Σημαντικές θέσεις και προτάσεις για μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ξεκάθαρη διοίκηση στο Δήμο Κομοτηνής είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Γραβάνης, στο πλαίσιο του debate που προβλήθηκε χθες το βράδυ από τη Δέλτα Τηλεόραση.

Στην εκπομπή, που πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Καναλιού και της δημοσιογράφου, Μαρίας Αμπατζή, προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών του δήμου, έγινε χωρίς τη συμμετοχή του επικεφαλής της «Κοινωνίας Πολιτών», Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος ακύρωσε την παρουσία του, την τελευταία στιγμή.

Ο Αντώνης Γραβάνης, με σαφήνεια και αποφασιστικότητα επικοινώνησε τις απόψεις του στους συνδημότες μας, στους επιμέρους τομείς, που τέθηκαν από τη δημοσιογράφο και στους οποίους κλήθηκαν να απαντήσουν και οι συνυποψήφιοί του: Τάσος Βαβατσικλής, Ελένη Λαφτσή, Γιάννης Λεβέντης και Κώστας Καραΐσκος.  

Το διακύβευμα της 26ης Μαΐου

Ο υποψήφιος Δήμαρχος με το συνδυασμό «Σύμπραξη Προοπτικής», αφού έθιξε τα κακώς κείμενα της απερχόμενης διοίκησης, επισημαίνοντας τα πολλά προβλήματα που έχουν προκληθεί στην πόλη και τους οικισμούς, κατά την οκταετή θητεία της, χαρακτήρισε αναγκαία την αλλαγή σελίδας, ώστε από τη «διοίκηση της στασιμότητας» να μεταβούμε σε μια «διοίκηση σύγχρονη, με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, έτοιμη να επιλύσει όλα τα συσσωρευμένα ζητήματα».

Βασικές αρχές αυτής της διοίκησης είναι:

  • Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
  • Η ενίσχυση της τοπικής Οικονομίας
  • Η κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών

Η μεταρρύθμιση «Κλεισθένης» και η ανάδειξη των Τοπικών Συνελεύσεων των Οικισμών

Θετική χαρακτήρισε τη δυνατότητα τοπικών συνελεύσεων στους οικισμούς, σημειώνοντας, πως η άμεση δημοκρατία, εφόσον αξιοποιηθεί από τους πολίτες μπορεί να ενισχύσει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπενθύμισε όμως, ότι «και η μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” προέβλεπε την ενδυνάμωση των Τοπικών Συμβουλίων, ωστόσο, ο θεσμός, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά έφτασε να απαξιωθεί, εξαιτίας της αδιαφορίας στα προβλήματα των οικισμών από τη διοίκηση του δήμου».

Ο Αντώνης Γραβάνης υπογράμμισε τα σημαντικά ζητήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν τα χωριά του δήμου Κομοτηνής, αναφέροντας μεταξύ άλλων, τα ελλιπή έργα υδροδότησης και αποχέτευσης, τους παρατημένους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, τις ελλιπείς και σε πολλές περιπτώσεις πλημμελείς παιδικές χαρές που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.

Επίσης, τόνισε χαρακτηριστικά πως η διοίκηση δεν έχει καταφέρει να ενισχύσει την Αγροτική Οικονομία  και την κοινωνική συνοχή και άρα έχει αποτύχει στο μείζον ζήτημα της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη –που είναι και το ζητούμενο.

Οι Προτεραιότητες «την επόμενη μέρα»

Ο δήμος Κομοτηνής έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία εάν αναδειχθούν, μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να επιφέρουν στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία του τόπου μας, τόνισε ο Αντώνης Γραβάνης, σημειώνοντας πως η Κομοτηνή έχει τις δυνατότητες να αναδειχθεί σε πόλο έλξης επισκεπτών και τουριστών.

Αναφέρθηκε στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα, όπου και κατέθεσε τις προτάσεις του συνδυασμού του, σχετικά με τις Προοπτικές του Τουρισμού και την Τοπική Οικονομία του Δήμου, στο Φανάρι, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το μείζον αναπτυξιακό θέμα για την περιοχή μας.

Επίσης, πρότεινε την ανάδειξη της ιστορικότητας της Κομοτηνής, την ανανέωση και θεσμοθέτηση κύκλων εκδηλώσεων, αλλά και την αξιοποίηση επιμέρους χώρων φυσικού κάλλους, πολιτιστικής και πολυπολιτισμικής αξίας του δήμου Κομοτηνής.

«Η μόνιμη επωδός της διοίκησης είναι στην ουσία, οι δικαιολογίες: δεν υπάρχουν χρήματα, δεν έχουμε το κατάλληλο προσωπικό, δε βοηθούν οι καιρικές συνθήκες… Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε συνεχώς με τα χέρια ψηλά.

Ναι, το πλαίσιο είναι δύσκολο. Ναι, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρά προσχώματα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Όμως πρέπει να αντισταθούμε. Διαφορετικά, θα χαθούμε.

Για να απομακρυνθούμε από αυτήν τη δυσοίωνη, αλλά δυστυχώς, φυσική κατάληξη απαιτείται ρεαλιστικός και τεκμηριωμένος σχεδιασμός.

Αποσαφηνίζοντας το στόχο και δημιουργώντας ένα οργανωμένο σχέδιο για την επίτευξή του, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία υπάρχουν, ώστε να αναδείξουμε τον όμορφο και ιδιαίτερο τόπο μας».

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης χρόνιων προβλημάτων που αγκυλώνουν την καθημερινότητα, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου, όπως:

-Τις παρεμβάσεις στο κυκλοφοριακό, τις διανοίξεις, τους αναξιοποίητους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους ώστε να σχεδιαστεί ο δήμος Κομοτηνής της επόμενης δεκαετίας, αλλά και

-Την εκμετάλλευση νέων πηγών ενέργειας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και παράλληλα, την προστασία του περιβάλλοντος

«Στο δήμο Κομοτηνής, κανένα σχολείο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ώστε να μειωθεί το υπερβολικό κόστος του πετρελαίου, που τινάζει τους σχολικούς προϋπολογισμούς στον αέρα, όπως και είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν έχουμε κάνει αντικατάσταση του οδοφωτισμού του δήμου, παρότι υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα, που όμως δεν έχουμε εκμεταλλευτεί», υπογράμμισε.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής επισήμανε, τέλος, πως η καθημερινότητα του πολίτη, θα πρέπει να είναι ανεμπόδιστη και δημιουργική, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική, μια έννοια, όπως είπε, η οποία απαιτείται να μπει στο δημόσιο διάλογο:

«Είναι σημαντικό, υπογράμμισε, «να βάλουμε την αισθητική στο δήμο μας, να ομορφύνουμε την πόλη και τους οικισμούς μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι, ως τελικοί χρήστες, θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι και ασφαλείς».