Ante portas ο νέος νόμος για υιοθεσίες-αναδοχές

Θεανώ Φωτίου: "Έχουμε πολύ μεγάλη πίεση που δεν περιμέναμε, όλη η ελληνική κοινωνία το περιμένει".
ΦΩΤΙΟΥ 5

Στο θέμα του εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει αναδοχές και υιοθεσίες, αναφέρθηκε αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθνό Στο Κόκκινο 105,5.

Η υπουργός έκανε λόγο για “μία πληγή μέχρι σήμερα για όσους θέλουν ένα παιδί την ώρα που περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα”, καθώς όπως υπογράμμισε “ακόμη και μέσα στο καλύτερο ίδρυμα στον κόσμο δημιουργούνται τεράστιες στερήσεις· το καλύτερο ίδρυμα δεν υποκαθιστά μία ανθρώπινη αγκαλιά αποκλειστικά δική σου”. Επισημαίνοντας πως “το πόσα από αυτά τα παιδιά είναι για αναδοχή και υιοθεσία, είναι ζητούμενο, αφού δεν είναι όλα ορφανά παιδιά”, σημείωσε πως με τον επερχόμενο νέο νόμο και την ψηφιακή του εφαρμογή, “τέτοια ερωτήματα θα διαλευκανθούν”.

Όπως χαρακτηριστικά συνέχισε η κ. Φωτίου, “δεν θα χρειάζεται κάποιος να “παίρνει σβάρνα” τα ιδρύματα μήπως βρει ένα παιδί. Το ίδιο το σύστημα θα λέει αμέσως στον κοινωνικό λειτουργό που έχει κάνει έκθεση, ότι είναι κατάλληλος ο υποψήφιος ανάδοχος ή θετός γονέας, και που βρίσκονται τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα”.

Επιπλέον, δε, πρόσθεσε: “Θα πρέπει όλοι να συνηθίσουμε ότι δεν θα είναι πάντα μωρό, πάντα τυπικής ανάπτυξης, πάντα “κοριτσάκι ξανθό με γαλανά μάτια” κ.τ.λ. Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα ίδια”.

Συγκεκριμενοποιώντας, δε, το θέμα των ανάπηρων παιδιών, που επίσης έχουν ίδια δικαιώματα, και που περιμένουν μία αγκαλιά, τόνισε: “Για αυτά τα παιδιά κάνουμε την επαγγελματική αναδοχή ώστε να μη μένουν μέσα στα ιδρύματα. Είδαμε ότι τα ανάπηρα παιδιά σε ένα οικογενειακό περιβάλλον έχουν αλματώδη εξέλιξη, ενώ μέσα στο ίδρυμα καταπίπτουν”. Ενώ “για τα παιδιά που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία, κάνουμε και εκεί μέτρα ώστε να αποφεύγεται η παραμονή είτε σε νοσοκομείο είτε σε μαιευτήριο”, όπως είπε.

“Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο νόμος επιταχύνει τρομακτικά τους χρόνους αναμονής ενός υποψήφιου ανάδοχου ή θετού ζευγαριού για να γίνει η κοινωνική έρευνα. Ο νόμος προβλέπει 6-8 μήνες και έχει αυστηρές διαδικασίες μέσω κοινωνικών λειτουργών του Δημοσίου ή αν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, μέσω της Συνομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας”, συμπλήρωσε η κ. Φωτίου, ενώ αναφερόμενη στη δεύτερη καινοτομία, επισήμανε την εκπαίδευση από την οποία θα περάσουν όλοι οι υποψήφιοι γονείς. “Διότι δεν είναι απλό πράγμα να πάρεις ένα παιδί που σε κάθε περίπτωση έχει υποστεί κάποια τραύματα”, όπως είπε. συνέχισε η κ. Φωτίου.

Σύμφωνα με την υπουργό το νέο σύστημα αναμένεται να ανοίξει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. “Έχουμε πολύ μεγάλη πίεση που δεν περιμέναμε, όλη η ελληνική κοινωνία το περιμένει”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood