Ανοιχτή επιστολή-έκκληση, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τους Βουλευτές της Θράκης, και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, απέστειλε η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, αιτούμενη επιτακτικά μέτρα για την υποστήριξη του έργου της, ενόψει των προβλημάτων που συνεπάγονται, αφενός οι αυξημένες ροές παράνομων μεταναστών και προσφύγων, και αφετέρου ο επιπλέον φόρτος καθηκόντων που προοιωνίζονται η κατασκευή του αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και η στρατιωτικοποίηση τμήματος του λιμανιού της πόλης και η χρήση του από τον αμερικανικό στρατό.

“Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου και θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει με τη δουλειά, την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό μας, το δικαίωμα να ζητάμε τουλάχιστον ίση μεταχείριση”, τονίζεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην επιστολή, η οποία αναλυτικά έχει ως εξής:

“Η παρούσα επιστολή αποτελεί μία έκκληση του προσωπικού που υπηρετεί στις Υπηρεσίες της Ένωσής μας προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ώστε να εγκύψει στα εντονότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να εντάξουν το Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης και το Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης στον σχεδιασμό-προγραμματισμό για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, τα περιπολικά σκάφη της Υπηρεσίας μας έχουν περισυλλέξει-διασώσει πλέον των 3.500 Παρανόμως Εισερχομένων Προσώπων, σε 104 περιστατικά έρευνας-διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας μας. Οι μετανάστες στο σύνολό τους μεταφέρονται και παραδίδονται στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. ή στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου Έβρου, το οποίο απέχει από την Αλεξανδρούπολη 140 χιλιόμετρα. Οι μεταγωγές πραγματοποιούνται με οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., με συνοδεία στελεχών της Υπηρεσίας μας. Παρ΄όλα αυτά η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να διαθέσει ανάλογο όχημα, ο περιορισμένος αριθμός που δύναται να μεταφερθεί ημερησίως, και η αδυναμία του Κ.Υ.Τ. να υποδεχθεί τα Παρανόμως Εισερχόμενα Πρόσωπα στο σύνολο τους, γεγονότα που αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, δημιουργεί συσσώρευση μεταναστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απασχόληση, σχεδόν σε μόνιμη βάση, μεγάλου αριθμού συναδέλφων σε Υπηρεσίες φύλαξης του κυρίως όγκου των μεταναστών, των τυχόν συλληφθέντων διακινητών και των ατόμων που ασθενούν και μεταφέρονται στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, αντί της εκτέλεσης των κυρίων καθηκόντων τους (Υπηρεσίες Γραφείου, Εξωτερικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες τροχαίας).

Ως προσωρινός χώρος φύλαξης των μεταναστών, πριν μεταφερθούν στις ανάλογες δομές, χρησιμοποιούνται αποθήκες που παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τόσο για το Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης όσο και για το Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης, και σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προδιαγραφές κρατητηρίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία άμεσης μεταφοράς τους, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους συναδέλφους, και ο συνωστισμός που προκύπτει από την πολυήμερη παραμονή τους, θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία μας όσο και την υγεία των οικογενειών μας.

Πέραν των ανωτέρω, υπενθυμίζουμε ότι το Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης, το Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης, το Β΄ Λ/Τ Λάγος, και τα στελέχη τους, αποτελούν Υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες και με την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων τη χώρας σε μία ευαίσθητη εθνικά περιοχή που παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Επιπρόσθετα, η υλοποίηση της επένδυσης του αγωγού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού και η χρήση του από τον αμερικανικό στρατό, θα προσθέσει επιπλέον φόρτο εργασίας.

Ζητούμε:

  • Την παρέμβασή σας για την ομαλοποίηση-επιτάχυνση της διαδικασίας μεταγωγής και παράδοσης των μεταναστών προς αποσυμφόρηση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης.
  • Ενίσχυση του Κ.Λ. Αλεξανδρούπολης και του Α΄ Λ/Τ Σαμοθράκης με προσωπικό, προσωρινά μέσω αποσπάσεων, και μακροπρόθεσμα μέσω αύξησης και πλήρωσης της οργανικής δύναμης, καθώς η υπάρχουσα δύναμη δεν επαρκεί.
  • Διακοπή των αποσπάσεων στελεχών της Υπηρεσίας μας και των Υπηρεσιών υπαγωγής μας προς ενίσχυση άλλων Λιμενικών Αρχών.

Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου και θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει με τη δουλειά, την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό μας, το δικαίωμα να ζητάμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ”.