Αντιδρούν έντονα οι ερασιτέχνες ψαράδες στην απαγόρευση του ζωντανού δολώματος

Καθώς και στην απαγόρευση χρήσης τηλεκατευθυνόμενου μέσου, στη μείωση των αγκιστριών των παραγαδιών, και σε άλλες διατάξεις του υπό διαβούλευση νέου νομοσχεδίου.
psarema-poies-apagoreyeis-proteinei-to-yaat-sto-neo-schedio-nomoy-1

Εντονότατες αντιδράσεις από τους ερασιτέχνες ψαράδες έχει προκαλέσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την ερασιτεχνική-αθλητική αλιεία.

Στα σχόλια που μπορεί κανείς να διαβάσει κάτω από επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου, γίνεται σαφές πως οι ερασιτέχνες αλιείς θεωρούν ότι οι διατάξεις που προωθούνται προστατεύουν τους επαγγελματίες ψαράδες και όχι το θαλάσσιο περιβάλλον.

Οι επίμαχες διατάξεις και οι αλλαγές

Η πρώτη νέα διάταξη, του άρθρου 4, αφορά στην απαγόρευση χρήσης τηλεκατευθυνόμενου μέσου. Αυτό σημαίνει πως οι ερασιτέχνες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γνωστά σκαφάκια που μεταφέρουν σε μεγάλη απόσταση το δόλωμα ώστε να ψαρέψουν σε βαθύτερα νερά και να διεκδικήσουν να πιάσουν ένα μεγαλύτερο ψάρι.

Εκεί που έχει προκληθεί η μεγαλύτερη αντίδραση, είναι στο άρθρο 5 όπου αίσθηση προκαλεί η απαγόρευση χρήσης ζωντανών δολωμάτων που χρησιμοποιούνται κατά κόρον και προτιμώνται από τη συντριπτική πλειονότητα των ερασιτεχνών ψαράδων.

Ακόμη, στο ίδιο άρθρο, μειώνονται στο μισό (150) τα αγκίστρια που μπορεί να έχει το παραγάδι ενός ερασιτέχνη, ενώ καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι ο αριθμός των αγκιστριών αφορά κάθε άτομο μέσα στη βάρκα. Πλέον το 150 είναι το μάξιμουμ, ανεξάρτητα το πόσοι είναι οι ψαράδες σε μία βάρκα.

Όσον αφορά στο ψαροντούφεκο, προστίθεται και ο Απρίλιος στους μήνες που απαγορεύεται (μαζί με τον Μάιο, όπου οι ερασιτέχνες έλεγαν ότι ήταν ήδη παράλογη η απαγόρευση για τον έναν μήνα).

Στο άρθρο 6 μειώνονται τα κιλά των ψαριών που μπορεί να αλιεύσει ο ερασιτέχνης ημερησίως.

Συγκεκριμένα:

  • Κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι 4 κιλά αλιεύματα ανά ημέρα, συν ένα επιπλέον άτομο ανεξαρτήτως βάρους. Οι παραπάνω ποσότητες δεν πρέπει να υπερβαίνονται ανά πάσα στιγμή.
  • Στα αλιεύματα της παρ. 1 επιτρέπεται να περιλαμβάνονται, εφόσον δεν παραβιάζεται η οριζόμενη στην παράγραφο αυτή μέγιστη ποσότητα αλιευμάτων:

α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelus spp) έως 2 άτομα του είδους πίγγα/πίγκα (Mycteroperca rubra), και συνολικά έως δύο 2 άτομα από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης

β) έως 3 άτομα του είδους συναγρίδα (Dentex dentex), έως 3 άτομα του είδους φαγκρί (Pagrus pagrus), έως 3 άτομα του είδους τσαούσι/τσαούσης (Dentex gibbosus), και συνολικά έως 3 άτομα από όλα τα είδη της παρούσας περίπτωσης.

γ) έως δύο 2 άτομα του είδους χταπόδι (Octopus vulgaris), έως 2 άτομα του είδους κολοχτύπα/αστακούδια (Scyllarides lattus).

  • Επιπλέον των οριζόμενων στην παρ. 1, επιτρέπεται η αλιεία μέχρι 20 συνολικά ατόμων αχινών (Paracentrotus lividus) ανά ημέρα και ανά ερασιτέχνη αλιέα, και μέχρι 30 συνολικά ατόμων αχινών ανά ημέρα και ανά μέσο άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας.

Ποια είδη δεν υπόκεινται σε περιορισμούς

Πάντως, δεν υπόκεινται σε περιορισμούς, τα δηλητηριώδη και τοξικά ψάρια: Γερμανός (Siganus luridus), Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), Λεοντόψαρο (Pterois miles).

πηγές: gr.euronews.com, boatfishing.gr

επιμέλεια: inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood