Εντονότατες αντιδράσεις από τους ερασιτέχνες ψαράδες έχει προκαλέσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την ερασιτεχνική-αθλητική αλιεία.

Στα σχόλια που μπορεί κανείς να διαβάσει κάτω από επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, γίνεται σαφές πως οι ερασιτέχνες αλιείς θεωρούν ότι οι διατάξεις που προωθούνται προστατεύουν τους επαγγελματίες ψαράδες και όχι το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι επίμαχες διατάξεις και οι αλλαγές

Η πρώτη νέα διάταξη, του άρθρου 4, αφορά στην απαγόρευση χρήσης τηλεκατευθυνόμενου μέσου. Αυτό σημαίνει πως οι ερασιτέχνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά σκαφάκια που μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση το δόλωμα ώστε να ψαρέψουν σε βαθύτερα νερά και να διεκδικήσουν να πιάσουν ένα μεγαλύτερο ψάρι.

Εκεί που έχει προκληθεί η μεγαλύτερη αντίδραση, είναι στο άρθρο 5 όπου αίσθηση προκαλεί η απαγόρευση χρήσης ζωντανών δολωμάτων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και προτιμώνται από τη συντριπτική πλειονότητα των ερασιτεχνών ψαράδων.

Ακόμη, στο ίδιο άρθρο, μειώνονται στο μισό (150) τα αγκίστρια που μπορεί να έχει το παραγάδι ενός ερασιτέχνη, ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αγκιστριών αφορά κάθε άτομο μέσα στη βάρκα. Πλέον το 150 είναι το μάξιμουμ, ανεξάρτητα το πόσοι είναι οι ψαράδες σε μία βάρκα.

Όσον αφορά στο ψαροντούφεκο, προστίθεται και ο Απρίλιος στους μήνες που απαγορεύεται (μαζί με τον Μάιο, όπου οι ερασιτέχνες έλεγαν ότι ήταν ήδη παράλογη η απαγόρευση για τον έναν μήνα).

Στο άρθρο 6 μειώνονται τα κιλά των ψαριών που μπορεί να αλιεύσει ο ερασιτέχνης ημερησίως.

Συγκεκριμένα:

α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelus spp) έως 2 άτομα του είδους πίγγα/πίγκα (Mycteroperca rubra), και συνολικά έως δύο 2 άτομα από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης

β) έως 3 άτομα του είδους συναγρίδα (Dentex dentex), έως 3 άτομα του είδους φαγκρί (Pagrus pagrus), έως 3 άτομα του είδους τσαούσι/τσαούσης (Dentex gibbosus), και συνολικά έως 3 άτομα από όλα τα είδη της παρούσας περίπτωσης.

γ) έως δύο 2 άτομα του είδους χταπόδι (Octopus vulgaris), έως 2 άτομα του είδους κολοχτύπα/αστακούδια (Scyllarides lattus).

Ποια είδη δεν υπόκεινται σε περιορισμούς

Πάντως, δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, τα δηλητηριώδη και τοξικά ψάρια: Γερμανός (Siganus luridus), Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), Λεοντόψαρο (Pterois miles).

πηγές: gr.euronews.com, boatfishing.gr

επιμέλεια: inkomotini.news