Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι της Ροδόπης

Τι απαντά ο υφυπουργός Οικονομίας στον Ιλχάν Αχμέτ.
rodopi

Οι οικισμοί της Ροδόπης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου συμπεριλαμβάνονται κατά το πλείστον στα μέτρα των αρμοδίων φορέων για παρατάσεις σε φορολογικές υποχρεώσεις κλπ, σύμφωνα με απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και λοιπών αρμόδιων, σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησης, λόγω των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που έχουν διαμορφωθεί σε περιοχές της χώρας, εξαιτίας των πυρκαγιών, και με σκοπό τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους και την αξιοποίηση ευνοϊκών ρυθμίσεων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησαν στην έκδοση σχετικών αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων. Ελήφθη υπόψη ότι οι πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα την απορρύθμιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στις πληγείσες περιοχές η οποία έπρεπε να αποκατασταθεί.

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι της ΡοδόπηςΜεταξύ άλλων, λοιπόν, οι πυρόπληκτοι της Ροδόπης απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα έτη 2023, 2024 και 2025 τα κτίσματα μετά του αναλογούντος οικοπέδου που ευρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον μήνα Ιούλιο 2023 έως και την 25η Ιουλίου 2023 και για τις οποίες εκδίδονται αποφάσεις του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξή τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επίσης: α) παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής και αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων με κύρια κατοικία ή έδρα ή επαγγελματική εγκατάσταση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές για χρονικό διάστημα έξι μηνών (Α. 1115/2023). Οι νέες προθεσμίες καθορίζονται από 17 έως 23 Ιανουαρίου 2024. Και β) παρατείνονται οι προθεσμίες εκπλήρωσης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φόρων μεταβίβασης Κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων για τους φορολογούμενους που έχουν την έδρα ή υποκατάστημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας ή την κατοικία τους στις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές τον Ιούλιο 2023 (Α. 1112/2023). Η νέα προθεσμία για τους πληγέντες υπόχρεους είναι η 31η Αυγούστου 2023.

Για όλες τις αναλυτικές ρυθμίσεις οι πυρόπληκτοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τους οικείους Δήμους ή τους λογιστές τους.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood