Απ΄ τις βουνοκορφές της Πίνδου στη Ροδόπη

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης παρουσίασε στην Κομοτηνή το βιβλίο της Σταματίας-Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου «Μονοπάτια διασποράς Ελλήνων Βλαχόφωνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».
Β2

Την παρουσίαση του βιβλίου της Σταματίας-Χαρίκλειας Μαργαριτοπούλου, «Μονοπάτια διασποράς Ελλήνων Βλαχόφωνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», στην Κομοτηνή, διοργάνωσε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης στο Τσανάκλειο Μέγαρο.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, και μίλησαν για αυτό ο φιλόλογος, συγγραφέας και ποιητής Θανάσης Μουσόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού χώρου στο τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Βασίλειος Δαλκαβούκης, και η Δρ Λαογραφίας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Γ.Φ.Π.Π.Π.Χ. του Δ.Π.Θ.. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας του Βαλκανικού Χώρου στο τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ Δρ Αικατερίνη Μάρκου.

Η εκδήλωση ταξίδεψε τους παριστάμενους από τις βουνοκορφές της Πίνδου στη σκιά της Ροδόπης με όχημα ένα οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο αρχείο και μαρτυρίες της περιόδου του 16ου–20υ αιώνα.

Το βιβλίο αποτελείται από:

  • ιστορική έρευνα σε τεκταινόμενα τεσσάρων αιώνων,
  • πλούσιο φωτογραφικό υλικό, και
  • πλήθος τεκμηρίων και αποδείξεων (έγγραφα στην ελληνική, τουρκική, βουλγαρική και γαλλική γλώσσα) που ισχυροποιούν τους ισχυρισμούς της συγγραφέως ότι δεν αποτελούν πλάσματα της φαντασίας της, ούτε δοξασίες και πιστεύω της, και ότι τα όσα καταθέτει είναι όλα αληθινά, γεγονότα, συμβεβηκότα.

Το παλαιότερο μάλιστα έγγραφο χρονολογείται από το 1862.

«Δεν ξέρω πώς διασώθηκε αυτό το αρχείο, σαν από θαύμα αν αναλογιστεί κανείς τα χρόνια που πέρασαν, τους πολέμους και τις βουλγαρικές κατοχές», σημείωσε μεταξύ άλλων η συγγραφέας.

Στο τέλος της βιβλιοπαρουσίασης το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ηπειρωτών παρουσίασε χορούς των Βλάχων  της Πίνδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Κυριαζής, η πρόεδρος της ΔΕΚΕΠΑ Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, ο πρόεδρος της Φιλιπρόοδης Ένωσης Ξάνθης Απόστολος Τσότσος, και μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ηπειρωτών.

Απ΄ τις βουνοκορφές της Πίνδου στη Ροδόπη Απ΄ τις βουνοκορφές της Πίνδου στη Ροδόπη

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood