Την απόσυρση του νομοσχεδίου “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”, ζητά η “Πρωτοβουλία Ροδόπης ενάντια στο νέο περιβαλλοντικό νόμο” με ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει:

“Με αφορμή την ψήφιση του νέου αντί–περιβαλλοντικού νόμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 14/6/20 η πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας Ροδόπης, με σκοπό να συζητήσουμε τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος. Να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε, ώστε στις επόμενές μας συναντήσεις να αποφασιστούν οι βασικοί άξονες που θα κινηθούμε, στα πλαίσια της προστασίας της φύσης. Βρεθήκαμε στη θέση «Φυλάκιο Μαχαίρα» (700 μ.), όπου στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει τοποθετημένος σταθμός μέτρησης αιολικού δυναμικού (κεραία) με σκοπό την μελλοντική εγκατάσταση αιολικού σταθμού (σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας). Εντύπωση μας προκάλεσε η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, πριν ακόμα την άφιξή μας στην περιοχή, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την επιστροφή μας στην πόλη. Τέλος, σύντομα θα ανακοινώσουμε τον χώρο και τον τόπο της επόμενής μας συνάντησης. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να είναι σε εγρήγορση.

05983283 3 2Να αποσυρθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος: Ο νόμος με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοίμασε πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

  1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
  7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων.

Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι ψηφίστηκε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ, η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νόμου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί. Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του”.