Απάντηση στην ανακοίνωση του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος χαρακτήρισε “εσφαλμένη, αβάσιμη και επικίνδυνη”, την αναστολή λειτουργίας τμήματος της Δ’ τάξης του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Πελεκητής λόγω κορωνοϊού, και ζήτησε το κλείσιμο όλης της σχολικής μονάδας, εξέδωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

Τονίζοντας οτι η ενέργεια του δημάρχου “μόνο ανησυχία και φόβο προκαλεί στην κοινωνία”, και διαμηνύοντας πως “δεν θα αποδεχτούμε επανάληψη ανάλογου περιστατικού”, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης εξηγεί τη διαδικασία λήψης της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του τμήματος στο σχολείο της Πελεκητής.

  • Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

“Αναφορικά με τοποθετήσεις αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, ειδικότερα της Δ΄ τάξης του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πελεκητής, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε σωστά την τοπική κοινωνία προς αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων. Με την παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν. 4.722/2020, ανετέθη στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης η έκδοση απόφασης αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων λόγω κρουσμάτων COVID 19,  αφού προηγηθεί η γνώμη της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας. Κατόπιν διαπίστωσης θετικού κρούσματος σε εκπαιδευτικό που υπηρετεί στην παραπάνω σχολική μονάδα, πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ στη σχολική μονάδα. Ακολούθησε η γνώμη-πρόταση της Διεύθυνσης Υγείας, που πρότεινε την αναστολή του τμήματος, σύμφωνα με την οποία η Διεύθυνσή μας εξέδωσε την απόφαση αναστολής. Τα όσα αναφέρονται από τον Δήμαρχο Ιάσμου δεν σχετίζονται με την τήρηση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, αφού επιχειρήματα του τύπου ότι ο οικισμός είναι πυκνοκατοικημένος ή ότι ο εκπαιδευτικός ήρθε σε επαφή με μαθητές/τριες άλλων τάξεων, δεν ευσταθούν. Επίσης, ο αύλειος χώρος του σχολείου είναι από τους μεγαλύτερους σε αναλογία με το μαθητικό δυναμικό του σχολείου των 63 μαθητών/τριών. Κατανοούμε το ενδιαφέρον και τις επιφυλάξεις των δημοτικών αρχόντων για τους δημότες τους, όμως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς που ενδιαφέρεται και μεριμνά για την ασφαλή φοίτηση των μαθητών/τριών της Ροδόπης, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τηρώντας πιστά όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Εν προκειμένω, εάν υπάρχουν περιστατικά και ζητήματα που αγνοούμε και τα γνωρίζει ο κος Δήμαρχος, τον παρακαλούμε να τα κατονομάσει, για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, η απόφασή μας εκδόθηκε τηρώντας τις κείμενες διατάξεις, γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός της απόφασης ως επικίνδυνη, μόνο ανησυχία και φόβο προκαλεί στην κοινωνία και δεν θα αποδεχτούμε επανάληψη ανάλογου περιστατικού”.

  • Η ανακοίνωση του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν
“Στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, η οποία έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία σχολείων ή τάξεων λόγω κορωνοϊού, και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ροδόπης, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά, μεταφέραμε ότι:
• Η περιοχή Αμαξάδων-Πελεκητής είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη.
• Η εκπαιδευτικός που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό είχε επαφή και με μαθητές άλλων τάξεων και δασκάλους. 
• Σε αντίθεση με τις συνθήκες εκπαίδευσης στην πόλη, στα σχολεία των οικισμών οι μαθητές όλων των τάξεων βρίσκονται σε στενή επαφή εντός του ιδίου κτηρίου. 
• Οι μαθητές όλων των τάξεων προαυλίζονται στον ίδιο χώρο. 
ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΜΕ, ΜΕΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ.
Πάρα ταύτα, η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, για την αναστολή λειτουργίας μόνο της 4ης τάξης του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πελεκητής έως τις 09/11/2020, είναι εσφαλμένη, αβάσιμη και επικίνδυνη”.