“Με πολύ «θόρυβο», αλλά χωρίς περιεχόμενο, οι προτάσεις του κ. Γραβάνη”, τονίζει ο επικεφαλής της “Κοινωνίας Πολιτών” Γιάννης Γκαράνης, σε απάντησή του στις προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της “Σύμπραξης Προοπτικής” περί ενεργειών που μπορούν να καταστήσουν την Κομοτηνή “έξυπνη πόλη”.

Στην απάντησή του ο κ. Γκαράνης απαριθμεί τις δράσεις που η δημοτική αρχή είτε ήδη υλοποιεί είτε έχει ήδη δρομολογήσει:

“Ο κ. Γραβάνης, προφανώς, δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Δήμο Κομοτηνής και στον τόπο μας και παρασύρεται σε ενέργειες που δημιουργούν θόρυβο, αλλά στερούνται περιεχομένου.

Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση επέλεξε να προτείνει δράσεις που ήδη υλοποιούμε.

Για την ακρίβεια:

Για το δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε πλατείες, κοινόχρηστους χώρους, σχολεία, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και οικισμούς.
• Ως Δήμος Κομοτηνής έχουμε κερδίσει voucher για 15.000 ευρώ στην πρωτοβουλία wifi4EU και πρόκειται να εγκατασταθούν 10 σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.
• Στον σχεδιασμό του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.712.363 €, προβλέπεται η εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας», που αφορά στην εγκατάσταση εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο στην περιοχή της αγοράς γύρω από την οδό Ερμού.
• Ως Δήμος Κομοτηνής καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 409.000 € στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΕΠΑΝΕΚ, η οποία βρίσκεται ήδη σε φάση αξιολόγησης. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει δράσεις όπως: ανάπτυξη προηγμένου δικτύου σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi AccessPoints), εγκατάσταση δύο ψηφιακών οθονών εξωτερικού χώρου και συστήματος διανομής περιεχομένου (digitalsignage), ανάπτυξη οδηγού πόλης (e-guide).
• Όσον αφορά το wifi στα σχολεία, επιφυλασσόμαστε, καθώς, μάλλον, θα ήταν αντιπαιδαγωγική δράση…

Για το ΑΤΜ πιστοποιητικών και την ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών για την ταχύτερη και εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση του δημότη.
• Μετά τη μετακίνηση από την πύλη Ερμής στο g-Cloud και την ενοποίηση των συστημάτων των ΚΕΠ, τα πιστοποιητικά θα διακινούνται ψηφιακά. Το κεντρικό κράτος θα κάνει την αναβάθμιση των ΚΕΠ. Αυτό που περιγράφει ο κ. Γραβάνης είναι μια ενδιάμεση κατάσταση, η οποία ωστόσο, πλέον, δεν έχει νόημα με την καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής και της ηλεκτρονικής διακίνησης των εγγράφων.

Για τις έξυπνες εφαρμογές αναφορικά με τη συλλογή απορριμμάτων, τον ηλεκτροφωτισμό και την εγκατάσταση συστήματος στάθμευσης με αισθητήρες.
• Έχουμε εγκαταστήσει στον στόλο των απορριμματοφόρων σύστημα καταγραφής και ηλεκτρονικής διαχείρισης, που είναι πιο χρήσιμο και πιο αποδοτικό από την εγκατάσταση αισθητήρων σε όλους τους κάδους.
• Στον σχεδιασμό του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου προβλέπουμε τοποθέτηση αισθητήρων στους κάδους της οδού Ορφέως (στην αφετηρία των αστικών).
• Ενόψει του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης, έχουμε ολοκληρώσει πλήρη μελέτη προϋπολογισμού 820.000 € για «Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης» για την εξυπηρέτηση του κέντρου της πόλης, το οποίο περιλαμβάνει 1.093 θέσεις στάθμευσης με αισθητήρες , σύστημα διαδικτυακής σύνδεσης, εφαρμογές smart phone, ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης κλπ.
• Στον σχεδιασμό του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου προβλέπουμε την εγκατάσταση πιλοτικά 48 αισθητήρων σε θέσεις στάθμευσης (38 στην οδό Ορφέως και 10 στην οδό Κανάρη).
• Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής δρομολογεί τη διάθεση 20 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία πανελλαδικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται τις θέσεις στάθμευσης σε όλους τους μεγάλους Δήμους της χώρας. Βέβαια, το σοβαρό θέμα που ανακύπτει είναι το ποιος θα διαχειρίζεται το σύστημα με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον Δήμο…
• Ως Δήμος Κομοτηνής καταθέσαμε πρόταση χρηματοδότησης ύψους 409.000 € στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΕΠΑΝΕΚ, η οποία βρίσκεται ήδη σε φάση αξιολόγησης. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει δράσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού.

Για την εφαρμογή καταγραφής και υποβολής αιτημάτων, προτάσεων και παραπόνων των δημοτών.
• Λειτουργούμε τη Γραμμή cline και το επόμενο στάδιο είναι η δημιουργία του γραφικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά και το feedback στον δημότη.

Για το σύστημα τηλεϊατρικής
• Εφαρμόζουμε ήδη πιλοτικό σύστημα τηλεϊατρικής μέσω του προγράμματος e-health monitoring, για 100 άτομα. Το θέμα, ωστόσο, είναι πολύπτυχο, καθώς αφενός , υφίστανται ζητήματα αρμοδιότητας και αφετέρου, υπάρχει η αναγκαιότητα 24ωρης παρακολούθησης του δικτύου, που συνήθως απαιτούν τα συστήματα τηλεϊατρικής, κάτι που προϋποθέτει τεκμηριωμένη κοστολόγηση, που προφανώς ο κ. Γραβάνης δεν έχει κάνει… Λόγου χάρη, αν μια τέτοια δράση αφορά σε 5.000 άτομα, το κόστος υπολογίζεται σε 1,5 εκ. € για εξοπλισμό και σίγουρα πάνω από 250.000 ετησίως για συντήρηση, βάσεις δεδομένων, προσωπικό…

Επιπροσθέτως, και όσον αφορά τη ΔΕΥΑΚ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜ-Θ σε εντάξεις έργων, καθώς από το 2011 μέχρι σήμερα δρομολογήσαμε και υλοποιήσαμε έργα και δράσεις που υπερβαίνουν σε προϋπολογισμό (προ ΦΠΑ) τα 102.000.000 €, χρησιμοποιώντας κάθε πηγή διαθέσιμης χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, LIFE. κ.λπ.):
• Αναπτύσσουμε εκτεταμένο δίκτυο τηλεμετρίας–τηλεδιοίκησης στο δίκτυο ύδρευσης.
• Τοποθετούμε «έξυπνα υδρόμετρα» πιλοτικά στην παραλιακή ζώνη (Φανάρι, Αρωγή – Παραλία Μέσης), έχοντας καταθέσει πρόταση στο πρόγραμμα «LIFE–IP AdaptInGR» και με το σχετικό συμφωνητικό υλοποίησης να έχει ήδη υπογραφεί.
• Εκπονούμε μελέτη εγκατάστασης «έξυπνων φρεατίων» στο δίκτυο ομβρίων στο σύνολο της πόλης της Κομοτηνής.
• Έχουμε ολοκληρώσει πλήρη μελέτη γεωργίας ακριβείας στην άρδευση για το σύνολο των οικισμών, προϋπολογισμού 1.000.000 €.

Επιπλέον, και πέρα από τα παραπάνω:
• Με το πρόγραμμα CHIC δημιουργούμε εφαρμογές virtual reality και apps για παιδιά για να γνωρίζουν τα οικόσημα του Δήμου.
• Μέσω του προγράμματος Steps (ERASMUS+) συμμετέχουμε σε ερευνητικό σχήμα, που δημιουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα ασύγχρονης απομακρυσμένης, μη τυπικής εκπαίδευσης, για μαθητές, νέους, κ.λπ.
• Ψηφιοποιούμε με ίδιους πόρους, τα αρχεία που αφορούν στη δημοτική περιουσία.
• Έχουμε καταθέσει πρόταση στην αναμόρφωση της ΟΧΕ Εγνατίας με τίτλο: “Ολοκληρωμένη ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κομοτηνής”, όπου θα υλοποιηθούν τα εξής:
 Εικονικές περιηγήσεις υψηλής ανάλυσης 360 μοιρών.
 Δυναμική, καινοτόμος, ψηφιακή, διαδραστική τουριστική εφαρμογή για φορητές συσκευές.
 Ενημερωτικά βίντεο σημαντικών μνημείων της πόλης με τη χρήση τρισδιάστατων μακετών και τεχνικών σχεδιοκίνησης.
 Πανοραμικές εικονικές περιηγήσεις υψηλής ανάλυσης.
 Τρίγλωσση ενημερωτική πύλη ανάδειξης του έργου (στα αγγλικά, στα ελληνικά και στα βουλγαρικά).

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι κατά το παρελθόν, όπου ο κ. Γραβάνης κατείχε θέσεις διοικητικής ευθύνης στον Δήμο Κομοτηνής, χάθηκαν μεγάλες και σημαντικές ευκαιρίες για την υλοποίηση «έξυπνων δράσεων» μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων («Κοινωνία της πληροφορίας», «Ψηφιακή Σύγκλιση», ΕΣΠΑ 2007-2013).