Με τη θετική ψήφο των 18 συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης της “Κοινωνίας Πολιτών”, και των 2 παρόντων συμβούλων της παράταξης “Ξε-κίνημα για την πόλη”, εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής η αύξηση κατά 2 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό, των δημοτικών τελών καθαριότητας-φωτισμού, που σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Πολιτειάδη (βλ. video), οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός οτι η ΔΙΑΑΜΑΘ (φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων ΑΜ-Θ) έχει προχωρήσει σε αύξηση της ετήσιας χρέωσης για τη διαχείριση του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Κομοτηνής, από 460.000 ευρώ σε 1.512.000 ευρώ, καθώς από αρχές του έτους προβαίνει σε προεπεξεργασία των απορριμμάτων όπως επιβάλει σχετική ΚΥΑ.

“Όχι” ψήφισε ο Γιάννης Λεβέντης της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι 12 παρόντες σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης της “Σύμπραξης Προοπτικής”, οι 2 του “Σπάρτακου”, και οι 2 της “Πολη-τικής Ανατροπής”.

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Προοπτικής”, Αντώνης Γραβάνης, ανέφερε:

«Πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και οδοφωτισμού που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στην πόλη και τους οικισμούς. Η νέα διοίκηση του Δήμου, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, όπως οι ίδιοι επανειλημμένως έχουν δηλώσει, μάλλον δεν αντιλαμβάνεται την έλλειψη καθαριότητας στον Δήμο, θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για τους πολίτες. Να τους θυμίσουμε λοιπόν ότι υπάρχουν οικισμοί που το απορριμματοφόρο περνάει μία φορά τη βδομάδα, και σε κάποιους δεν περνάει ποτέ ενώ εμφανής είναι η έλλειψη καθαριότητας στις περισσότερες γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πόλης. Οφείλουν λοιπόν να προχωρήσουν πρωτίστως στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του στόλου που διαθέτουν, για καλύτερα αποτελέσματα και όχι να απαιτούν την αύξηση των τελών.
Ελλιπής διαχείριση, και στο θέμα της ανακύκλωσης, όπου εκτός από τους μπλε κάδους που παρέχονται από την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης καμία απολύτως πρωτοβουλία δεν έχει πάρει η διοίκηση του Δήμου για να ενισχυθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης, να δημιουργηθεί μία νέα αντίληψη σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ουδέποτε, τα τελευταία χρόνια τέθηκε θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα της ανακύκλωσης, παρά της εκκλήσεις που προηγήθηκαν. Ουδέποτε, υπήρξαν πολιτικές παρότρυνσης των δημοτών αλλά και δράσεων που θα επιβραβεύουν αυτούς που συνειδητά θέλουν να ανακυκλώνουν. Συνεπώς και το πολυσυζητημένο θέμα της ανακύκλωσης, είναι πάλι ευθύνη της διοίκησης. Στην περίπτωση του οδοφωτισμού, η κατάσταση στην πόλη και τους οικισμούς είναι επίσης κακή. Ελλιπής φωτισμός παντού, στις γειτονιές, στα χωριά, στους εμπορικούς δρόμους, ακόμη και στις πλατείες. Ενώ αδιαφορήσατε στην πρόταση μου, τον Ιανουάριο του 2017 όταν είχα προτείνει στο συμβούλιο να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με αυτά τύπου LED σε όλο το Δήμο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερα κόστη. Η ταύτιση λοιπόν της αύξησης των τελών που υποστηρίζετε, με την υποχρέωσή μας προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ ως μέλος της διοίκησης της οποίας αποτελεί και ο Δήμος Κομοτηνής δεν αποτελεί ελαφρυντικό της απόφασής σας. Πρόκειται για αύξηση, άσχετα αν δεν γινόταν να αποφευχθεί λόγω νόμου, την οποία ψηφίσατε και την αποδεχτήκατε αδιαμαρτύρητα σε προηγούμενο συμβούλιο. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ν. 4555/2018, οι ΦΟΔΣΑ, εκτός των άλλων, είναι αρμόδιοι για: Την εκπόνηση προγραμμάτων πρόληψης-μείωσης παραγωγής αποβλήτων, την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού στο σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη δημιουργία δράσεων και έργων, την προώθηση δράσεων και την υλοποίηση έργων που συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία. Πείτε μας μία δράση που έγινε στο Δήμο από τη ΔΙΑΑΜΑΘ με αυτούς τους σκοπούς ή πότε η διοίκηση διεκδίκησε, αυτά που οι δημότες πληρώνουν; Καμία διαμαρτυρία, καμία διεκδίκηση, καμία προσπάθεια για βελτίωση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας ούτε από ΔΙΑΜΑΘ, ούτε από Δήμο. Είναι βέβαιο, ότι η ως τώρα διαχείριση των πόρων από τα αντίστοιχα τέλη, μόνο ανταποδοτικότητα δεν είχε. Και η διαχείριση αυτής γίνεται αποκλειστικά με ευθύνη της διοίκησης. Σε καμία περίπτωση δε θα συνταχθούμε με τις λανθασμένες πολιτικές σας επιλογές και για το λόγο αυτό θα απέχουμε από την ψηφοφορία».