Στην Κομοτηνή φιλοξενήθηκε η 3η Τεχνική Συνάντηση του διασυνοριακού έργου «Flood Protection / Αντιπλημμυρική Προστασία», το οποίο υλοποιούν οι εξής επτά εταίροι: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, και οι Νομαρχίες της Βουλγαρίας Blagoevgrad, Smolyan, Kardzhali και Haskovo.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, οι Νομάρχες του Blagoevgrad, Biser Mihaylov, του Haskovo, Stanislav Dechev, του Kardzhali, Nikola Chanev, και του Smolyan, Nedyalko Slavov, εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών και των επτά εταίρων, καθώς και το στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», Δημήτρης Λιάτσης.

Το έργο «Flood Protection» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020», και περιλαμβάνει έργα υποδομής μικρής κλίμακας στις λεκάνες απορροής των ποταμών Στρυμόνα, Έβρου και Άρδα, και στη Λίμνη Κερκίνη, καθώς και έργα εγγείων βελτιώσεων για την ενίσχυση της αντοχής του οικοσυστήματος της περιοχής.

Στόχος του έργου είναι η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινόμενων που σημειώνονται στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, και τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μονομερώς από την κάθε χώρα. Σχεδόν το σύνολο των έργων υποδομής που εντάσσονται στο «Flood Protection» έχει δημοπρατηθεί, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στις “κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς σε Ελλάδα και Βουλγαρία αναφορικά με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, οι οποίες έχουν σημαντικές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες”. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η υλοποίηση των διασυνοριακών έργων έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναδεικνύει τη δέσμευση των αρχών της περιοχής να εργαστούν από κοινού για ισόρροπη ανάπτυξη, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον”.