρικής οφείλουν να είναι υπηρεσίες με ξεκάθαρο ουμανιστικό χαρακτήρα εάν θέλουμε να είμαστε μια κοινωνία ανθρώπων. Οι αναχρονιστικοί κανόνες που χωρίζουν τους πολίτες με βάση οποιοδήποτε κριτήριο, πλην των καθαρά ανθρωπιστικών, για τις υπηρεσίες ιατρικής, δεν πρέπει να ισχύουν. Άλλωστε αυτή καθ’ αυτή η Ιατρική, φέρει την αρχή και τις ρίζες της βαθιά πίσω στον χρόνο, στην ιστορία του «καλού Σαμαρείτη». Είναι γνωστό ότι στον χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής και νοσοκομειακής ιατρικής δίνεται από τους εργαζόμενους καθημερινός αγώνας. Ο αγώνας αυτός είναι «υπέρ πάντων». Στη ζωή μου έδωσα όρκο σαν γιατρός, στα είκοσι τέσσερα χρόνια μου, τον οποίο τιμώ από οποιαδήποτε θέση. Δημιούργησα και υποστήριξα δομές επείγουσας ιατρικής για να προλαμβάνονται όσοι θάνατοι είναι προλήψιμοι, και δομές παρηγορητικής ιατρικής για καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, με τεράστια προσωπική προσπάθεια και εμμονή στον στόχο. Οι επιλογές και ο τρόπος που ζω και εργάζομαι, είναι τέτοιοι που με κάνουν να έχω το κεφάλι ψηλά”. 

Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο 18/12 στην Παλλήνη Αττικής.

Θερμά συλλυπητήρια από το inkomotini.news στην οικογένειά της.

πηγή φωτό: Χρόνος