Ανταπάντηση στην απάντηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, αναφορικά με την ανακοίνωσή του με την οποία αφενός χαρακτήρισε “εσφαλμένη, αβάσιμη και επικίνδυνη” την αναστολή λειτουργίας τμήματος της Δ’ τάξης του μειονοτικού δημοτικού σχολείου Πελεκητής λόγω κορωνοϊού, και αφετέρου ζήτησε το κλείσιμο όλης της σχολικής μονάδας, εξέδωσε ο δήμαρχος Ιάσμου.
Ο κ. Οντέρ Μουμίν επικαλείται μεταξύ άλλων τα οριζόμενα από το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, το γεγονός οτι η Π.Ε. Ροδόπης εντάχθηκε στη Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, και υπογραμμίζει οτι “μοναδικός στόχος μου είναι να υπηρετώ όσους με εμπιστεύονται πιστά και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες μου”.
  • Η ανταπάντηση του δημάρχου Ιάσμου.
“Το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων στην Ενότητα 4 “Διαδικασία λήψης απόφασης για τη διακοπή λειτουργίας τμημάτων ή σχολικών μονάδων λόγω κρουσμάτων Covid-19” αναφέρει ρητά: “Για τη σχετική απόφαση και γνώμη λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω οδηγίες, καθώς και τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα”.
Η ένταξη της Π.Ε. Ροδόπης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, η πυκνοκατοικημένη Δ.Ε. Αμαξάδων, επαφές εκπαιδευτικών, συνθήκες εκπαίδευσης και προαυλισμού μαθητών, αποτελούν τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Όλα λοιπόν τα επιχειρήματά μας είναι βάσιμα και τεκμηριωμένα, ιδίως μελετημένα όταν αφορούν ζητήματα εκπαιδευτικά και δημόσιας υγείας.
Προς αποφυγή αμφισβήτησης των επιχειρημάτων μου, όπως μου ζητήσατε, κατονομάζω γεγονότα για να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα:
1. Η εκπαιδευτικός που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό δίδασκε στην 4η και 5η τάξη του Μειονοτικού Δ.Σ. Πελεκητής, όπως επίσης επιβεβαιωμένα ήλθε σε επαφή και με άλλους εκπαιδευτικούς.
2. Διαγνώστηκε και 2η εκπαιδευτικός θετική στον κορωνοϊο στο Μειονοτικό Δ.Σ. Πελεκητής, και τελεί σε κατ’ οίκον απομόνωση. Δίδασκε στην 3η, 4η, 5η και 6η τάξη.
Για ποιoν λόγο δεν ανακοινώθηκε βάσει πρωτοκόλλου το 2ο επιβεβαιωμένο κρούσμα;
Γιατί δεν διακόπηκε η λειτουργία των τμημάτων που δίδασκε ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας;
3. Για ποιο λόγο στις 05/10/2020 με ένα μόνο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εκπαιδευτικό διακόπηκε για 14 ημέρες η λειτουργία ολόκληρου του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Μάστανλη Κομοτηνής;
Ποιο πρωτόκολλο, ποιες οδηγίες, ποιοι νόμοι εφαρμόστηκαν τότε και δεν εφαρμόζονται τώρα για το Μειονοτικό Δ.Σ. Πελεκητής;
4. Ποια άμεσα μέτρα και πότε θα τα λάβετε για να αποφύγουμε τη συρροή επαφών και την ευρεία διασπορά κρουσμάτων στην εκπαιδευτική, μαθητική και τοπική κοινωνία;
κ. Διευθυντά,
Η δημόσια, τεκμηριωμένη, εμπεριστατωμένη τοποθέτηση ενός Δημάρχου, που εμπράκτως αγωνιά για τους δημότες του, δεν προκαλεί καμία ανησυχία και φόβο στην κοινωνία.
Αντιθέτως φόβο και ανησυχία προκαλεί στην κοινωνία το γεγονός ότι:
1. Η Διευθύντρια του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου, κα. Βιδούρα Χριστίνα αποκάλεσε Οργουελικό Big Brother τον Δήμαρχο Ιάσμου, προσβάλλοντας την τιμή και την υπόληψη μου.
2. Η Διευθύντρια του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Ιάσμου, κα. Βιδούρα Χριστίνα, τελώντας το ποινικό αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων ισχυρίστηκε δημόσια και ενώπιον τρίτων ότι εργαζόμενη του Δήμου Ιάσμου βρέθηκε θετική σε κορωνοϊό, ενώ όλα τα δείγματα των εργαζομένων μας ήτανε αρνητικά.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κοινωνία το γεγονός ότι:
Εσείς ως αρμόδιος από το Νόμο προϊστάμενος της, δεν την έχετε ελέγξει πειθαρχικά έως σήμερα.
κ. Διευθυντά,
Είμαι πάντα ανοικτός σε δημόσιο, διαφανή διάλογο, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ την ατυχή έκφραση σας ότι προκαλώ φόβο και ανησυχία στην κοινωνία. Όταν δε αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται από τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς Δήμαρχο αποτελεί μέγα θεσμικό ατόπημα. Ελπίζω να μην επαναληφθεί.
Τέλος αν η τοποθέτηση σας, “δεν θα αποδεχτούμε επανάληψη ανάλογου περιστατικού” αποτελεί “έμμεση απειλή”, έχω αποδείξει διαχρονικά με την πορεία μου, ότι απειλές από όπου και αν προέρχονται, σε όποιο βαθμό και αν εκφράζονται, δεν με αγγίζουν, δεν με φοβίζουν, αντιθέτως με καθηλώνουν πολύ περισσότερο στον μοναδικό στόχο μου, ο οποίος είναι να υπηρετώ όσους με εμπιστεύονται πιστά και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες μου. Μουμίν Οντέρ, Δήμαρχος Ιάσμου”.
  • Η αρχική ανακοίνωση του δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.
“Στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, η οποία έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία σχολείων ή τάξεων λόγω κορωνοϊού, και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Ροδόπης, η οποία γνωμοδοτεί σχετικά, μεταφέραμε ότι:
• Η περιοχή Αμαξάδων-Πελεκητής είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη.
• Η εκπαιδευτικός που διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό είχε επαφή και με μαθητές άλλων τάξεων και δασκάλους. 
• Σε αντίθεση με τις συνθήκες εκπαίδευσης στην πόλη, στα σχολεία των οικισμών οι μαθητές όλων των τάξεων βρίσκονται σε στενή επαφή εντός του ιδίου κτηρίου. 
• Οι μαθητές όλων των τάξεων προαυλίζονται στον ίδιο χώρο. 
ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΜΕ, ΜΕΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΛΕΚΗΤΗΣ.
Πάρα ταύτα, η απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, για την αναστολή λειτουργίας μόνο της 4ης τάξης του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πελεκητής έως τις 09/11/2020, είναι εσφαλμένη, αβάσιμη και επικίνδυνη”.
  • Η ανακοίνωση-απάντηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.

“Αναφορικά με τοποθετήσεις αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, ειδικότερα της Δ΄ τάξης του Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Πελεκητής, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε σωστά την τοπική κοινωνία προς αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων. Με την παρ. 1 του άρθρου 43 του Ν. 4.722/2020, ανετέθη στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης η έκδοση απόφασης αναστολής λειτουργίας τμημάτων ή ολόκληρων σχολικών μονάδων λόγω κρουσμάτων COVID 19,  αφού προηγηθεί η γνώμη της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας. Κατόπιν διαπίστωσης θετικού κρούσματος σε εκπαιδευτικό που υπηρετεί στην παραπάνω σχολική μονάδα, πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ στη σχολική μονάδα. Ακολούθησε η γνώμη-πρόταση της Διεύθυνσης Υγείας, που πρότεινε την αναστολή του τμήματος, σύμφωνα με την οποία η Διεύθυνσή μας εξέδωσε την απόφαση αναστολής. Τα όσα αναφέρονται από τον Δήμαρχο Ιάσμου δεν σχετίζονται με την τήρηση του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, αφού επιχειρήματα του τύπου ότι ο οικισμός είναι πυκνοκατοικημένος ή ότι ο εκπαιδευτικός ήρθε σε επαφή με μαθητές/τριες άλλων τάξεων, δεν ευσταθούν. Επίσης, ο αύλειος χώρος του σχολείου είναι από τους μεγαλύτερους σε αναλογία με το μαθητικό δυναμικό του σχολείου των 63 μαθητών/τριών. Κατανοούμε το ενδιαφέρον και τις επιφυλάξεις των δημοτικών αρχόντων για τους δημότες τους, όμως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς που ενδιαφέρεται και μεριμνά για την ασφαλή φοίτηση των μαθητών/τριών της Ροδόπης, λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τηρώντας πιστά όσα προβλέπονται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Εν προκειμένω, εάν υπάρχουν περιστατικά και ζητήματα που αγνοούμε και τα γνωρίζει ο κος Δήμαρχος, τον παρακαλούμε να τα κατονομάσει, για να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω, η απόφασή μας εκδόθηκε τηρώντας τις κείμενες διατάξεις, γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός της απόφασης ως επικίνδυνη, μόνο ανησυχία και φόβο προκαλεί στην κοινωνία και δεν θα αποδεχτούμε επανάληψη ανάλογου περιστατικού”.