Σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης, τονίζει:

“Δεν εγκρίθηκε τελικά η πρόταση του Δήμου Κομοτηνής για το πρόγραμμα «Ανοιχτά  Κέντρα Εμπορίου», που είχε ως στόχο την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά και τη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό στις βιτρίνες των καταστημάτων της συγκεκριμένης περιοχής.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι έμποροι, με την υποστήριξη του Συλλόγου τους, συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα, συλλέγοντας τα δικαιολογητικά που η διαδικασία απαιτούσε. Και πίστεψαν πως ήταν έτοιμοι να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, που θα αναβάθμιζε ως ένα σημείο, τις επιχειρήσεις τους.

Τώρα βλέπουν ότι αυτή η ευκαιρία έχει χαθεί, επειδή ο δήμος δεν κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο!

Μάλιστα,  η διοίκηση είχε προφανώς προβλέψει την αδυναμία της να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα -αν και αποτελούσε προτεραιότητά της- και… προανήγγειλε ένα plan b, ώστε τουλάχιστον να μη χαθεί η αναγκαία ανάπλαση του ιστορικού κέντρου…

Να υπενθυμίσουμε ότι η Δράση για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.712.363 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και περιλάμβανε την αναβάθμιση των οδών Ανδρούτσου, Ορφέως, Ερμού, Συντάγματος Κρητών, Βασ. Παύλου, Πλατεία Ηφαίστου, Κανάρη, Κοραή.

Επίσης, στο πλαίσιο της Δράσης, προβλεπόταν και η εκτέλεση του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας», που αφορά στην εγκατάσταση εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο στην περιοχή της αγοράς γύρω από την οδό Ερμού.

Η απερχόμενη διοίκηση είχε αναφερθεί μάλιστα, ασκώντας κριτική στις θέσεις της «Σύμπραξης Προοπτικής» για την «Έξυπνη Πόλη», στο σχεδιασμό του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου, εξαγγέλλοντας την τοποθέτηση αισθητήρων στους κάδους της οδού Ορφέως, αλλά και την εγκατάσταση 48 αισθητήρων σε θέσεις στάθμευσης, στις οδούς Ορφέως και Κανάρη.

Υποσχέθηκε, δηλαδή, δράσεις, για τις οποίες δεν είχε πάρει, ακόμη, την απαιτούμενη έγκριση.

Την οποία και δεν πήρε, τελικά…

Η πολιτική των εντυπώσεων, της εύκολης παροχολογίας και των ασχεδίαστων «θα» την εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Την εκθέτουν απέναντι στους επαγγελματίες, οι οποίοι παγιώνουν την κοινή πεποίθηση πως ο δρόμος της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας δεν περνά μέσα από την απερχόμενη διοίκηση, αλλά και απέναντι στους πολίτες που αντιλαμβάνονται πως η δημαγωγία δεν οδηγεί το Δήμο Κομοτηνής στο μέλλον που του αξίζει”.